ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όλα όσα έγιναν στις Πρέσπες κατά την υπογραφή της συμφωνίας

Εν μεσω διαμαρτυριών και στις Πρέσπες. Όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της μέρας.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε μια τελετή στην οποία η κυβέρνηση θέλει να προσδώσει συμβολισμούς στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, υπογράφεται την Κυριακή η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

11: 53 Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση στις Πρέσπες για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Θ' ακολουθήσει γεύμα στην πλευρά των Σκοπίων. 

11: 40 Το λόγο πήρε ο Μάθιου Νίμτς 

Δεν βρίσκει κανείς συχνά ηγέτες με διπλωματικές ικανότητες και θάρρος. Ο συνδυασμός των τεσσάρων υπήρχε και εργάστηκαν σκληρά. Έχοντας εργαστεί για το ζήτημα, μπορώ να πω ότι θεωρώ πως η συμφωνία ικανοποεί τα στρατηγικά συμφέροντα των χωρών, Είναι τιμή μου που υπέγραψα τη συμφωνια αυτή. Η διαδικασία ήταν μακρά, πιστεύω όμως ότι η επεξεργασία των προβλημάτων οδηγησε σε μια συμφωνία που είναι δίκαιη και έντιμη και είναι παράδειγμα για την περιοχή και την Ευρώπη. Πως δυο χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα αν καταβαλλουν προσπάθεια. Σήμερα έχω τα γενέθλια μου και είπα στην οικογένειά μου πως δεν θέλω δώρα. Θα μου κάνουν οι δυο Πρωθυπουργοί. Έχει ολοκληρωθεί το καθήκον μου, υπάρχουν όμως τέσσερις άνθρωποι που θα μεριμνήσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας. 

11: 39 Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ υπογράφουν την ιστορική συμφωνία

11:13 Στο βήμα οι Ζάεφ-Τσίπρας για την τελετή. Πρώτος πήρε τον λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός που καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους στις Πρέσπες, με ειδική αναφορά στον κ. Νίμιτς. 

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Συναντιόμαστε στις Πρέσπες στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία. Είμαστε σε ένα σημείο που στην ιστορία το διέσχισαν νικητές και ηττημένοι, όπως μας έχουν αφηγηθεί οι μεγαλοι ποιητές της ανθρώπινης περιπέτειας. Είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε με το βάρος της δικής μας ευθύνης. Βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον. Δεν ανταμωνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες τους παρελθόντος αλλά κάνουμε ένα βήμα για να υπάρχουν εφεξής νικητές. Όχι μόνο για τις χώρες μας αλλά για όλα τα Βαλκάνια. Για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα εποχή σταθερότητας, τα θεμέλια της οποίας μπαίνουν με αυτές τις υπογραφές. Ήταν κρύο στο Νταβός πριν έξι μήνες όταν συναντηθήκαμε. Ήταν το κρύο αυτό όχι μόνο στο Νταβός όπου συναντηθήκαμε, αλλά επί 25 χρόνια και στις σχέσεις των χωρών μας. Πολλοί λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία που σέβεται αρχές και αξίες των δυο πλευρών. Που μας επιτρέπει να δούμε στα μάτια τους πολίτες των χωρών μας. Στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών. Η βιωσιμότητα μιας συμφωνία δεν εξαντλείται στη νομική της διάσταση, χρειάζεται από κοινού επένδυση για να ριζώσει στις συνειδήσεις των λαών μας, η επίλυση της διένεξης 25 ετών. Γι αυτό αποδίδουμε μεγάλη σημασία σήμερα σε νέα έργα υποδομών, όσο και στα έργα που συμφωνήσαμε στο πλαίσιο των ΜΟΕ, όπως η συνοριακή διάβαση. Έχουμε ιστορικό χρέος αυτό το βήμα να μη μείνει μετέωρο. Εϊμαι αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε. Γιατί όχι μόνο η περιοχή μας αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα θέλει παραδείγματα σαν το δικό μας, λαών που οικοδομούν μαζί το μέλλον τους. Η μοίρα των λαών των Βαλκανίων είναι συνδεδεμένη. Μοναδικός δρόμος όλων των προκλήσεων είναι μια συνεκτική στρατηγική συνεργασίας, εξωστρέφειας και κοινής πορείας των Βαλκανίων. Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής, αυτής της υπέροχης μουσικής με τα χάλκινα όργανα που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες των λαών.Εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια. Εξέχουσα θέση όμως έχουν και τα τραγούδια της χαράς. Ένα τέτοιο, καινούριο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε σήμερα εδώ στις Πρέσπες. Στόχος μας είναι αυτό να τραγουδιέται στη γλώσσα μας και στη γλώσσα σας, από το λαό μας και από τον δικό σας. Χόρτασαν οι παλαιότερες γενικές απο μοιρολόγια, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τη γέννηση του κοινού μας μέλλοντος, ήρθε η ώρα να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια. 

Η ομιλία του Ζόραν Ζάεφ 

Με ευχαριστίες και καλωσόρισμα ξεκίνησε η ομιλία του Ζάεφ, λέγοντας καλή τύχη και με αποφθέγματα του Αριστοτέλη. Δεν μπορεις να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, το θάρρος είναι η μεγαλύτερη ανδρεία. Αυτά ειπε ο κ. Ζαεφ μαρτυρούν πως πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να μετατοπίσει βουνά. Σήμερα θέτουμε ένα τέλος σε ένα πρόβλημα, τελος σε μακροχρόνιες διαφορές που ύψωναν τείχος. Προηγήθηκαν δεκαετίες αβεβαιότητας. Συνεχώς γινόταν για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και δημιουργία ατμόσφαιρας διαλόγου. Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία. Το επαναλαμβάναμε πως οι χώρες πρέπει να ζουν με ειρήνη, όταν είναι σε αγωνία υποφέρει ο κόσμος. Η συμφωνία αποτελεί έμπνευση για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών. Οικοδομούμε τη φιλία μεταξύ των δυο χωρών, με την Ελλάδα, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι. Στην περιοχή υπάρχει μια καινούργια πραγματικότητα και δεν μπορούμε να ζούμε χωριστά. Επίκειται το να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, όπως είπε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενωμένοι επιβιώνουμε. Να οικοδομήσουμε κοινή ευημερία με συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Με την υπογραφή έχουμε την ευκαιρία αυτή, να διευκολύνουμε το εμπόριο, τη διακίνηση των πολιτών, τις επενδύσεις. Οι πολίτες θέλουν την ειρήνη, τη δημοκρατία, την κυριαρχία του δικαίου της ελευθερίας. Η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί πολιτισμική αξία, αντίθετη από το λαϊκισμό. Η δημοκρατία επιλύει τα προβλήματα, αγωνίζεται κατά του εκφοβισμού. Η Ευρώπη δίνει την ευκαιρία για συνεργασία και να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο. Οι χώρες μας πρέπει να φύγουν από το παρελθόν και να δουν το μέλλον. Αξιότιμοι φίλοι, αξιότιμε Αλέξη, εκφράζω τις ευχαριστίες μου για την ανδρεία που δείξατε και την προσοχή σε αυτή τη συμφωνία. Ξέρω καλα πως δεν ήταν εύκολο. Ευχαριστώ και τον κ. Νίμιτς και τον ΓΓ των ΗΕ που αφιερωσε τρεις δεκαετίες για την επίλυση του προβλήματος. Εκφραζω ευχαριστίες και προς την ΕΕ, προς τις ΗΠΑ και όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, για τη δική τους τόλμη και βοήθεια. Τέλος να σημειώσω πως είμαστε υπερήφανοι για τη συμφωνία γιατί ενωθήκαμε όλοι για την επίλυση του προβλήματος. Μια συμφωνία που μας ενώνει όπως και σήμερα για πάντα. 

11:10 Με μια ανάρτηση στο Facebook "ανακοίνωσε" ο Ζάεφ την αφιξή του. Στο χώρο υπαρχει και μια τούρτα, που έχει να κάνει με τα γενέθλια του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς σήμερα, ενω νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς με χιουμοριστική διάθεση του τραγούδησε το Happy Birthday. O κ. Νίμιτς κλείνει τα 79. 

11:05 Και ο Ζάεφ στις Πρέσπες, με σκάφος από την ΠΓΔΜ στο χώρο των υπογραφών. 

11:00  Στις Πρέσπες ο Αλέξης Τσίπρας, έτοιμος να υποδεχτεί τον Ζόραν Ζάεφ. Ήδη βρίσκεται εκεί ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς. Καταχειροκροτήθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την άφιξή του. 

10:45 Αυτά είναι τα έγγραφα που αποχαρακτηρίστικαν και δόθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων χθες κατά τη συζήτηση του ονοματολογικού, από τον Έλληνα ΥΠΕΞ. Μπορειτε να τα διαβάσετε εδώ: 

http://www.skai.gr/news/politics/article/376283/auta-einai-ta-eggrafa-pou-apoharaktirise-kai-parousiase-o-nikos-kotzias-/

10:40 Αποχώρηση στελέχους των ΑΝΕΛ. Συνεχίζονται οι κραδασμοί στο κόμμα, μετά τη στάση που κράτησε στο Σκοπιανό. Αποχώρησε η πρώην Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου. 

«Σε ό,τι με αφορά περίμενα μέχρι και την ύστατη ώρα. Πλέον εξαντλείται κάθε περιθώριο μέχρι την υπογραφή σε λίγη ώρα στις Πρέσπες. Δεν αμφισβητώ τις πατριωτικές προθέσεις του Πάνου Καμμένου. Διαφωνώ με τους χειρισμούς προς υπεράσπιση της θέσης μας για το Σκοπιανό, που είναι η μόνη υπερ του εθνικού συμφέροντος. Ενημέρωσα έγκαιρα σε ανώτατο επίπεδο εσωκομματικά για τους προβληματισμούς μου. Ίσως δικαιωθούν στο μέλλον οι όποιες επιλογές. Εμένα όμως η συνείδησή μου επιβάλλει να αποχωρήσω από την ενεργό πολιτική και να γυρίσω στο σπίτι μου. Η κατάπτυστη συμφωνία που προέκυψε και από την ανεπάρκεια και τις εγκληματικές πολιτικές του παρελθόντος δεν πρέπει να υπογραφεί από τον Υπουργό Εξωτερικών και από κανέναν άλλον», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

10:30 Πρωτοφανή τα μέτρα για την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες. Δυνάμεις της ΕΛΑΣ έχουν αποκλείσει κάθε πρόσβαση που οδηγεί στον υγροβιότοπο, όπου βρίσκεται και  το χωριό Ψαράδες, στο οποίο στις 10.30 έχει προγραμματιστεί η τελετή υπογραφής της συμφωνίας.

 

10:15 BBC: Ο Τσίπρας «επέζησε» της ψήφου δυσπιστίας. Το Βρετανικό δίκτυο κάνει λόγο για ιστορική στιγμή ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια και σημειώνει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός «επέζησε» της ψήφου δυσπιστίας προκειμένου να την υπογράψει.

10:00 Μισή ώρα πριν πέσουν οι υπογραφές για την ονομασία της ΠΓΔΜ, οι ανταποκρίσεις από το χωριό Ψαραδες των Πρεσπών, περιορίζονται στο μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, πάνω από 100 κάμερες δικτύων, και στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στα Σκόπια, στο Μοναστήρι, θα υπάρχει παράλληλα με τις υπογραφές θα λάβει χώρα μεγάλη συγκέντρωση κατά των υπογραφών. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10.30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

 

 Από την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και αν δεν το επιτρέψουν, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για προστασία από καιρικά φαινόμενα.

Οι προετοιμασίες

Οι προετοιμασίες είναι ακόμα πυρετώδεις για το στήσιμο της εξέδρας και χρειάστηκε η μεταφορά υλικών με φορτηγά προς το μικρό χωριό των Ψαράδων, όπου όλα και όλοι κινούνται στους ρυθμούς της αυριανής τελετής.

Σε αυτή την εξέδρα θα πραγματοποιηθεί η ειδική τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και από τον Μάθιου Νίμιτς. Πριν από την υπογραφή, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα. 

Οι αντιδράσεις 

Δεκάδες αναμένεται να είναι τα λεωφορεία και από την Αθήνα αλλά και τη Θεσαλλονίκη που θα φτάσουν σε παρακείμενο χώρο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων αυτών αισιοδοξούν πως θα υπάρξει μεγάλη προσέλευση κόσμου, γεγονός που έχει θέσει επί ποδός την αστυνομία. 

Ήδη και χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση, την ίδια ώρα λάμβαναν χώρα επεισόδια πέριξ της Βουλής. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X