ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καταγγελία ΣΥΚΑΔΕ κατά καπνοβιομηχάνων και καπνεμπόρων

Για μείωση της προμήθειας των ιδιοκτητών περιπτέρων στον καπνό για τυλιχτά τσιγάρα

ΚΥΠΕ

Σε καταγγελία των καπνοβιομηχάνων και καπνεμπόρων στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) προχώρησε ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥ.ΚΑ.Δ.Ε), μετά την εκ μέρους τους σχεδόν ταυτόχρονη μείωση της προμήθειας των ιδιοκτητών των περιπτέρων στο 4% στον καπνό για τυλιχτά τσιγάρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, του Συνδέσμου η μείωση αυτή ακολούθησε την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της ανώτερης τιμής λιανικής πώλησης επί της εκάστοτε μικρότερης συσκευασίας. Σύμφωνα με την καταγγελία του ΣΥ.ΚΑ.Δ.Ε., αμέσως μετά την τροποποίηση του Νόμου, οι καταγγελλόμενες εταιρείες τροποποίησαν τις τιμές τους ώστε να περιλαμβάνουν τον οριζόμενο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τον καπνό και ταυτόχρονα καθόρισαν την ανώτερη λιανική τιμή στους τιμοκαταλόγους τους που έδωσαν στους λιανοπωλητές.

Χωρίς οποιαδήποτε εύλογη αιτία και χωρίς να αποδέχονται καμία απόκλιση ή περιθώριο για σύναψη διαφορετικής  συμφωνίας, προχώρησαν στην ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού προμήθειας που παραχωρούν σε όλους τους λιανοπωλητές ανά την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΣΥ.ΚΑ.Δ.Ε. Ο καθορισμός του ποσοστού προμήθειας έγινε σε διάστημα μόνο μερικών ημερών μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα του ταυτόχρονου και μονομερούς καθορισμού του ποσοστού προμήθειας, όλες οι καταγγελλόμενες εταιρείες παρέχουν ποσοστό προμήθειας περίπου 4% ενώ προηγουμένως το ποσοστό προμήθειας κυμαινόταν στα 6 - 7%.

Με τον τρόπο αυτό, «οι καταγγελλόμενες εταιρείες έχουν καταστήσει όλους τους λιανοπωλητές ανά την Κύπρο έρμαιο των τιμολογιακών επιλογών τους μέσω της ταυτόχρονης και επίπεδης συρρίκνωσης της προμήθειας των λιανοπωλητών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥ.ΚΑ.Δ.Ε, Ανδρέας Θεοδούλου, προσθέτοντας ότι «οι λιανοπωλητές δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν οποιοδήποτε διαφορετικό περιθώριο ποσοστού προμήθειας». Αυτό παρεμποδίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό αφού όλοι πλέον οι λιανοπωλητές πωλούν τα καπνικά προϊόντα στην ίδια τιμή. Ορισμένες δε από τις εταιρείες προχώρησαν ήδη στην αναγραφή προτεινόμενων τιμών πώλησης στον καπνό, πριν περάσει το διάστημα των έξι μηνών που προνοεί η Νομοθεσία.

Πρόκειται για τη δεύτερη καταγγελία στην οποία προβαίνει ο Σύνδεσμος για το θέμα αυτό αφού πριν από δύο μήνες κατήγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με νομική γνωμάτευση η Νομοθεσία που προβλέπει την υποχρεωτική την αναγραφή της ανώτερης τιμής λιανικής πώλησης επί της εκάστοτε μικρότερης συσκευασίας συγκρούεται με τους κανόνες ελεύθερου ανταγωνισμού και τις σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες.

Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Θεοδούλου, επόμενο βήμα είναι η προσφυγή στα κυπριακά δικαστήρια για έκδοση διατάγματος μη εφαρμογής του Νόμου μέχρι να εξεταστεί η καταγγελία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση