ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυστραλία: Απόφαση-κόλαφος για την Google

Δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρία παραπλάνησε τους χρήστες Android περί συλλογής δεδομένων τους

Kathimerini.gr

Δικαστήριο στην Αυστραλία έκρινε ότι η Google παρέβη τη νομοθεσία της χώρας παραπλανώντας τους χρήστες σχετικά με τις πληροφορίες περί της τοποθεσίας τους που συλλέγονται μέσω των κινητών συσκευών Android.

Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποτελεί προσωρινή νίκη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτή της Αυστραλίας, που από τον Οκτώβριο του 2019 διώκει τον αμερικανικό γίγαντα του Διαδικτύου για ευρύτερες παραβιάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας.

Ο δικαστής έκρινε ότι η Google παραπλάνησε τους χρήστες Android από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018 σχετικά με τη συλλογή στοιχείων περί της τοποθεσίας τους.

«Πρόκειται για σημαντική νίκη για τους καταναλωτές, ιδιαιτέρως για όσους ανησυχούν για την ηλεκτρονική τους ασφάλεια, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου στέλνει ισχυρό μήνυμα στην Google και σε άλλους ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν πρέπει να παραπλανούν τους πελάτες τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ροντ Σιμς.

«Αισθανόμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα αυτή της πρώτης τέτοιας υπόθεσης σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Google ετοιμάζει έφεση στην ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι η πρωτόδικη απόφαση απέρριψε πολλές άλλες κατηγορίες της Επιτροπής.

Ο δικαστής θεώρησε ότι όταν οι χρήστες δημιουργούσαν νέο λογαριασμό στη Google κατά την έναρξη λειτουργίας του καινούργιου τους Android, η Google έλεγε πως η ρύθμιση περί ιστορικού τοποθεσιών (Location History) ήταν η μόνη ρύθμιση που επηρέαζε κατά πόσον η εταιρία συνέλεγε, τηρούσε ή χρησιμοποιούσε προσωπικά στοιχεία περί τοποθεσίας.

Ωστόσο άλλη ρύθμιση του λογαριασμού υπό τον τίτλο Δραστηριότητα Διαδικτύου και Εφαρμογών (Web & App Activity) επιτρέπει επίσης στην Google να συλλέγει, να αποθηκεύει και να χρησιμοποιεί προσωπικές πληροφορίες περί τοποθεσίας των χρηστών όταν θέτουν τη ρύθμιση αυτή σε λειτουργία. Αξιοσημείωτο είναι ότι βάσει των εργαστασιακών ρυθμίσεων το Web & App Activity τίθεται αυτομάτως σε λειτουργία.

Η Επιτροπή ζητεί δικαστικές εντολές και πρόστιμα που θα επιβληθούν στην εταιρία και θα αποφασιστούν αργότερα από το δικαστήριο.

Πηγή: Associated Press

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Σύντομα, οι χρήστες των Windows 11 θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν τη νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει αναζήτηση, συνομιλία, απαντήσεις ...
ΑΜΠΕ
 |  ΝΕΑ