ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η σύγχρονη ζωή επηρεάζει την ακοή

Οι θόρυβοι σύγχρονης ζωής προκαλούν μόνιμες βλάβες στην ακοή χιλιάδων ανθρώπων

Kathimerini.gr

Οι θόρυβοι της σύγχρονης ζωής προκαλούν μόνιμες βλάβες στην ακοή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, ακόμη και νεαρής ηλικίας, πολλοί εκ των οποίων δεν αντιλαμβάνονται καν ότι τις υφίστανται, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) με πρόσφατη έρευνά τους.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν τεστ ακοής σε 3.583 εθελοντές ηλικίας 20-69 ετών, ανακαλύπτοντας ότι περίπου ένας στους τέσσερις (24%) εμφανίζει απώλειες στην ακοή του στο ένα ή και στα δύο αυτιά, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Οι άνδρες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να εμφανίσουν βλάβες στην ακοή τους, όπως περισσότερες πιθανότητες έχουν και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι σε σχέση με τους νεότερους, κάτι που επαληθεύεται και από τα γενικώς αποδεκτά στοιχεία που συνδέουν την απώλεια ακοής με την προχωρημένη ηλικία.

Μολαταύτα, οι νέοι δεν έδειξαν να μένουν ανεπηρέαστοι, με ένα ποσοστό της τάξης του 19,2% της ηλικιακής ομάδας 20-29 να εμφανίζει προβλήματα ακοής. Στο μεταξύ, εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ένας αξιοσημείωτος αριθμός των εθελοντών αγνοούσε ότι έχει υποστεί κάποιο είδος βλάβης ή θεωρούσε ότι δεν εκτίθεται σε δυνατούς θορύβους.

Συγκεκριμένα, από τους 2.360 ανθρώπους που δήλωσαν ότι δεν εκτίθενται σε δυνατούς θορύβους στον χώρο εργασίας τους, το 20% εμφανίζει έλλειμμα ακοής και από τους 2.953 εξετασθέντες που περιέγραψαν την ακοή τους ως «τέλεια» ή «καλή», το 23,5% έχει προβλήματα. Επομένως, σύμφωνα με το CDC, είναι καλό να ακολουθούνται κάποιες στρατηγικές μείωσης των θορύβων, όπως η διατήρηση της έντασης των προσωπικών συσκευών ακρόασης σε χαμηλά επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X