ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε αναζήτηση συμβιβασμού για το Brexit

Κλείδωσε για τον Νοέμβριο η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Kathimerini.gr

Σε ειδική Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο ευελπιστούν ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενώ και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναζήτηση συμβιβασμού.

Τη σχετική επιβεβαίωση της πρότασης που είχε δημοσιοποιηθεί προ ημερών, έκανε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Ο κ. Κουρτς σημείωσε ότι τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί «μια ειδική Σύνοδος Κορυφής» για το Brexit, αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

«Βρέθηκε συμφωνία: θα υπάρξει ειδική Σύνοδος Κορυφής τον Νοέμβριο και οι επικεφαλής των χωρών θα το στηρίξουν», επεσήμανε ο Κουρτς μιλώντας στους δημοσιογράφους καθώς προσερχόταν σήμερα για τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε επισημάνει χθες ότι αναμένει τη διεξαγωγή μιας τέτοιας Συνόδου «στα μέσα Νοεμβρίου».

 

Μετά το χθεσινό τους άτυπο δείπνο μαζί με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, οι 27 υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα για ένα γεύμα όπου θα συζητήσουν τη στρατηγική τους ενόψει των τελευταίων εβδομάδων διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ένωση.

«Πιστεύω ότι γνωρίζετε πως οι προσεγγίσεις είναι ακόμη πολύ διαφορετικές», σχολίασε ο Κουρτς.

Όμως «μακριά από τη συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης για το θέμα και πίσω από τις σκληρές, δημόσιες θέσεις που εκφράζονται στα μέσα (…) έχω την εντύπωση ότι και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση ότι μπορεί να βρεθεί λύση μόνο αν η κάθε μία κάνει βήματα προς την άλλη», κατέληξε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε σήμερα στο Σάλτσμπουργκ ότι είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους να παραμείνουν «ενωμένοι» και με «συνοχή» καθώς πλησιάζει η τελευταία ευθεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Θα υπάρξουν εντάσεις», προειδοποίησε ο γάλλος πρόεδρος κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο κορυφής των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

 

«Πάντα θα υπάρχουν δύσκολες στιγμές (...) όμως οφείλουμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit πρέπει να επιταχυνθούν για να ολοκληρωθούν αυτό το φθινόπωρο με μια συμφωνία αποχώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα εγκαταλείψει την ΕΕ στο τέλος Μαρτίου 2019.

Για τον Μακρόν, το σημαντικό είναι «να παραμείνουμε ενωμένοι, να έχουμε μια προσέγγιση των 27» και «να συνεχίσουμε να έχουμε συνοχή». «Πρέπει να βρεθεί μια λύση, όμως δεν πρέπει να βλάψει τη συνοχή, τη δύναμη των τεσσάρων ελευθεριών της ενιαίας αγοράς», διευκρίνισε.

Στο θέμα της μετανάστευσης, «έχουμε ανάγκη αποτελεσμάτων επειδή οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη να είναι προστατευμένοι», δήλωσε ο Μακρόν.

«Υποστηρίζω την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξηθεί σε 10.000 η δύναμη της Frontex για να υπερασπιστεί τα σύνορα» της ΕΕ, πρόσθεσε σε μια αναφορά στην πρόσφατη σχετική ανακοίνωση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Μακρόν εξέφρασε επίσης την επιθυμία για μια «πιο αποτελεσματική πολιτική» για να οργανωθεί η επιστροφή των μεταναστών που δεν δικαιούνται ασύλου στην Ευρώπη.

 

Από την πλευρά του, προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ σχολίασε:

«Ακούσαμε την (Βρετανίδα πρωθυπουργό) Τερέζα Μέι και πιστεύω ότι μας εξήγησε τις προσπάθειες που κατέβαλε η βρετανική κυβέρνηση και σήμερα ακούσαμε τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit) Μισέλ Μπαρνιέ να αναφέρεται σε διαφορετικά ζητήματα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα. Πιστεύω βαθιά ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

«Είναι ένας συμβιβασμός και για τις δύο πλευρές, δεν είναι μονομερής», πρόσθεσε.

«Σήμερα μπορώ να δω ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε όλα τα βήματα, διότι οι προτάσεις δεν επαρκούν ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία», υπογράμμισε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ επεσήμανε: «Πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τη (Βρετανίδα) πρωθυπουργό Μέι και την ομάδα της. Ο χρόνος τελειώνει.

Υπάρχουν προτάσεις για μια άλλη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο και μετά τον Νοέμβριο.

Η Ιρλανδία είναι μια χώρα η οποία προφανώς επιθυμεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, θέλουμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά προετοιμαζόμαστε για αυτό (…) Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση