ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ελλάδα του Robert A. McCabe: Η φωτογραφική περιπέτεια ενός φιλέλληνα

Mε την «Καθημερινή της Κυριακής»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η αγάπη του Ρόμπερτ Μακέιμπ για την Ελλάδα άνθισε στη νεότητά του, στεφανώθηκε, κυριολεκτικά, μετά την ένωσή του με την Ελληνίδα Ντίνα Φιλιππαίου, με την οποία συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, και έριξε ρίζες και στον τόπο μας μετά τη γέννηση των δύο παιδιών του, του Τζορτζ και της Άννας.

Γιος ενός εκ των διευθυντών της New York Daily Mirror, ο Ρόμπερτ μεγάλωσε σε ένα αστικό νεοϋορκέζικο περιβάλλον, όπου κυριαρχούσε η ανθρωπιστική παιδεία. Βαθιά καλλιεργημένος ο ίδιος και με γερές σπουδές, απέκτησε φωτογραφικό «μάτι» από παιδική ηλικία όταν ο πατέρας του του έκανε δώρο μια KODAK Baby Brownie όταν εκείνος ήταν μόλις 4 ετών.

Το 1954 ακολούθησε τον μεγάλο του αδελφό Τσαρλς στο μακρύ ακτοπλοϊκό ταξίδι στην Ελλάδα, για να συναντήσουν τον Σαντορινιό φίλο τους Πέτρο Νομικό, ο οποίος σπούδαζε στις ΗΠΑ. Ο Ρόμπερτ μαγεύτηκε από τον τόπο και κατάφερε με τη Rolleiflex που είχε τότε μαζί του να αποτυπώσει ένα μέρος αυτής της μαγείας σε αυτή την άκρη της Βαλκανικής, που ερχόταν από δύσκολους καιρούς και ξανοιγόταν σε ένα άγνωστο μέλλον.

Ταξίδεψε σε πολλά μέρη και κατάφερε να αναδείξει την ψυχή τους, επειδή νοιαζόταν για τους ανθρώπους που τους κατοικούσαν. Ανέκαθεν, όταν αποτυπώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων, διαχρονικά, αποφεύγει την παγίδα του κλισέ και της καρικατούρας, και από νωρίς μέσα από τη φωτογραφική εργασία του δεν παραλείπει να επισημάνει, με διορατικό τρόπο, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα ταλάνιζαν τη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες. 

Η Ελλάδα του Robert A. McCabe κυκλοφορεί την Κυριακή 23 Ιουνίου με την «Καθημερινή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσφορές: Τελευταία Ενημέρωση