ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

Ο Μύρων Νικολάτος μάλλον υπήρξε ο πλέον «εύστοχος» λέγοντας ότι ο Κώστας Κληρίδης δεν μίλησε για πραγματική μεροληψία

Όλοι στην Κύπρο διαβάσαμε την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα (ΓΕ) Κώστα Κληρίδη, ημερομηνίας 15/01/2019, σχετικά με «τα διαδραματιζόμενα τις τελευταίες εβδομάδες, σε σχέση με τα θέματα σχέσεων συγγενών δικαστών με δικηγορικά γραφεία, δικηγόροι των οποίων εμφανίζονται και συμμετέχουν σε εκδικάσεις υποθέσεων ενώπιον τους καθώς και συναφή θέματα», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΓΕ αναφέρεται και το εξής:

«Το πλέον όμως ανησυχητικό είναι ότι, όπως αποκαλύφθηκε μετά την έκδοση της απόφασης της (για την Τράπεζα Κύπρου), στενά συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου του Εφετείου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η ψήφος του οποίου και έκρινε την αθωωτική έκβαση της υπόθεσης υπέρ της Τράπεζας, ήτοι θυγατέρα και αδελφή του, είχαν τύχει του οφέλους μιας συμβιβαστικής εξώδικης διευθέτησης αγωγών που είχαν κινήσει εναντίον της Τράπεζας, σχετικά με διεκδικήσεις τους από την μετατροπή καταθέσεων τους σε αξιόγραφα». Δηλαδή, ο ΓΕ της ΚΔ λέει στον τελευταίο φορολογούμενο πολίτη αυτού του κράτους ότι θυγατέρα και αδελφή του Πρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ευνοήθηκαν (βλ. εξωδικαστική διευθέτηση) από την Τράπεζα η οποία αθωώθηκε με νικώσα ψήφο Νικολάτου στο Εφετείο.

Ο γράφων άμεσα και άλλοι συνάδελφοί κατόπιν, επικρίναμε την συμπεριφορά του Μύρωνα Νικολάτου, όπως αυτή εκτέθηκε επίσημα από τον ΓΕ και υποστηρίξαμε ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου θα πρέπει να παραιτηθεί και θα πρέπει να οδηγηθεί στο εδώλιο τουλάχιστον για την εν λόγω συμπεριφορά. Ο ίδιος ο κ. Νικολάτος σε σχετική ανακοίνωση του (14/01/2019 εις απάντηση της επιστολής Ν. Κληρίδη) σημείωνε ότι αυτό είναι «συκοφαντικό και αποτελεί προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου, μετά από 33 χρόνια υπηρεσίας ως Δικαστής, που με έφερε στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2004 και στην Προεδρία του το 2014". Οι συνάδελφοι του από το Ανώτατο, καταληκτικά στην ανακοίνωση τους (14/01/2019 εις απάντηση της επιστολής Ν. Κληρίδη) διαχώρισαν τη θέση τους, από τον Πρόεδρο τους, σημειώνοντας: «Ως προς τις υποθέσεις συγγενικών προσώπων του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί από τον ίδιο».

«Κανένα λάθος»

Τώρα ο ίδιος, στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής (23/01/2019), ακούσαμε να λέει πως, δεν υπήρξε κανένα λάθος ούτως ώστε να απολογηθεί, ότι ήταν απολύτως ορθή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Ηλιάδη και ακόμα πως δεν υπήρχε ζήτημα εξαίρεσής του ιδίου από το Εφετείο -όπως προφανώς έκρινε ο ίδιος. Κι αυτό διότι στην ίδια συνεδρία η συνάδελφος του, Δέσπω Μιχαηλίδου επεσήμανε πως δεν γνώριζαν στο Ανώτατο για την προσωπική υπόθεση του Μύρωνα Νικολάτου ενώ ο ΓΕ ξεκαθάρισε στη Θεσμών, πως έμαθε εκ των υστέρων για την εξωδικαστική διευθέτηση στο ζήτημα των αξιογράφων της θυγατέρας και της αδερφής του κ. Νικολάτου, μετά και την απόφαση που λήφθηκε γύρω από την υπόθεση του Ανδρέα Ηλιάδη.

Τις πταίει;

Ακούγοντας όλα αυτά που ελέχθησαν από την ημέρα των καταγγελιών Νίκου Κληρίδη μέχρι και τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών κάποιος θα διερωτηθεί: Τις πταίει; Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης είπε στη συνεδρία της Θεσμών, πως «δεν υπάρχει διαφθορά στη δικαιοσύνη, αλλά δεν υπάρχει αντικειμενική αμεροληψία». Από την άλλη σε δηλώσεις του ο Κώστας Κληρίδης είπε ότι κανείς δεν μίλησε για διαπλοκή και διαφθορά του δικαστικού συστήματος, αλλά όπως ανέφερε τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας, εκφράζοντας τη διαφωνία του για την τοποθέτηση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Ο Μύρων Νικολάτος μάλλον υπήρξε ο πλέον «εύστοχος» λέγοντας ότι ο Κώστας Κληρίδης δεν μίλησε για πραγματική μεροληψία αλλά για πρόβλημα αντικειμενικής μεροληψίας κι ευθύς «αποκάλυψε» τους πραγματικούς ενόχους της κρίσης στη Δικαιοσύνη διακηρύττοντας: «Οι λαϊκές δίκες μέσω ΜΜΕ έπληξαν την δικαστική εξουσία με τραγικές συνέπειες. Μερικοί δημοσιογράφοι διαστρεβλώνουν γεγονότα και τα παρουσιάζουν εντελώς μεροληπτικά. Οι δίκες μέσω ΜΜΕ είναι ανεπίτρεπτες και άδικες. Έχω διασυρθεί και έχω διαπομπευθεί από τα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες. Έχετε φανταστεί πως θα λειτουργούν πλέον οι υπόλοιποι δικαστές υπό τον φόβο διαπόμπευσής τους για την απόφασή τους σε οποιαδήποτε απόφαση;».

Νοημοσύνη και θυμηδία

Κύριε Πρόεδρε του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας (ή αν προτιμάτε -της κατά τον Γλαύκο Κληρίδη- Μπανανίας) επιτρέψτε μου να σας υποβάλω ότι αν από το αξίωμα στο οποίο βρίσκεστε θεωρείτε ένοχο αυτόν που έδειξε τον δράστη και όχι τον δράστη, τότε υποτιμάτε τη νοημοσύνη και του τελευταίου φορολογούμενου πολίτη. Αυτού που φροντίζει, ακόμα και σε καιρούς δύσκολους να μην σας λείπει η ολύμπια αμβροσία σας κι ας δυσκολεύεται ο ίδιος στον άρτο τον επιούσιο!

Κι αυτό την ώρα που ο γενικός εισαγγελέας επισημαίνει στη Βουλή ότι, «δεν γίνεται να επιστρέφουν νομικοί λειτουργοί από το δικαστήριο και να αισθάνονται πως δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, σημειώνοντας πως πολλοί δικηγόροι δεν τολμούν να θίξουν το ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων δικαστών». Πάντως στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, η αντίληψη περί αμεροληψίας αναδύθηκε σε όλο της το μεγαλείο από την μελοδραματική εξομολόγηση Νικολάτου ότι ο Κώστας Κληρίδης τον τίμησε με τη φιλία του επί 45 χρόνια αλλά η προσωπική σχέση και φιλία του με τον γενικό εισαγγελέα διακόπηκαν μετά και την υπόθεση Ανδρέα Ηλιάδη και Τράπεζας Κύπρου.

Τα χαμόγελα και η θυμηδία στην αίθουσα της Βουλής απέδιδαν την εικόνα που είχε προ πολλού να αρχίσει να σχηματίζεται από τα «παραπονεμένα λόγια» Νικολάτου, που το μόνο που δεν είπε ήταν «φέρτε μου ένα μαντολίνο για να δείτε πως πονώ»! Την παρτίδα της σοβαρότητας εκ πλευράς λειτουργών της Δικαιοσύνης έσωσε στο παρά πέντε ο Εισαγγελέας που χαρακτήρισε τη δήλωση Νικολάτου προσβλητική και το μέλος του Ανωτάτου Κώστας Παμπαλλής, ο οποίος είπε ότι αν ο κ. Νικολάτος συνεχίσει τέτοιες αναφορές θα αποχωρήσει από την αίθουσα. Εγώ που έδειξα τον δράστη τι άλλο μπορώ να πω από ότι εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα πρέπει να παραιτηθεί;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X