ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

DW: Εκατομμύρια λοιμώξεις κορωνοϊού δεν έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως

Τα στοιχεία μιας πρόσφατης μελέτης, κατέδειξαν ότι οι υγειονομικές αρχές και κατά συνέπεια, τα κράτη, έχουν ανακαλύψει κατά μέσο όρο, περίπου μόνο το 6% όλων των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύμφωνα με μελέτη την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Deutsche-Welle (DW) o συνολικός αριθμός των παγκόσμιων λοιμώξεων από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 και την πανδημία COVID-19, δύναται να είναι δραματικά υψηλότερος, από τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα οποία έχουν καταχωρηθεί επίσημα από τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι ερευνητές Χρίστιαν Μπόμερ και Σεμπάστιαν Βόλμερ από το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν (Göttingen) της κεντρικής Γερμανίας, αναφέρουν τα ευρήματα μιας πρόσφατης τους μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο μηνιαίο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Infectious Diseases». Τα ευρήματα τους αυτά, βασίζονται στις εκτιμήσεις της θνησιμότητας από τον νέο κορωνοϊό και τον χρόνο από τη λοίμωξη του ασθενούς μέχρι και το θάνατο του, για να αξιολογήσουν την ποιότητα των επίσημων αρχείων.

Οι Γερμανοί ερευνητές αναφέρουν πως τα στοιχεία κατέδειξαν, ότι οι υγειονομικές αρχές και κατά συνέπεια, τα κράτη, έχουν ανακαλύψει κατά μέσο όρο, περίπου μόνο το 6% όλων των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό στα εδάφη τους. Υποστήριξαν επίσης ότι ο πραγματικός συνολικός αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό, μπορεί να έχει ήδη φτάσει σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα DW, ο Σ. Βόλμερ, καθηγητής Οικονομικής Ανάπτυξης, «τα αποτελέσματα αυτά της έρευνας, σημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι της χάραξης πολιτικής, πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά την ερμηνεία των αριθμών των κρουσμάτων για σκοπούς προγραμματισμού».

Συνεχίζοντας, προειδοποίησε πως «τέτοιες ακραίες διαφορές στο μέγεθος και την ποιότητα των δειγματοληψιών που διεξάγονται σε διάφορες χώρες, έχουν ως αποτέλεσμα τα επίσημα στατιστικά σε αρκετές περιπτώσεις, να μην παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες, ή να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης».

Φωτογραφία: Το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν 

«Δεκάδες εκατομμύρια» τα κρούσματα

Όπως αναφέρει η DW, οι Μπόμερ και Βόλμερ εκτιμούν ότι κατά την 31η Μαρτίου 2020, τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη Γερμανία άγγιζαν τα 460.000. Με βάση την ίδια μέθοδο ανάλυσης, υπολογίζουν ότι οι ΗΠΑ, το ίδιο χρονικό διάστημα, είχαν πιθανώς περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα, η Ισπανία πάνω από 5 εκατ., η Ιταλία περίπου 3 εκατ. και το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου στις 2 εκατομμύρια λοιμώξεις από τον ιό.

Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ (JHU) , ανέφερε περίπου 900.000 διαγνωσμένα - επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως.

Η Deutsche-Welle παραθέτει το ακριβές λεκτικό της μελέτης των δύο επιστημόνων για το JHU. Σύμφωνα με τους Μπόμερ και Βόλμερ, ενώ το Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, ανέφερε ότι την δεδομένη στιγμή της έρευνας τους «λιγότερο από ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των λοιμώξεων είναι μερικές δεκάδες εκατομμύρια».

Ακόμη, σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανεπαρκής και καθυστερημένη εφαρμογή μεγάλης κλίμακας δειγματοληψιών, μπορεί να είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά θυμάτων από τον ιό (σε σχέση με τους επιβεβαιωμένους αριθμούς κρουσμάτων) από τη Γερμανία.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η έρευνα εκτιμά ότι μέχρι στιγμής στη Γερμανία έχουν εντοπίσει περίπου το 15,6% των λοιμώξεων από κορωνοϊό, σε σύγκριση με μόλις το 3,5% στην Ιταλία ή 1,7% στην Ισπανία. Επίσης, όπως αναφέρει η DW, τα ποσοστά ανίχνευσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θεωρούνται σύμφωνα με την έρευνα των δύο επιστημόνων, ακόμη χαμηλότερα στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο με 1,6% και 1,2% των κρουσμάτων να έχουν εξακριβωθεί αντίστοιχα.

Θέμα χρόνου η ανίχνευση

Οι ερευνητές μέσα από τα καταληκτικά συμπεράσματα της έρευνας τους, σύμφωνα πάντα με την DW, ζήτησαν σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στην ικανότητα των χωρών για την ιχνηλάτηση και δειγματοληψία νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό, SARS-CoV-2 και την ασθένεια-πανδημία COVID-19.

Επίσης, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, κάλεσαν τις χώρες να υιοθετήσουν εκ νέου μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και άλλα μέτρα απομόνωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από το υγιές σύνολο του πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, προειδοποίησαν πως αν μέτρα όπως τα παραπάνω δεν εφαρμοστούν, «ο ιός θα μπορούσε να παραμείνει στις “κοινότητες”, μη ανιχνεύσιμος για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με ένα νέο ξέσπασμα του, να ήταν απλά μόνο θέμα χρόνου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X