ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου–«Υγεία και Σωματική Άσκηση»

Κάθε 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται δράσεις για πρόληψη της ανίατης ασθένειας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερους μπορεί σε ό,τι αφορά την πρόληψη, φέτος έχει ως κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου «Μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο». 

Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων στοιχείων του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας (2013), οι πιο συχνά εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου για τις γυναίκες στην Κύπρο ήταν: καρκίνος μαστού (35,1%), θυρεοειδούς (10,8%) και παχέος εντέρου (9,2%). Στους άνδρες, μεγαλύτερη συχνότητα είχαν τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη (28,3%), του πνεύμονα και αναπνευστικού (14,5%), και του παχέως εντέρου (11,5%).

Η μελέτη των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου και η κατανόηση της εξέλιξης της νόσου αποτελούν βασικούς άξονες της έρευνας που διεξάγεται στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (το Ινστιτούτο) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ένα σημαντικό μέρος των ερευνών του Ινστιτούτου για τον καρκίνο στον κυπριακό πληθυσμό εστιάζει σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η παχυσαρκία και η έκθεση σε περιβαλλοντικά χημικά.

Το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα και του αναπνευστικού συστήματος. Σε έρευνες του Ινστιτούτου βρέθηκε ότι σημαντικό ποσοστό εφήβων στην Κύπρο καπνίζουν, ενώ υπάρχουν και αυξημένα ποσοστά παθητικής έκθεσης σε καπνό τσιγάρων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, σχετικά πρόσφατα προστέθηκε στη λίστα με τους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών του Ινστιτούτου, κυρίως σε αστικές περιοχές της Κύπρου.

Ερευνητές του Ινστιτούτου μελετούν και άλλους παράγοντες ρίσκου, όπως η παχυσαρκία που έχει συσχετισθεί με διάφορους τύπους καρκίνου, και είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής, μη υγιεινής διατροφής και ελλιπούς άσκησης, αλλά και η έλλειψη μικροστοιχείων που λαμβάνονται από τη διατροφή, όπως το ιώδιο (π.χ. πρόσληψη από το ιωδιούχο αλάτι), έλλειψη του οποίου μπορεί να σχετίζεται με εμφάνιση όζων στο θυρεοειδή.

Τέλος, έκθεση σε περιβαλλοντικά χημικά, όπως π.χ. το εξασθενές χρώμιο και η σχέση του με αυξανόμενα περιστατικά καρκίνου έχουν μελετηθεί σε πληθυσμούς στην Ελλάδα (Οινόφυτα, Αθήνα) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκτός από τις πληθυσμιακές και περιβαλλοντικές μελέτες, ερευνητές του Ινστιτούτου συμμετείχαν στο διεθνές ερευνητικό έργο PRACTICA στον τομέα της γενετικής όπου ένα συγκεκριμένος γενετικός πολυμορφισμός συσχετίστηκε με βιοχημικά μονοπάτια που μπορεί να σχετίζονται με την αιτιολογία του καρκίνου του προστάτη. Παράλληλα έχουν μελετηθεί βιβλιογραφικά δεδομένα για τη βαρύτητα συσχετισμών βιοδεικτών και ρίσκου εμφάνισης καρκίνου.

Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση στη διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με τις εξής προϋποθέσεις:

Περιβάλλον χωρίς τσιγάρο για τα παιδιά και τους νέους.

Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινή δίαιτα και αποφυγή παχυσαρκίας.

Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

Πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, κάθε χρόνο εμφανίζονται 14 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, ενώ το 2030 εκτιμάται ότι θα σημειωθούν 21,7 εκατομμύρια καινούργια περιστατικά. Οσον αφορά τους θανάτους κάθε χρόνο 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο, ενώ έως το 2030 ο αριθμός αναμένεται ότι θα προσεγγίσει τα 13 εκατομμύρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση