ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ετήσια αύξηση 14,0% κατέγραψε το Νοέμβριο ο ΣΠΟΔ

Σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, ο θετικός ετήσιος ρυθμός αποτυπώνει τη σταθερή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομικής δραστηριότητας

ΚΥΠΕ

Ετήσια αύξηση 14,0% κατέγραψε το Νοέμβριο του 2021 ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, φτάνοντας σε επίπεδο 112,7, μετά από ετήσιες αυξήσεις 13,9% τον Οκτώβριο και 13,4% το Σεπτέμβριο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το Νοέμβριο του 2021 αποτυπώνει τη σταθερή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομικής δραστηριότητας.

Πάρα ταύτα, η αβέβαιη εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 και όλων των συναφών περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση της, επηρεάζουν, σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, «τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές μεγέθυνσης της οικονομίας».

Ειδικότερα, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι στη θετική ετήσια απόδοση του ΣΠΟΔ το Νοέμβριο του 2021 συμβάλλουν οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και την ευρωζώνη, λόγω της ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, και ιδιαίτερα, του τομέα των υπηρεσιών.

Επικαλούμενη προκαταρκτικά στοιχεία του Νοεμβρίου, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει επίσης ότι «θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούν να ασκούν οι αφίξεις τουριστών καθώς και ο όγκος λιανικών πωλήσεων».

«Στη θετική ετήσια απόδοση του ΣΠΟΔ συμβάλλει και ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων το Νοέμβριο του 2021», προσθέτει.

Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, «και για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, μολονότι ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης τους κατά τους τελευταίους μήνες δυνατόν να οφείλεται, εν μέρει, στο πρόσφατο διάταγμα υποχρεωτικής χρήσης των πιστωτικών καρτών στους τομείς των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου».

Αντίθετα, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι στη συγκράτηση της ετήσιας ανόδου του Δείκτη το Νοέμβριο συμβάλλει ο προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία - όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η άνοδος που σημείωσε η τιμή του πετρελαίου Brent Crude το Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση