ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Google απειλεί με αποκλεισμό την Αυστραλία

Η δημοφιλέστερη μηχανή πλοήγησης στο Ιντερνετ ενδέχεται να εγκαταλείψει την Αυστραλία εξαιτίας μιας αντιπαράθεσής της με την κυβέρνηση της χώρας.

Kathimerini.gr

Η Αυστραλία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ενδεχόμενο αδιανόητο για τους χρήστες του Ιντερνετ, που εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες αρχίζουν την ημέρα τους μπαίνοντας στο Google. Η δημοφιλέστερη μηχανή πλοήγησης στο Ιντερνετ ενδέχεται να εγκαταλείψει την Αυστραλία εξαιτίας μιας αντιπαράθεσής της με την κυβέρνηση της χώρας.

Αιτία της έντασης είναι το σχέδιο της Καμπέρας να επιβάλει τόσο στην ίδια την Google όσο και στο Facebook να καταβάλουν χρεώσεις σε εκδότες και δημοσιογράφους της χώρας όταν δημοσιεύουν περιεχόμενό τους. Γνωρίζοντας όμως την τεράστια δύναμη που έχει στη χώρα και το ουσιαστικό μονοπώλιό της στην πλοήγηση στο Ιντερνετ, η Google έχει στείλει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση: αλλάξτε τον νόμο, διαφορετικά αναστέλλω τη λειτουργία της μηχανής πλοήγησης στη χώρα.

Αν υλοποιήσει την απειλή της, τότε οι κάτοικοι της Αυστραλίας θα αντιμετωπίσουν κυριολεκτικά μιαν αδιανόητη κατάσταση, ένα ψηφιακό κενό που δεν μπορεί να καλύψει κανένας άλλος επί του παρόντος. Δεν γνωρίζουν παρά έναν και μοναδικό τρόπο πλοήγησης στο Ιντερνετ και το 95% των αναζητήσεων στη χώρα γίνεται μέσω Google. Εχει προηγηθεί κλιμάκωση της έντασης επί μήνες, που οδήγησε τελικά στην απειλή και στον κίνδυνο να μείνει η Αυστραλία χωρίς Google.

Οπως, πάντως, υπογραμμίζει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, το θέμα υπερβαίνει σαφώς τα γεωγραφικά όρια της Αυστραλίας και έχει ήδη απασχολήσει τη θυγατρική της, Alphabet. Η δεσπόζουσα θέση της στην παγκόσμια αγορά έχει προ πολλού καταστήσει την Google στόχο των ρυθμιστικών αρχών πολλών χωρών ανά τον κόσμο. Αυτό σημαίνει πως αν η εταιρεία ενδώσει στις πιέσεις της Αυστραλίας και δεχθεί να πληρώνει και τις ειδήσεις που δημοσιεύει, η εξέλιξη θα αποτελέσει σίγουρα προηγούμενο για τις Αρχές πολλών χωρών. Ανάμεσά τους και Αρχές του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την υπόθεση και είναι πρόθυμες να περιορίσουν την υπερβολική ισχύ του τεχνολογικού κολοσσού.

Οπως τονίζει το Bloomberg, στη περίπτωση αυτή θα έμενε εντελώς ελεύθερο το πεδίο της Αυστραλίας για να το καταλάβουν οι ανταγωνιστές της Google, η Bing της Microsoft και η DuckDuckGo, που έως τώρα δεν έχουν κατορθώσει να την εκθρονίσουν από την κυριαρχία της στο Ιντερνετ. Αυτές οι μηχανές πλοήγησης θα είχαν ξαφνικά την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να κατακτήσουν ισχυρότερη θέση στην παγκόσμια σκηνή. Το σχετικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας την επόμενη εβδομάδα και όλα δείχνουν πως μάλλον θα ψηφιστεί. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως τονίσει πως η βιομηχανία ΜΜΕ της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ, και η Sydney Morning Herald Nine Entertainment Co έχουν κυριολεκτικά υποστεί οικονομική αιμορραγία από τη διαφήμιση που τους έχουν αποσπάσει η Google, το Facebook και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, και πρέπει οπωσδήποτε να αποζημιώνονται όταν δημοσιεύεται δημοσιογραφικό περιεχόμενο δικής τους παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά τους άμεσα ενδιαφερομένους, τους πολίτες της Αυστραλίας, ένας φοιτητής πληροφορικής και λογισμικού μιλάει στο Bloomberg και δηλώνει πως για την εργασία του μπορεί να ερευνήσει έως και 400 φορές την ημέρα, αλλά πάντα μέσω Google. «Η προοπτική να μείνω χωρίς Google είναι τουλάχιστον τρομακτική», λέει και υπογραμμίζει πως καταφεύγει στη βοήθειά του αυτομάτως για οτιδήποτε έχει έστω και την ελάχιστη αμφιβολία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Geek: Τελευταία Ενημέρωση