ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποσπασματική η διαχείριση των ομβρίων υδάτων στην Λευκωσία

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ζητά την συνεργασία όλων των Δήμων με επιστολή

Στην προσπάθεια απάμβλυνσης του προβλήματος των πλημμυρών στην Μείζονα Λευκωσία καλεί τους συναδέλφους του των υπολοίπων Δήμων να συμμετέχουν, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Με επιστολή του, ως πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας, ο κος Γιωρκάτζης απευθύνεται στους δημάρχους όλων των Δήμων, προκειμένου να οριστεί ένα ευρύτερο, ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των ομβρίων υδάτων.

Η επιστολή του κου Γιωρκάτζη, την οποία εξασφάλισε η «Κ», έχει κοινοποιηθεί στους: Φωτούλα Χατζήπαπα, Δήμαρχο Λακατάμειας, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, Δήμαρχο Στροβόλου, Χαράλαμπο Πετρίδη, Δήμαρχο Αγλαντζιάς, Ζαχαρία Κυριάκου, Δήμαρχο Έγκωμης, Κώστα Πέτρου, Δήμαρχο Αγίου Δομετίου, Χρίστο Πιτταρά, Δήμαρχο Λατσιών, Νεόφυτο Παπαλαζάρου, Δήμαρχο Γερίου, Σταύρο Μιχαήλ, Δήμαρχο Τσερίου και Λεόντιο Καλλένο, Δήμαρχο Ιδαλίου (υπό ένταξη στο ΣΑΛ).

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, μέσω της επιστολής του, αναφέρεται στην καθοριστική σημασία της σωστής κατασκευής και συντήρησης συστημάτων συγκράτησης των ομβρίων υδάτων και κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στον τόπο μας. Συγκεκριμένα, μιλά για την έλλειψη βασικής υποδομής, τον ανεπαρκή συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών, τις επεμβάσεις/καταργήσεις των ποταμών και των ρυακιών και την ελλιπή συντήρηση των υφιστάμενων οχετών. Την ίδια ώρα, μιλά και για αποσπασματική διαχείριση των ομβρίων υδάτων, καθώς δεν υπάρχει ένα ευρύτερο σύστημα, γεγονός το οποίο επιδεινώνει το πρόβλημα και αυξάνει το κόστος.

Οι ανομοιομορφίες

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, για να επιτευχθεί η ενιαία πολιτική διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, πρέπει να διευθετηθούν συγκεκριμένα ζητήματα.

Αρχικά, αναφέρει, ο κάθε Δήμος σήμερα εφαρμόζει την δική του πολιτική σε σχέση με τα δάνεια που λαμβάνει για την υλοποίηση των έργων αποχέτευσής του, καθώς αυτά διαφοροποιούνται βάσει των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής.

Στην συνέχεια, εξηγεί ότι το κόστος ποικίλλει, ανάλογα με την κάθε περιοχή, καθώς ο κάθε Δήμος βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο υλοποίησης των έργων διαχείρισης των ομβρίων υδάτων. Διευκρινίζει ότι κάποιοι εκ των Δήμων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης των έργων, ενώ αφήνει αιχμές για άλλους Δήμους, οι οποίοι, όπως λέει, δεν έχουν ξεκινήσει, καθώς θεωρούν τα έργα ως μη υψηλής προτεραιότητας.

Η νομοθεσία για την διαδικασία

Όσον αφορά την διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί, σε περίπτωση υλοποίησης της προτεινόμενης ενιαίας πολιτικής, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, παραθέτει απόσπασμα από τον «περί αποχετευτικών συστημάτων νόμο».

Συγκεκριμένα, στην νομοθεσία αναφέρεται ότι το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας μπορεί να αποταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα διαβουλευθεί με όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες και ακολούθως θα θέσει το θέμα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα εκδώσει σχετικό διάταγμα.

Σε τέτοια περίπτωση, εξηγείται, το ΣΑΛ θα γίνει ιδιοκτήτης της ακίνητης και κινητής ιδιοκτησίας των Δήμων, που έχουν σχέση με τα όμβρια ύδατα, καθώς και όλα τα έργα και στοιχεία ενεργητικού τους, εντός των ορίων της Μείζονος Λευκωσίας.

Τέλος, αναφέρεται ότι, μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, το ΣΑΛ θα αναλάβει τα χρέη και τις δανειακές υποχρεώσεις των Δήμων και Κοινοτήτων που έχουν σχέση με τα όμβρια ύδατα. Την ίδια στιγμή, προστίθεται, το Συμβούλιο οφείλει να τους δώσει τις αντίστοιχες εγγυήσεις.

Η Λευκωσία εφαρμόζει το άρθρο 17

Στο πλαίσιο πρόσφατου, σχετικού ρεπορτάζ της «Κ», αρμόδια πηγή από τον Δήμο Λευκωσίας, η Λευκωσία δεν έχει παντού οχετούς ομβρίων υδάτων, η κατασκευή των οποίων έχει αρχίσει, με το Άρθρο 17 της νομοθεσίας για την «κατάλληλη κατασκευή οδών - Άρθρο 17 - Νόμος κεφ. 96 - Περί ρυθμίσεων οδών και οικοδομών» να τίθεται σε εφαρμογή σε νέα έργα κατασκευής δρόμων.

Βάσει των προνοιών της νομοθεσίας, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην ομοιόμορφη κατασκευή πεζοδρομίων και στην ορθή κατασκευή δρόμων. Σημαντικό στοιχείο του έργου είναι και η κατασκευή οχετών ομβρίων υδάτων ώστε να λυθούν τα προβλήματα των νερών της βροχής, ειδικά κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων.

Ο Δήμος Λευκωσίας έχει προβεί στην κατάλληλη κατασκευή πεζοδρομίων και δρόμων σε διάφορες περιοχές της πόλης, περιοχές τις οποίες έχει διαχωρίσει σε κατασκευαστικά συμβόλαια. Όπως μας έχει αναφερθεί, ο αριθμός των έργων αυτών ανέρχεται γύρω στα 130, ενώ υπάρχει ακόμα ένα πρόγραμμα σε ισχύ, για την δημιουργία αριθμού οχετών σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης, όπου είναι εμφανή τα προβλήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση