ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εν μέσω κρίσης, ο χρυσός βρίσκει εκ νέου τη λάμψη του

Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου έχουν πάρει την ανιούσα και η άνοδός του επιταχύνεται όσο εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας

Kathimerini.gr

Οι οικονομίες ανά τον κόσμο παρασύρονται στη δίνη της επιδημίας του κορωνοϊού και διολισθαίνουν σε ύφεση, ενώ οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν όλο και περισσότερα ομόλογα για να τις στηρίξουν. Συμπιέζουν, έτσι, το κόστος δανεισμού και τις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και την αξία των νομισμάτων. Και το αποτέλεσμα είναι να προσελκύει ξανά το ενδιαφέρον των επενδυτών το λαμπερότερο από τα ασφαλή καταφύγια, ο χρυσός. Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου έχουν πάρει την ανιούσα και η άνοδός του επιταχύνεται όσο εντείνεται η ανησυχία για τις καταστρεπτικές επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού πλησιάζουν ήδη τα 1.800 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας ιλιγγιώδη άνοδο από τα 1.400 δολάρια η ουγγιά όπου βρίσκονται πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες.

«Αυτό που συμβαίνει είναι πως η Fed επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της και το ίδιο κάνουν όλες οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες», υπογραμμίζει ο Χανς Γκετί, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της HG Research. Μιλώντας στο Bloomberg, ο εν λόγω αναλυτής τόνισε πως μακροπρόθεσμα η πολιτική αυτή οδηγεί σε «μαζική υποβάθμιση των νομισμάτων, γι’ αυτό και ανεβαίνει ο χρυσός». Ο ίδιος προβλέπει μάλιστα πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ή το πολύ μέσα στους επόμενους μήνες, θα ξαναδούμε τα επίπεδα που είχε σημειώσει το πολύτιμο μέταλλο το 2011, μεσούσης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Από την αρχή του έτους, ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 16% στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του 10%, κάτω από το ιστορικό ρεκόρ στο οποίο είχε εκτιναχθεί το 2011.
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες προκαλούσε εντύπωση η αδιαφορία των επενδυτών για τον χρυσό. Εν μέσω της νέας κρίσης, οι επενδυτές έδειχναν σε μεγάλο ποσοστό να προτιμούν το δολάριο και να γυρίζουν την πλάτη στο πολύτιμο μέταλλο. Φαινόταν, έτσι, πως η πρωτοφανής κρίση που αντιμετωπίζουν η ανθρωπότητα και η παγκόσμια οικονομία είχε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη συγκριτική με άλλες περιόδους αδιαφορία των επενδυτών για τον χρυσό. Στα τέλη Μαρτίου υπήρξε μάλιστα μια σύντομη περίοδος που, ενώ κατέρρεαν οι αγορές μετοχών και ανέβαιναν όλα τα ασφαλή καταφύγια, από το γιεν και το ελβετικό φράγκο μέχρι τα κρατικά ομόλογα, ο χρυσός υποχωρούσε.

Πίσω από τη φαινομενικά ανεξήγητη υποχώρηση αποκαλύφθηκε σύντομα ότι κρυβόταν η απόφαση της Τράπεζας της Ρωσίας να διακόψει τις μαζικές αγορές χρυσού. Αιτία ήταν, βέβαια, η ραγδαία μείωση που σημείωναν τα έσοδα της Μόσχας μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Η Τράπεζα της Ρωσίας και οι αγορές της σε χρυσό ήταν, πάντως, από τους ισχυρότερους παράγοντες που επηρέαζαν την τιμή του χρυσού. Στην προσπάθειά της να περιορίσει την έκθεση της Ρωσίας στο δολάριο, η κεντρική τράπεζα προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να μειώσει το ποσοστό του αμερικανικού νομίσματος στα επίσημα συναλλαγματικά της διαθέσιμα και τα αντικαθιστούσε σταθερά με χρυσό. Ετσι, στη διάρκεια της περασμένης πενταετίας υπολογίζεται ότι δαπάνησε 40 δισ. δολάρια για να συγκεντρώσει απόθεμα περίπου 2.280 τόνων από το πολύτιμο μέταλλο, καταλαμβάνοντας έτσι την έκτη θέση ανάμεσα στους σημαντικότερους κατόχους χρυσού.

Από τη στιγμή που διέκοψε τις αγορές χρυσού, η επιρροή της στην αγορά ήταν άμεση. Και αυτό είναι το σύνηθες, άλλωστε, καθώς οι κεντρικές τράπεζες είναι οι σημαντικότεροι κάτοχοι του πολύτιμου μετάλλου και οι κινήσεις τους έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά. Μεγαλύτεροι κάτοχοι χρυσού είναι οι ΗΠΑ με 8.133,5 τόνους και ακολουθούν η Ιταλία με 2.451,8 τόνους και η Γαλλία με 2.436 τόνους.

Σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη περαιτέρω άνοδο του χρυσού, ορισμένα προβεβλημένα στελέχη του κόσμου των επιχειρήσεων τη θεωρούν βέβαιη. Ανάμεσά τους ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο, ο οποίος προ ημερών εγκωμίασε τα πλεονεκτήματα του πολύτιμου μετάλλου τονίζοντας πόσο ελκυστικό είναι τώρα που οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν χρήμα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X