ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Thomas Cook: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι Κύπριοι επηρεαζόμενοι

Με «πτήση διάσωσης Titan» προς Μάντσεστερ τα ξημερώματα από Πάφο η πρώτη πτήση επαναπατρισμού Βρετανών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μεγάλο αναβρασμό έφερε στις τάξεις ξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων, Hermes Airports , Υπουργείου Μεταφορών και Υφυπουργείου Τουρισμού η είδηση της πτώχευσης του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook τα ξημερώματα της Δευτέρας. Το πρωί έγινε σύσκεψη στο Υφυπουργείο Τουρισμού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για αποτίμηση και διαχείριση της κατάστασης κατά την οποία εξετάστηκαν όλες οι πτυχές που αφορούν το θέμα, όπως ο αριθμός των Βρετανών τουριστών που εγκλωβίζονται στην Κύπρο, αλλά και οι συνέπειες για τον κυπριακό τουρισμό.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Περδίος ανέφερε πως το κλείσιμο της Thomas Cook αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό και τους ξενοδόχους της Κύπρου. Αναφερόμενος στους επηρεαζόμενους τουρίστες, ο Υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε πως θα γίνουν τα μέγιστα έτσι ώστε να επαναπατριστούν χωρίς προβλήματα. Ήδη έχουν ναυλωθεί πτήσεις από τις χώρες των επηρεαζόμενων.

Για τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος της σεζόν, θα επισκέπτονταν την Κύπρο 45 χιλιάδες τουρίστες μέσω της Thomas Cook σύμφωνα με τον κ. Περδίο. Συνολικά την Κύπρο ετησίως επισκέπτονταν την Κύπρο μέσω της Thomas Cook 250 χιλιάδες τουρίστες.

Oδηγίες προς χρήστες καρτών Ελληνικής Τράπεζας μετά την κατάρρευση της Thomas Cook

Οδηγίες εξέδωσε η Ελληνική Τράπεζα προς χρήστες καρτών της που πιθανόν να επηρεάζονται από το κλείσιμο του Ομίλου της Thomas Cook, από την αγορά αεροπορικού εισιτηρίου ή ταξιδιωτικού πακέτου. Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πελάτες της Thomas Cook προτρέπονται να απευθύνονται στην ιστοσελίδα https://thomascook.caa.co.uk/ για περαιτέρω πληροφορίες και για διευθέτηση του εισιτηρίου και των ταξιδιωτικών πακέτων τους, καθώς και για πιθανή αποζημίωσή τους.

Προστίθεται ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η εξυπηρέτησή τους μέσω της πιο πάνω διαδικασίας, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Ελληνικής Τράπεζας στο τηλέφωνο 8000 9999 (+357 22500500 αν καλείτε από εξωτερικό) ή με καταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας.

Προγραμματιστηκαν οι πρώτες τέσσερις πτήσεις για τους τουρίστες της Thomas Cook

Τέσσερις πτήσεις, μια από το αεροδρόμιο Λάρνακας και τρεις από το αεροδρόμιο Πάφου, έχουν προγραμματιστεί για να μεταφέρουν τους τουρίστες που θα ταξίδευαν μέσω της εταιρείας Thomas Cook. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή της διαχειρίστριας εταιρίας αεροδρομίων Hermes, οι πτήσεις αφορούν επιβάτες των οποίων οι πτήσεις για το διάστημα 23-25 Σεπτεμβρίου ακυρώθηκαν. Όπως αναφέρθηκε, οι νέες πτήσεις θα διεκπεραιωθούν από τις εταιρείες Titan Airways, EasyJet και Miami Air International.

Η προγραμματισμένη για σήμερα (19:25) πτήση της Condor προς Φρανκφούρτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά. Η Hermes ενημερώνει επίσης πως την εβδομάδα 23-29 Σεπτεμβρίου ακυρώνονται 32 πτήσεις μετ’ επιστροφής από τις αεροπορικές εταιρείες του ομίλου Thomas Cook, 24 προς Λάρνακα και οχτώ προς Πάφο. Για άλλες πέντε πτήσεις (4 της Thomas Cook Scandinavia και μία της Condor) αναμένεται ενημέρωση.

Χάος στην τουριστική βιομηχανία

Δεδομένες για το 2019 είναι οι ζημιές για τους Κύπριους ξενοδόχους που βάσει αρχικής εκτίμησης κυμαίνονται στα 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ανείσπρακτους λογαριασμούς για τους μήνες Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.  Μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων συνεργάζεται κάθε χρόνο με το γραφείο ταξιδίων, ενώ κάποια ξενοδοχεία έχουν επιλέξει την Thomas Cook ως τον αποκλειστικό τους συνεργάτη. Συνολικά υπολογίζεται ότι η εταιρεία φέρνει στην Κύπρο γύρω στο 7-8% του τουριστικού ρεύματος (150 χιλιάδες), ενώ πρόκειται για ένα από τους βασικούς παίκτες στην βρετανική αγορά (12-13%) και την σκανδιναβική αγορά. 

Παράγοντες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας είχαν αναφέρει στην «Κ» λίγες ώρες πριν το λουκέτο της εταιρείας ότι λόγω της χρεωκοπίας της Thomas Cook θα επηρεαστούν ακόμα και ξενοδοχεία τα οποία δεν συνεργάζονται με την εταιρεία, αφού η αγορά δεν θα λειτουργεί σε υγιείς συνθήκες και οι αντιδράσεις και οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές σε όλη την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Σε επίπεδο επαρχιών, εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο για τα ξενοδοχεία της Πάφου, αφού μεγάλος αριθμός συνεργάζεται κατ αποκλειστικότητα με την εταιρεία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης ανέφερε στην «Κ» ότι θα επηρεαστεί η τουριστική βιομηχανία όχι μόνο φέτος αλλά και για το 2020, καθώς ήδη, όπως εξηγεί, έχουν κλείσει τα συμβόλαια για τον επόμενο χρόνο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στην Κύπρο αυτή τη στιγμή βρίσκονται 5 χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες οι οποίοι είχαν κλείσει τις διακοπές του μέσω της Thomas Cook. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες οι επηρεαζόμενοι τουρίστες θα παραμείνουν στο νησί με τα έξοδά τους να καλύπτονται στην ολότητά τους από τη βρετανική κυβέρνηση. Συνολικά στην Κύπρο αυτή την περίοδο βρίσκονται 15 χιλιάδες επηρεαζόμενοι τουρίστες κυρίως Βρετανοί και Σκανδιναβοι και σε μικρότερο βαθμό Γερμανοι.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Πολιτικής Αεροπορίας, η εταιρεία Thomas Cook στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Thomas Cook Airlines έχει τερματίσει την λειτουργία της στις 23 Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Βρετανικής Πολιτικής Αεροπορίας οι επηρεαζόμενοι ταξιδιώτες δύναται να επισκεφθούν την επίσημη τους ιστοσελίδα στο https://thomascook.caa.co.uk για περαιτέρω πληροφόρηση. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 0300 303 2800 εάν βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στο +44 1753 330330 εάν βρίσκονται σε άλλη χώρα.

Επιπλέον, όσοι Κύπριοι επιβάτες βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα χρειαστεί να επαναλάβουν τη διαδικασία κράτησης με άλλη αεροπορική εταιρεία. Ανάλογα με την ταξιδιωτική τους ασφαλιστική κάλυψη και την πληρωμή του ταξιδιού τους με πιστωτική κάρτα οι επηρεαζόμενοι επιβάτες δύναται να διεκδικήσουν επιστροφή χρημάτων.

Οι Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό και επηρεάζονται, μπορούν να επικοινωνούν επίσης με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στο +357 22801000. Για επηρεαζόμενους Κύπριους πολίτες που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύναται να επικοινωνούν απευθείας με την Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γραφείο Τουρισμού στο +44 2073214170 (ώρες γραφείου 09:00-16:30, τοπική ώρα). 

Διευκρινήσεις Τράπεζας Κύπρου

Από την πλευρά της η Τράπεζα Κύπρου ενημερώνει τους επηρεαζόμενους πελάτες της ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα της Thomas Cook (https://thomascook.caa.co.uk/) για περαιτέρω πληροφορίες και για διευθέτηση του εισιτηρίου τους και των ταξιδιωτικών πακέτων τους. Σε περίπτωση που δεν τους δοθεί λύση, οι πελάτες θα πρέπει να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα της Τράπεζας www.bankofcyprus.com, στην Υπηρεσία 1Bank στο τηλέφωνο 800 00 80 ή στο 00357 22 12 8000 (αν καλούν από το εξωτερικό) και στα καταστήματα της Τράπεζας.

«Πτήση διάσωσης» τα ξημερώματα από Πάφο προς Μάντσεστερ

Τα ξημερώματα αναχωρούν με «πτήση διάσωσης Titan» Βρετανοί από το αεροδρόμιο Πάφου στο Μάντσεστερ ενώ κανένα αεροσκάφος της Thomas Cook δεν έμεινε καθηλωμένο στα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας γιατί δεν πρόλαβαν να αφιχθούν στα αεροδρόμια της ΚΔ, σύμφωνα με την Χρύσα Ντζάνη, Eκπρόσωπο Τύπου της Hermes Airport.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Ντζάνη ανέφερε πως τα ξημερώματα αύριο και συγκεκριμένα στις 02:35 το πρωί θα αναχωρήσει η πρώτη πτήση επαναπατρισμού Βρετανών από το αεροδρόμιο Πάφου. Η ρύθμιση αυτή είπε έγινε λόγω της χρεοκοπίας της Thomas Cook.

Συγκεκριμένα, η Εκπρόσωπος Τύπου της Hermes Airport ανέφερε πως ήταν προγραμματισμένη να αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα η πτήση Πάφος-Μάντσεστερ και τελικά θα αναχωρήσει για το Μάντσεστερ στις 2:35 το πρωί με τη λεγόμενη πτήση διάσωσης «Titan».

Επεσήμανε επίσης πως συνολικά αυτές τις μέρες επρόκειτο να ταξιδέψουν περίπου 3.600 Βρετανοί για τη Μεγάλη Βρετανία και να επαναπατριστούν που ταξιδεύουν με την εταιρεία Thomas Cook και από τα δύο αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας.

Ανησυχίες ΚΕΒΕ

Η πτώχευση ενός από τους μεγαλύτερους Τουριστικούς Οργανισμούς της Βρετανίας αλλά και της Ευρώπης, του Τhomas Cook αποτελεί μια άκρως αρνητική εξέλιξη για τον Κυπριακό Τουρισμό, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).

Παράλληλα εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για αλυσιδωτές επιπτώσεις στον κυπριακό τουρισμό και στην οικονομία του τόπου γενικότερα, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που θα προκύψουν στις αφίξεις τουριστών από τη Βρετανία που είναι και η κυριότερη μας τουριστική αγορά, αλλά και από άλλες αγορές που εξυπηρετούσε ο συγκεκριμένος οργανισμός. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Thomas Cook δεν ενεργούσε μόνο ως μια αεροπορική εταιρεία αλλά λειτουργούσε και ως μεγάλος Τουριστικός Πράκτορας, που πουλούσε μεγάλο αριθμό κρατήσεων σε Κυπριακά ξενοδοχεία.

Ο μεγάλος αριθμός απώλειας θέσεων θα έχει άμεσες επιπτώσεις λόγω του ότι ο τρέχον μήνας αποτελεί μήνα ψηλών πληροτήτων για τα ξενοδοχεία μας, αλλά τα προβλήματα αναμένεται ότι θα επεκταθούν και κατά τους επόμενους μήνες ίσως και στην επόμενη χρονιά.
Η ξενοδοχειακή βιομηχανία δυστυχώς θα υποστεί νέο οικονομικό πλήγμα λόγω των ζημιών που θα προκύψουν από την πτώχευση της Thomas Cook και λόγω των αυξημένων κρατήσεων και του μεγάλου αριθμού τουριστών που μεταφέρει στην Κύπρο.

Όπως σημειώνεται «τα μέχρι τώρα δεδομένα θα πρέπει να αξιολογηθούν και να γίνει άμεσα τροχοδρόμηση ενεργειών ούτως ώστε οι τουρίστες να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα που θα στοχεύουν στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη δυνατή υλοποίηση των άμεσων κρατήσεων σε ξενοδοχεία που πούλησε ο συγκεκριμένος Οργανισμός. Επιβάλλεται επίσης να ληφθούν αποφάσεις για λήψη μέτρων και ανάλογων ενεργειών που θα μειώσουν όσο το δυνατό περισσότερο τα προβλήματα που θα προκύψουν ούτως ώστε να μην επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό οι αφίξεις για τη χειμερινή περίοδο αλλά και το 2020».

Σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει στην Ελλάδα λόγω της χρεοκοπίας της Thomas Cook, ενός από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία του κόσμου, καθώς, όπως υπολογίζεται, 50 χιλιάδες τουρίστες παραμένουν αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένη σε ελληνικό έδαφος.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού η χρεωκοπία της Thomas Cook δεν επιτρέπει σε χιλιάδες τουρίστες να πραγματοποιήσουν το ταξίδι επιστροφής τους από την Ελλάδα καθώς τα εισιτήρια τους έχουν ακυρωθεί. Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι το Υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία προκειμένου οι εγκλωβισμένοι τουρίστες να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, ενώ οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τη βρετανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, η οποία ασφαλίζει τις πτήσεις και τα πακέτα διακοπών των τουριστών της Thomas Cook. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το τελευταίο τουριστικό σποτ της Thomas Cook ήταν για την Κω!

Στην Κρήτη υπάρχει το πιο σοβαρό πρόβλημα, καθώς το 80% των ξενοδόχων του νησιού συνεργάζονταν με το συγκεκριμένο πρακτορείο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι εγκλωβισμένοι πελάτες, αλλά και οι επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να έρθουν το επόμενο διάστημα, και συνολικά για τα συμβόλαια και τις συνεργασίες της εταιρείας.

Επιχείρηση Μάττερχορν

Από την πρώτη στιγμή οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία. Αυτή η νομοθεσία ισχύει για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν μεγάλα τμήματα πελατών της Thomas Cook και μπορούν να επωφεληθούν από την εγγύηση. «Δεδομένης της σοβαρότητας της περίστασης, μια κάποια αναστάτωση είναι αναπόφευκτη, αλλά η CAA θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπατρίσει τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία» είτε για άτομα που καλύπτονται από την ATOL είτε όχι.

Το αδιέξοδο και η πτώχευση

Το ενδεχόμενο πτώχευσης της εταιρείας ήταν σενάριο το οποίο ήταν γνωστό στους τουριστικούς κύκλους το τελευταίο διάστημα. Τα τελευταία 24ωρα λάμβαναν χώρα κρίσιμες διαπραγματεύσεις για διάσωση της εταιρείας, οι οποίες ωστόσο δεν έληξαν προς όφελος της. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η Thomas Cook ανακοίνωσε και επίσημα ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσό των 200 εκατ. στερλίνων το οποίο αξίωναν οι πιστωτές της, και ως εκ τούτου οδηγήθηκε υποχρεωτικά στην πτώχευση. Ο CEO της εταιρείας, Peter Fankhauser απολογήθηκε μέσω γραπτής ανακοίνωσης στους πελάτες και το προσωπικό της εταιρείας. «Είναι δεδομένη η βαθιά λύπη, η δική μου και του υπόλοιπου ΔΣ. Θα ήθελα να απολογηθώ στα εκατομμύρια των πελατών μας, στις χιλιάδες υπαλλήλων αλλά και στους προμηθευτές και συνεργάτες που μας υποστήριξαν εδώ και πολλά χρόνια. Παρά τις τεράστιες αβεβαιότητες τις τελευταίες εβδομάδες, οι ομάδες μας συνέχισαν να έχουν ως προτεραιότητα τους πελάτες πρώτα, δείχνοντας γιατί η Thomas Cook είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εμπορικά σήματα στον τομέα των ταξιδίων», ανέφερε. 

Είχαν προηγηθεί πολύωρες και αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης της εταιρείας. Ωστόσο λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, βρετανικά ΜΜΕ είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν λόγο για λουκέτο της Thomas Cook και έδιναν σχετικές οδηγίες στους ταξιδώτες της εταιρείας. Προηγουμένως η βρετανική πολιτική αεροπορία είχε ήδη επιστρατεύσει στόλο για να μεταφέρει με ασφάλεια τους Βρετανούς τουρίστες οι οποίοι ταξίδευαν με Thomas Cook Airlines και Condor Airlines χωρίς προβλήματα πίσω στην Βρετανία. 

Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δεν αποτέλεσε έκπληξη αφού τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η βρετανική κυβέρνηση δεν φαινόταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε κρατική ενίσχυση προς την εταιρεία και να καταβάλει τα 200 εκατ. αγγλικές λίρες τα οποία ζητούσαν οι πιστωτές της.

Προβλήματα βιωσιμότητας

Η Thomas Cook είναι από τους μεγαλύτερους αλλά και αρχαιότερους διοργανωτές ταξιδίων αφού μετρά 178 χρόνια λειτουργίας. Τα προβλήματα βιωσιμότητας για την εταιρεία είχαν εμφανιστεί, όχι για πρώτη φορά,  πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, ωστόσο η κατάσταση εξομαλύνθηκε με την εξεύρεση επενδυτή. Η κινεζικών συμφερόντων Fosul χρηματοδότησε με ποσό ύψους 450 εκατ. την εταιρεία ενώ οι πιστωτές θα της παρείχαν τα υπόλοιπα με αντάλλαγμα το 75% της αεροπορικής εταιρείας και 25% της μονάδας ταξιδίων. Η πρόσφατη απαίτηση των τραπεζών για επιπλέον εγγυήσεις ύψους 200 εκατ. τίναξε την διαδικασία στον αέρα και ήταν η χαριστική βολή για την εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση