ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αποκολλήθηκε τμήμα του γιγάντιου παγόβουνου A68a

Κατευθύνεται προς τη νήσο της Νότιας Γεωργίας. Ελπίδες από τη μετατόπισή του προς τα ανατολικά εξαιτίας θαλάσσιων ρευμάτων

Kathimerini.gr

Μία από τις γωνίες του έχασε τις τελευταίες ημέρες το γιγάντιο παγόβουνο A68a, πιθανότατα εξαιτίας πρόσκρουσης του βυθισμένου τμήματός του με τον πυθμένα των Νότιου Ατλαντικού.

Το παγόβουνο, εμβαδού 3.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κατευθύνεται προς την υφαλοκρηπίδα της νήσου Νέας Γεωργίας στον νότιο Ατλαντικό. Καθώς ο παγωμένος γίγαντας συνάντησε την περασμένη εβδομάδα θαλάσσια ρεύματα με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, περιστράφηκε γύρω από τον άξονά του και συνάντησε αβαθή νερά, με αποτέλεσμα την αποκόλληση της γωνίας του. Δορυφορικές εικόνες της Πέμπτης δείχνουν ότι τμήμα του παγόβουνου έκτασης 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει αποκοπεί και πλέει ανεξάρτητο.

Το θραύσμα είναι τόσο μεγάλο, που οι επιστήμονες το ονόμασαν A68d, με δύο μικρότερα τμήματα που έχουν ήδη αποκολληθεί να έχουν πάρει τις κωδικές ονομασίες A68b και A68c. Το κύριο παγόβουνο, που σχηματίστηκε και αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική το 2017, είναι το μεγαλύτερο «πλεούμενο παγόβουνο» στην ιστορία. Το παγόβουνο A23a, που βρίσκεται στη Θάλασσα του Ουεντέλ στην Ανταρκτική, είναι λίγο μεγαλύτερο αλλά δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση του. Το A68a, αντίθετα έχει πραγματοποιήσει ήδη «ταξίδι» 1.500 χλμ. στον νότιο Ατλαντικό τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία του κολοσσιαίου παγόβουνου, καθώς ενδεχόμενο «ναυάγιό» του στα αβαθή ανοικτά της Νότιας Γεωργίας θα αλλοιώσει επικίνδυνα την περιεκτικότητα των υδάτων σε αλάτι, απειλώντας την επιβίωση σπάνιων ειδών.

Όπως, όμως, είχαν προβλέψει μετεωρολόγοι, το παγόβουνο πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες στροφή, εισερχόμενο σε ζώνη ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων, που μπορεί να το οδηγήσουν μακριά από την «επικίνδυνη ζώνη» της νήσου της Νότιας Γεωργίας.

«Η διατροφική αλυσίδα γύρω από τη Νότια Γεωργία είναι πολύ ευαίσθητη. Σε αντίθεση με τροπικά ή εύκρατα κλίματα, στο νότιο Ατλαντικό το φυτοπλαγκτόν, η βάση της διατροφής κάθε θαλάσσιου ή αμφίβιου είδους, είναι η μοναδική τροφή του γόνου γαρίδας. Αν σημειωθεί κάποια αλλοίωση στο φυτοπλαγκτόν, ο γόνος θα μετακινηθεί αλλού και οι φώκιες και οι πιγκουίνοι θα στερηθούν την κύρια πηγή τροφής τους», λέει ο καθηγητής Τζερέιντ Τάρλινγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση