ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

E.E.: Ανοιχτή σύγκρουση με AstraZeneca - «Στον αέρα» οι συνομιλίες

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η σημερινή συνεδρίαση για τα εμβόλια ακυρώνεται, ωστόσο η AstraZeneca ανέφερε ότι εκπρόσωποί της θα συναντηθούν με την Ε.Ε.

Kathimerini.gr

Προς ανοιχτή σύγκρουση δείχνουν να οδηγούνται η Ε.Ε. με την AstraZeneca για το ζήτημα της μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων για τις παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου της εταιρείας κατά της Covid-19. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η σημερινή συνεδρίαση της καθοδηγητικής επιτροπής της Ε.Ε. για τα εμβόλια – που θα λάμβανε χώρα στις 18:30 το απόγευμα τοπική ώρα – έβαινε προς ακύρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εταιρεία ενημέρωσε αργά χθες το βράδυ την Κομισιόν ότι δεν θα προσέλθει στη συνάντηση, καθώς ετοιμάζει την απάντησή της στην επιστολή που έλαβε την Κυριακή από την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. Ωστόσο, εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca δήλωσε ότι εκπρόσωποί της θα συναντηθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση αργότερα εντός της ημέρας.

Η Κομισιόν ασκεί πιέσεις στην εταιρεία να αλλάξει στάση και να προσέλθει στη συνεδρίαση. Παράλληλα, οργανώθηκε προ ολίγου τεχνική ενημέρωση για τις 13:30 τοπική ώρα με τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής, στην οποία θα παρουσιαστούν τα νομικά όπλα που διαθέτουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην AstraZeneca.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι όντως υπάρχουν ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας» στη σύμβαση με την εταιρεία, που δεν επιτρέπουν νομικές ενέργειες που να συνδέονται απευθείας με την καθυστέρηση στην προμήθεια των δόσεων. Ωστόσο – τονίζουν – η σύμβαση προ-αγοράς του περασμένου Αυγούστου προέβλεπε ότι, σε αντάλλαγμα για τα 336 εκατομμύρια που έλαβε η εταιρεία από την Ε.Ε., θα διασφάλιζε ότι θα είχε την αναγκαία παραγωγική ικανότητα για να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα. «Δεν μπορούν να πετάνε το μπαλάκι τώρα στον Βέλγο υπεργολάβο τους», σημειώνουν οι ίδιες. «Υπάρχει ξεκάθαρο νομικά ζήτημα».

Επιταχύνονται εν τω μεταξύ οι διαδικασίες σύστασης του «μηχανισμού διαφάνειας» για τις εξαγωγές εμβολίων εκτός Ε.Ε., με σκοπό να είναι έτοιμος την Παρασκευή. Κοινοτικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα είναι ένας μηχανισμός «με δόντια» – που να μπορεί με άλλα λόγια να μπλοκάρει εξαγωγές σε τρίτες χώρες αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση