ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτοί είναι οι λόγοι που απεργούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Όποιος συζητά οτιδήποτε λιγότερο από την επαναφορά στο προ της 4ης Ιουλίου καθεστώς πρέπει να πάει σπίτι του, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρατείνεται για τα καλά η κρίση στην παιδεία με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να πραγματοποιούν 48ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, 18-19 Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν είναι διατεθειμένες να ακολουθήσουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης, που έχουν ως σκοπό την παγίδευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Από την άλλη η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς των εκπαιδευτικών οργανώσεων, τονίζοντας, πως ένα κράτος διοικείτε από την κυβέρνηση και όχι από τους συνδικαλιστές.

Σε μια νέα ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, εξηγεί τους λόγους που οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αντιδρούν και κατέρχονται σε απεργιακά μέτρα. Ο κ. Χαραλάμπους, μεταξύ άλλων, αναφέρει, πως «έχουμε την απαίτηση να γίνεται ο θεσμικός δημοκρατικός διάλογος που προβλέπεται από τη νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε όταν η οποιαδήποτε Κυβέρνηση ή άλλος εργοδότης αποφασίζει να επιβάλει στους εργαζόμενους τετελεσμένα».

Αυτούσια η ανάρτηση του ΓΓ της ΠΟΕΔ:

«ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ: Επειδή ακούω συχνά είτε από συναδέλφους είτε από κόσμο εκτός εκπαίδευσης, να ρωτά για πιο ακριβώς λόγο απεργούμε, θα αναφέρω τους λόγους, όσο πιο απλά γίνεται για να μας καταλαβαίνει όλος ο κόσμος (Όσοι βέβαια έχουν τη διάθεση να ακούσουν και να καταλάβουν). Απεργούμε λοιπόν για τους πιο κάτω λογους:

1. Έχουμε την απαίτηση να γίνεται ο θεσμικός δημοκρατικός διάλογος που προβλέπεται από τη νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε όταν η οποιαδήποτε Κυβέρνηση ή άλλος εργοδότης αποφασίζει να επιβάλει στους εργαζόμενους τετελεσμένα.

2. Έχουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε το δημόσιο σχολείο ως αγαθό, για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Κυβερνώντες με τις ενέργειες τους, τους τελευταίους μήνες έδειξαν με κάθε τρόπο πως θέλουν να το πλήξουν και να το υποβαθμίσουν προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

3. Τους τελευταίους μήνες οι Κυβερνώντες και οι διάφοροι που τους συμπαραστέκονται για τους δικούς τους λόγους, ανέλαβαν εργολαβικά να πλήξουν την αξιοπρέπεια και το κύρος των εκπαιδευτικών. Ανέλαβαν εργολαβικά να υποβαθμίσουν το λειτούργημά μας.

4. Ζητούμε την ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου Σχολείου στην πράξη και όχι με μεγαλόστομες διακηρύξεις και κούφιες υποσχέσεις, μέσα από ένα θεσμικό και δημοκρατικό διάλογο που θα ακολουθήσει μέσα από τακτά χρονοδιαγράμματα. Όταν λέμε ποιοτική αναβάθμιση, εννοούμε την πραγματική αναβάθμιση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Από την Προδημοτική μέχρι το Λύκειο και την Τεχνική Εκπαίδευση, με ότι αυτό συνεπάγεται σε αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και κονδύλια που θα πρέπει να διατεθούν.

5. Όλα τα πιο πάνω δεν μπορούν βέβαια να συμβούν με μια απεργία 2 ημερών. Η απεργία αυτή είναι μια ένδειξη διαμαρτυρίας για όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες και μια κραυγή αγωνίας από όλους τους εκπαιδευτικούς να σταματήσουν όλα τα απαράδεκτα συμβαίνουν σε βάρος τους και να προχωρήσουν οι Κυβερνώντες στην ουσία και στην προσπάθεια για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της εκπαίδευσης.

6. Στέλνουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι εκπαιδευτικός χωρίς κύρος και αναγνώριση του έργου του από την κοινωνία και την Πολιτεία, δεν μπορεί να αποδώσει. Όσα κονδύλια και αν διατεθουν, όσες μεταρρυθμίσεις κι αν γίνουν, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν χωρίς ένα ενδυναμωμενο εκπαιδευτικό.

Ούτε οι αυξήσεις ούτε οι προσαυξήσεις ούτε η μια διδακτική ώρα ούτε η μοριοδότηση, είναι ικανά για να αποκαταστήσουν το κύρος και την αξιοπρέπεια μας.»

Ενώ με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελής Νικολαΐδης, ενόψει των πιέσεων που πιθανώς να ασκεί η κυβέρνηση σε μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αναφέρει, πως, «όποιος από τις ηγεσίες συζητά οτιδήποτε λιγότερο από την επαναφορά στο προ της 4ης Ιουλίου καθεστώς πρέπει να πάει σπίτι του». Θέλοντας να περάσει το μήνυμα πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πρέπει να παραμείνουν συσπειρωμένες και να επιμείνουν στις αποφάσεις που πάρθηκαν από κοινού για λήψη απεργιακών μέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση