ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Για πρώτη φορά: Βροχή αντί για χιόνι στον παγωμένο φλοιό της Γροιλανδίας

Το ακραίο για τα δεδομένα της περιοχής φαινόμενο συνέβη το περασμένο Σάββατο σε μια περιοχή όπου η θερμοκρασία σπανίως ανεβαίνει πάνω από το μηδέν

Kathimerini.gr

Βροχή αντί για χιόνι έπεσε για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη μετεωρολογική ιστορία στον φλοιό πάγου της Γροιλανδίας. Το ακραίο για τα δεδομένα της περιοψής φαινόμενο συνέβη το περασμένο Σάββατο σε μια περιοχή όπου η θερμοκρασία σπανίως ανεβαίνει πάνω από το μηδέν.

Επιστήμονες επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι στον Θερινό Σταθμό, μια ερευνητική μονάδα εγκατεστημένη πάνω στον φλοιό του πάγου, η οποία λειτουργεί ολόκληρο το χρόνο από το National Science Foundation, για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία σημειώθηκε βροχόπτωση ενώ για τρίτη φορά σε λιγότερο από δέκα χρόνια κατεγράφησαν θερμοκρασίες άνω του μηδενός.

Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν τόσο που ο θερμός αέρας τροφοδότησε τη σφοδρή βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της οποίας έπεσαν 7 δισεκατομμύρια τόνοι νερού στην χιονισμένη βουνοκορυφή, ικανοί να γεμίσουν σχεδόν 250.000 φορές μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη απώλεια πάγου στην Γροιλανδία μέσα σε μία ημέρα από το 1950. Τα δύο προηγούμενα ρεκόρ είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2019.

Και ήταν η μεγαλύτερη βροχόπτωση επάνω στον φλοιό πάγου από το 1950 που άρχισαν οι σχετικές καταγραφές.

Ο όγκος του πάγου που χάθηκε από τη βροχόπτωση ήταν επτά φορές μεγαλύτερος του μέσου ημερησίου ημερήσιο αυτήν την εποχή του χρόνου.

Η βροχόπτωση υποχρεώνει τους επιστήμονες να σκεφτούν ότι θα πρέπει να αλλάξουν το modus operandi τους στην περιοχή: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη καιρικά φαινόμενα που στο παρελθόν δεν χρειαζόταν να αντιμετωπίσουμε», λέει η Τζένιφερ Μέρκερ, μέλος του προγράμματος του National Science Foundation.
«Καιρικά φαινόμενα, όπως η τήξη των πάγων, οι δυνατοί άνεμοι και τώρα η βροχή, τα τελευταία 10 χρόνια συμβαίνουν εκτός φυσιολογικού ορίου», δηλώνει η Μέρκερ. «Και αυτά φαίνεται να συμβαίνουν όλο και περισσότερο».

Καθώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Αρκτική, η Γροιλανδία έχασε την στα τέλη Ιουλίου μία τεράστια ποσότητα πάγου, από το λιώσιμο του οποίου θα μπορούσε να καλυφθεί με νερό, σε ύψος 5 εκατοστών, ολόκληρη η Πολιτεία της Φλόριντα.

Η ταχεία τήξη του πάγου ήταν το αποτέλεσμα θερμού αέρα που παγιδεύτηκε πάνω από το νησί της Αρκτικής λόγω μιας αλλαγής στα μοτίβα της κυκλοφορίας του στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που προειδοποιούν ότ και ι μπορεί να χαθεί περισσότερος πάγος.

Με πληροφορίες από NBC, CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση