ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:47
 

Ενήλικες εξαρτημένοι από το κινητό

Γονείς και έφηβοι αφήνουν τα κινητά να διαταράσσουν τον ύπνο τους

Newsroom Κ, Αθήνα

Από το 2016 οι γονείς τείνουν να ανησυχούν για τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ενώ τα εφηβικής ηλικίας παιδιά τους δεν ανησυχούν τόσο για τη δική τους εμμονή με το κινητό. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε δημοσκόπηση της Common Sense Media, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για τα παιδιά και τα μέσα επικοινωνίας.

H σχετική έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, βασίζεται σε έρευνα 500 ζευγαριών γονέων και εφήβων, ενώ διαπιστώνει ότι αμφότερες οι ομάδες διατηρούν μια πολύπλοκη σχέση με τις συσκευές τους όσο και μεταξύ τους. Η πλειονότητα των γονέων ανησυχεί ότι τα παιδιά έχουν εθιστεί στα κινητά. Την ίδια ανησυχία, ωστόσο, εκφράζουν για τους γονείς τους και οι τέσσερις στους δέκα εφήβους.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι γονείς και έφηβοι αφήνουν τα κινητά να διαταράσσουν τον ύπνο τους. Το 26% των γονέων παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιεί τηλέφωνο ή ταμπλέτα πέντε λεπτά πριν πέσει για ύπνο. Το ίδιο ποσοστό ομολόγησε ότι ξυπνάει προκειμένου να ελέγξει το κινητό τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το 23% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τη συσκευή μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά αφότου ξυπνήσει.

Τα ποσοστά είναι υψηλότερα για τους εφήβους. Το 40% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τη συσκευή πέντε λεπτά πριν πέσει για ύπνο, το 36% ξυπνά τη νύχτα για να ελέγξει το κινητό και το 32% χρησιμοποιεί τη συσκευή μόλις ξυπνήσει. Επίσης, οι έφηβοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους γονείς να κοιμούνται με το τηλέφωνο δίπλα τους. Το 29% των εφήβων και το 12 % των γονέων παραδέχονται ότι ακολουθούν αυτή την πρακτική.

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ οι γονείς προσκολλώνται όλο και περισσότερο στο κινητό τους, οι έφηβοι κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, το 52% των γονέων ομολόγησε ότι δαπανά υπερβολικό χρόνο στο κινητό του. Πρόκειται για το σχεδόν διπλάσιο ποσοστό συγκριτικά με το 2016. Αντιθέτως, μόλις το 39% των εφήβων υποστηρίζει ότι κάνει το ίδιο, καταγράφοντας κατακόρυφη μείωση συγκριτικά με το 61% του 2016. Το ποσοστό των γονέων που αισθάνονται εξαρτημένοι από το κινητό φθάνει το 45% (από 27%), ενώ το ποσοστό των εφήβων που νιώθουν έτσι μειώθηκε στο 39% (από 50% το 2016).

Ενα παράδοξο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι γονείς ανησυχούν περισσότερο για τη χρήση κινητού από τα παιδιά τους, ενώ αναλόγως τα παιδιά ανησυχούν για τη χρήση από τους γονείς τους. Ωστόσο, οι αντιπαραθέσεις γύρω από αυτό το θέμα έχουν ελαττωθεί. Οι τέσσερις στους δέκα εφήβους υποστηρίζουν ότι οι γονείς τους είναι εθισμένοι στα κινητά τους ή δαπανούν υπερβολικό χρόνο στο να ασχολούνται με αυτά. Ταυτόχρονα, οι έξι στους δέκα γονείς ανησυχούν για τον εθισμό των παιδιών τους και οι επτά στους δέκα διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά δαπανούν πολύ χρόνο στο κινητό τους.

Τέλος, και στις δύο ομάδες τα ποσοστά που δήλωσαν ότι μαλώνουν καθημερινά για τη χρήση του τηλεφώνου έχουν μειωθεί, κάτι που πιθανώς να οφείλεται στην απάθεια ή στην παραίτηση όσον αφορά την κυριαρχία των κινητών συσκευών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Αδιάλλακτη η Τουρκία παρά τον αποκλεισμό από τα F-35

«Η γελεία αυτή ιστορία έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να επιβεβαιώσει ότι ο άνθρωπος που ηγείται των ΗΠΑ ...»
ΑΚΑ  |  09:17

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Από τους αμπάλατους λαϊκιστές της βουλής άρχισαν τα δεινά όταν αρνήθηκαν την φορολογία 15% επί των καταθέσεων ...»
Αρμαγεδών  |  19:30

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Απεικόνιση, με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, των μπλε ανοσοκυττάρων τη στιγμή που επιτίθενται κατά καρκινικών κυττάρων

Νέα αντικαρκινικά όπλα

Η πρωτοποριακή μέθοδος μπορεί κάποια μέρα να οδηγήσει σε νέες, πιο στοχευμένες αντικαρκινικές θεραπείες
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ
X