ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οικονομική Ανασκόπηση 2020

Εκτάκτως την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Newsroom K

Το 2020 ξεκίνησε ισχυρά για την κυπριακή οικονομία, εντούτοις η πανδημία ανέκοψε απότομα την πορεία των δεικτών που είχαν καλές επιδόσεις. Εκεί που η κυπριακή οικονομία είχε πλεονάσματα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το πρώτο εξάμηνο του 2020 η πανδημία έφερε ύφεση 5,5% και συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των μέτρων που η Κυβέρνηση επέβαλε για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.

Η πολιτική της Κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την πανδημία ήταν επιθετική, το αν αποδειχθεί επαρκής θα το κρίνει η ιστορία. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά την παρουσίαση ενός από τα πακέτα στήριξης της οικονομίας, σε αντίθεση με την κρίση του 2013, η οποία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην περικοπή δαπανών και στην σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα, η κρίση της πανδημίας απαιτεί δραματική αύξηση των δαπανών για στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Το συνολικό ύψος του Προγράμματος περιλαμβάνει παρεμβάσεις δημοσιονομικού περιεχομένου που εκτιμώνται περίπου στο 1.2 δισ. ευρώ, και παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων πέραν του 1.7 δισ. ευρώ.

Η Κύπρος πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστεί μία τεραστίων διαστάσεων κρίση και μέχρι στιγμής έχει πείσει τους Οίκους Αξιολόγησης γι' αυτό. Μετά το τέλος των αξιολογήσεων του 2020, οι Οίκοι εκτιμούν πως η πανδημία ναι μεν θα επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές και δημοσιονομικές προοπτικές, αλλά οι επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου θα είναι προσωρινές. Οι δείκτες της ανεργίας είχαν πέσει στα επίπεδα του 6% στην Κύπρο, μετά την πανδημία όμως γίνονται προσπάθειες να περιοριστούν σε υψηλά μονοψήφια ποσοστά. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο ανέρχονται στα 6,5 δισ. ευρώ βάσει τελευταίας ενημέρωσης της Κεντρικής Τράπεζας με μεγάλο στοίχημα να μην αυξηθούν ξανά μετά τους κόπους που έγιναν τα τελευταία 8 - 9 χρόνια για να μειωθούν από τα 28 δισ. ευρώ.

Ο ερχομός του εμβολίου κατά του ιού θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη στην Κύπρο, όπως άλλωστε θα συμβεί σε όλες τις χώρες.


Μαζί το Πρωτοχρονιάτικό τεύχος του περιοδικού ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ και το περιοδικό Κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Γυμναστήριο άνοιξε παρά τα μέτρα - Περίπτερο σέρβιρε σε πελάτες

«Αυτό το γυμναστήριο είναι το Olympia στον Άγιο Αθανάσιο σε γειτονιά. Έχει πολλές μέρες που άνοιξε, ...»
Dmitiry  |  21:17

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Προσφορές: Τελευταία Ενημέρωση