ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:28
 

Προσπάθεια Αβέρωφ να ρίξει γέφυρες σε ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ

Αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών για Κυπριακό και οικονομία με άρωμα από το παρελθόν

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού να καταβάλει προσπάθεια να κινηθεί μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τον γενικό γραμματέα του κόμματος της αριστεράς να ξεκαθαρίζει με νόημα ότι με το Νίκο Αναστασιάδη τους χωρίζει μεγάλη απόσταση και τον αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να προσπαθεί να πείσει για την νέα στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου αναλώθηκε άλλο ένα τηλεοπτικό τους προεκλογικό συναπάντημα. Εν αντιθέσει με τους άλλους δυο συνομιλητές του ο Αβέρωφ Νεοφύτου εμφανίσθηκε συγκαταβατικός πότε με το ΑΚΕΛ και πότε με το ΔΗΚΟ.

Χαρακτηριστική στιγμή του ιδιότυπου Debate των τριών στο Signa η στιγμή που ο Αβέρωφ Νεοφύτου απευθυνόμενος στους οικοδεσπότες της εκπομπής υπέδειξε ότι ο Μάρκος Κυπριανού θα έπρεπε να κάθετε εκ δεξιών του, προκειμένου να υποστηρίξει το συλλογισμό του ότι ο Συναγερμός δεν έχει πρόβλημα να κρατά, όπως είπε, από δεξιά το χέρι του ΔΗΚΟ στην Οικονομία και από αριστερά το χέρι του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. Υπόδειξη που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των δυο συνομιλητών του. Ο μεν Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ δεν ψηφίζει Αναστασιάδη επειδή διαφωνεί μαζί του το δε Μάρκο Κυπριανού να λέει πως το ΔΗΚΟ μπορεί να ψήφισε με το Συναγερμό μερικά κυβερνητικά νομοσχέδια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κόμμα του συμφωνεί με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης . Θέση που προκάλεσε την αντίδραση του Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος απευθυνόμενος στον ίδιο του είπε ότι την εποχή που ήταν υπουργός της κυβέρνησης Χριστόφιας ο ίδιος συνεργαζόταν με το Νικόλα Παπαδόπουλο στη Βουλή.

Θυμήθηκαν τα παλιά

Οι τρείς αρχηγοί θυμήθηκαν το Κυπριακό από την εποχή του Μακαρίου μέχρι και την τελευταία προσπάθεια επίλυσης του στην Ελβετία. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ απέδωσε τη στήριξη στις τελευταίες συνομιλίες στην πατριωτική στάση του κόμματος απέναντι στο πολιτικό πρόβλημα κάτι που όπως είπε με νόημα δεν έπραξε ο Νίκος Αναστασιάδης όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Δημήτρης Χριστόφιας. Για τις συνομιλίες στην Ελβετία δεν είναι ο Αναστασιάδης που οδήγησε τα πράγματα αλλά ο ΓΓ του ΟΗΕ για να προσθέσει πως την τελευταία στιγμή δείλιασε.

Ο Άντρος Κυπριανού επανέλαβε τις ευθύνες που κατά τον ίδιο επέρριψε ο ΓΓ των ΗΕ στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Οι διαπραγματεύσεις τόνισε κρίθηκαν στο δείπνο και εδώ είναι η κριτική που ασκεί το κόμμα του. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναγνώρισε στο ΑΚΕΛ συνέπεια στο Κυπριακό υποστηρίζοντας πως ο Νίκος Αναστασιάδη έφερε το Κυπριακό ένα βήμα πριν τη λύση και για το λόγο αυτό θα πρέπει να το ολοκληρώσει.

Για τη νέα στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου οι συνομιλίες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν ούτε το 3000. Ο Μάρκος Κυπριανού έκανε λόγο για ταυτισμένες θέσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ απέναντι στο Νικόλα Παπαδόπουλου ενώ γα την τακτική που ακολουθείται στις συνομιλίες εάν δεν διαφοροποιηθεί ο τρόπος θα συνεχίσουμε όπως είπε να δίνουμε και άλλα.

Το διακύβευμα των εκλογών

Ο Αβέρωφ Νεοφύου ζήτησε ισχυρή εντολή με διαφορά όποιος και αν είναι ο δεύτερος υποψήφιος που θα περάσει στο δεύτερο γύρο, ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ στο δεύτερο γύρο δεν θα αλλάξει τις θέσεις του. Ο Σταύρος Μαλάς θα επιδιώξει να συναντηθεί από πρώτη στιγμή με Ακιντζί ενώ η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Μάρκος Κυπριανού είπε ότι η νέα στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου θα επαναφέρει το Κυπριακό στη σωστή το βάση ενώ για την οικονομία ναι μεν παραδέχθηκε πως η κατάσταση είναι καλύτερη από το 2013 πλην όμως η Κύπρος θα μπορούσε και καλύτερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X