ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το παίζουν μέχρι τελευταία στιγμή οι δελφίνοι στον ΔΗΣΥ

Παρασκήνιο επαφών μέχρι και την υστάτη για την θέση του αναπληρωτή και των αντιπροέδρων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μέχρι και την υστάτη πραγματοποιούνται παρασκηνιακές επαφές και διεργασίες δελφίνων με τη συναγερμική βάση ενόψει του εκλογικού συνεδρίου του ΔΗΣΥ.

Αν αυτό αποτελεί προϊόν σκέψης ή τακτικής είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Το πρωί της Παρασκευής θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την ανώτατη πυραμίδα του κόμματος στον γενικό διευθυντή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Στυλιανού, όπως άλλωστε προνοείται από το καταστατικό. Αν και για την θέση του προέδρου δεν αναμένονται εκπλήξεις και συνεπώς αμφισβήτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, τόσο για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου όσο και για τις θέσεις των αντιπροέδρων συζητείται το τελευταίο διάστημα έντονα το ενδεχόμενο εκλογικής διαδικασίας.

Το αν τα εν λόγω στελέχη θα υλοποιήσουν τις σκέψεις τους διεκδικώντας θέση στην ανώτατη πυραμίδα ή αν θα ακολουθήσουν την επιθυμία της Πινδάρου να μη διεξαχθούν εκλογές που ενδεχομένως να προκαλέσουν εσωστρέφεια, θα διαφανεί το πρωί της Παρασκευής.

Με ανταγωνισμό ο Λευτέρης;

Για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου που θα επαναδιεκδικήσει ο Λευτέρης Χριστοφόρου ενδιαφέρονται σύμφωνα με κομματικές πηγές και ο βουλευτής Λεμεσού Αντρέας Κυπριανού αλλά και ο βουλευτής Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Ο Αντρέας Κυπριανού είχε συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ενώ μέχρι και το βράδυ θα πραγματοποιούσε συναντήσεις και επαφές με συνεργάτες του. Ο ίδιος σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών φαίνεται να αναδιπλώνεται για το ενδεχόμενο υποβολής υποψηφιότητας. Σημειώνεται πως ο κ. Κυπριανού είχε διεκδικήσει την αντιπροεδρία του κόμματος πέντε χρόνια πριν.

Αμφίβολο είναι για πολλούς το πόσο σοβαρά βλέπει και ο Κυριάκος Χατζηγιάννης το ενδεχόμενο να αναμετρηθεί με τον Λευτέρη Χριστοφόρου καθώς τόσο ο κ. Χριστοφόρου όσο και ο κ. Χατζηγιάννης προέρχονται από την επαρχία Αμμοχώστου. Ένα ενδεχόμενο διεκδίκησης ενδεχομένως να διασπάσει την εν λόγω επαρχία.

Ο Κυριάκος Χαζηγιάννης πάντως θα τοποθετηθεί το πρωί της Παρασκευής για το πώς θα κινηθεί μέσω ανακοίνωσης καθώς ο ίδιος θα βρίσκεται στο εξωτερικό. Η θέση του αναπληρωτή προέδρου, υπήρξε πολλές φορές μήλον της έριδος, καθώς μετά και την μετάβαση του Λευτέρη Χριστοφόρου στις Βρυξέλλες πολλά ήταν τα στελέχη που θεωρούσαν πως ο αναπληρωτής πρόεδρος –ως υπεύθυνος βάσει καταστατικού της προεκλογικής εκστρατείας- θα έπρεπε να βρίσκεται στην Κύπρο. Το έρεισμα ωστόσο του κ. Χριστοφόρου αλλά και η δημοτικότητά του εντός του κόμματος, δεν έδωσε περιθώρια επίσημης αμφισβήτησης μέχρι τώρα. Αν θα επιχειρηθεί αυτή τη φορά, είναι ένα ζήτημα ανοικτό.

Συνωστισμός για την αντιπροεδρία;

Δεδομένη θεωρείται για πολλούς η διεκδίκηση της αντιπροεδρίας από πλευράς της Στέλλας Κυριακίδου και του Γιώργου Γεωργίου, ενώ ο Σωτήρης Σαμψών δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει. Ο ίδιος είχε άλλωστε απομακρυνθεί από το κόμμα από τις βουλευτικές και μετά εξαιτίας και του αποκλεισμού του. Τη θέση του διεκδικούν οι Νίκος Νουρής και Ευθύμιος Δίπλαρος.

Ο κ. Νουρής μάλιστα φέρεται πως ευνοείται από την ηγεσία του κόμματος σύμφωνα με πηγές, ενώ το όνομά του ακουγόταν εντόνως και για υπουργοποίηση. Και ο ένας και ο άλλος ωστόσο, έχουν ξεκινήσει την οργανωτική δουλειά εδώ και καιρό για την αντιπροεδρία, με τον Νίκο Νουρή να προχωρά σε εγγραφή μελών και τον Ευθύμιο Δίπλαρο να έχει το δικό του οργανωτικό. Αίνιγμα αποτελεί το τι θα κάνει η βουλευτής Λάρνακας Αννίτα Δημητρίου.

Η κα Δημητρίου φέρεται να βολιδοσκοπείται για την εν λόγω θέση ωστόσο άγνωστο είναι αν θα το τολμήσει τελικώς. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ίδια έχει καταφέρει από τις βουλευτικές και εντεύθεν να αποκτήσει το δικό της σημαντικό έρεισμα στη συναγερμική βάση, ωστόσο το γεγονός ότι προέρχεται από μικρή επαρχία θεωρείται πως ενδεχομένως να σταθεί εμπόδιο για την εκλογή της σε σύγκριση με άλλους υποψηφίους που προέρχονται από μεγαλύτερες επαρχίες. Αυτός φέρεται να είναι και ο λόγος που ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου φέρεται να έκανε πίσω και να μην διεκδικεί αξίωμα.

Και στο βάθος εκπρόσωπος

Πάντως, μετά και το εκλογικό συνέδριο αναμένεται να πληρωθεί και η θέση του εκπροσώπου τύπου. Θέση για την οποία κύριο λόγο θα έχει ο πρόεδρος του κόμματος. Το ποιος θα είναι ο εκλεκτός του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Τα βλέμματα στρέφονται στον στενό του συνεργάτη και βουλευτή Λευκωσίας Δημήτρη Δημητρίου, ενώ για πολλούς ερώτημα αποτελεί το ποιος θα είναι ο ρόλος άλλων νέων ενεργών στελεχών όπως του Χριστόφορου Φωκαϊδη και του Μιχάλη Σοφοκλέους, στη νέα εποχή του ΔΗΣΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση