ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστασιάδης: Έχασα για δεύτερη φορά τον πατέρα μου

Τη συμβολή του Γλαύκου Κληρίδη στην εδραίωση της ΚΔ επεσήμανε ο Πρόεδρος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Φανερά συγκινημένος και με μεγάλη θλίψη εμφανίστηκε στις δηλώσεις του στο Mega ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε τηλεφωνική του παρέμβαση από τη Σρι Λάνκα. Ο Νίκος Αναστασιάδης, λίγα λεπτά μετά το άκουσμα της θλιβερής είδησης του θανάτου του πρώην Προέδρου, ανέφερε ότι ένιωσε σαν να έχασε για δεύτερη φορά τον φυσικό του πατέρα.

Ο Πρόεδρος τόνισε τη συμβολή του Γλαύκου Κληρίδη στην εδραίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη Σρι Λάνκα στο πλαίσιο της Συνόδου της Κοινοπολιτείας και αναμένετο να επιστρέψει στην Κύπρο τη Δευτέρα, δήλωσε ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να επισπεύσει την επιστροφή του.

Γραπτή δήλωση ΠτΔ
Με βαθύτατη οδύνη και συγκλονισμό πληροφορήθηκα απόψε το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Υπήρξε σε όλη του στην ιστορική διαδρομή ένας πολιτικός ηγέτης διεθνούς εμβέλειας που πέτυχε να υπηρετήσει μακρόπνοα πολιτικά οράματα. Ήταν παρών σε όλους του αγώνες, όχι μόνο της μικρής μας πατρίδας, αλλά και την ανθρωπότητας. Υπηρέτησε στο Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν παρών στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-ʼ59 και υπήρξε κορυφαίος πρωτεργάτης και στυλοβάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα τραγικά χρόνια της εθνικής διχόνοιας, ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο ψύχραιμος, ο συναινετικός και μετριοπαθής ηγέτης που κράτησε τον εαυτό του μακριά και υπεράνω από τις διαμάχες και τους ανταγωνισμούς. Ανασυγκρότησε το κράτος από τα συντρίμμια της εθνικής τραγωδίας του 1974, βάζοντας τη σφραγίδα του στην εδραίωση της Δημοκρατίας. Ο Γλαύκος Κληρίδης εξελέγη για δύο θητείες Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία παρέδωσε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη και το συγκλονισμό μου για το χαμό του. Ταυτόχρονα, όμως, αισθάνομαι περήφανος που υπηρέτησα πλάι του. Το βάρος της κληρονομιάς που μας άφησε ο άνθρωπος και ο πολιτικός Γλαύκος Κληρίδης είναι τεράστιο.

Εχω ήδη εκφράσει τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια προς την οικογένεια του και ειδικά προς την κόρη του Καίτη. Η σκέψη μας θα είναι μαζί τους αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Διακόπτω αμέσως το ταξίδι μου στη Σρι Λάνκα και επιστρέφω το συντομότερο δυνατόν στην Κύπρο.

Κασουλίδης: Πάλεψες για την Κύπρο μας
Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κασουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Διάσκεψη της Κοινοπολιτείας στη Σρι Λάνκα, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter «Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Πρόεδρε. Δούλεψες και πάλεψες για την Κύπρο μας όλη σου τη ζωή»


Ομήρου: Η φυγή του κάνει φτωχότερη την Κύπρο

Γραπτή Δήλωση Προεδρεύοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Εκφράζω βαθιά θλίψη για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Η φυγή του κάνει φτωχότερη την Κύπρο. Για μεγάλες φυσιογνωμίες συνηθίζεται να λέγεται ότι έγραψαν Ιστορία. Στην περίπτωση του Γλαύκου Κληρίδη, όμως, αυτή μπορεί αβίαστα να λεχθεί ότι υπήρξε ο ίδιος αναπόσπαστο και πρωταγωνιστικό κομμάτι της Ιστορίας. Της πολυκύμαντης ιστορίας της Κύπρου.
 
Από την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα, της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσων δραματικών ακολούθησαν με αποκορύφωμα την εθνική τραγωδία του 1974.
 
Αλλά και των δύσκολων χρόνων που ακολούθησαν με την πορεία ανασυγκρότησης  της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυπριακής οικονομίας. Και στο μεγάλο επίτευγμα ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γλαύκος Κληρίδης έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη στη βασανιστική πορεία της Κύπρου και του λαού μας.
 
Δεν φυγάδευσε ποτέ τον εαυτό του από τους αγώνες και τις αγωνίες της πατρίδας και του λαού. Η σύνοψη της ζωής του θα αποτελεί για πάντα πολύτιμη κιβωτό αρετών.
 
Ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες ώρες που περνά ο κυπριακός λαός, η πολιτική του διαδρομή θα αποτελεί παράδειγμα ήθους, εντιμότητας,   προσφοράς και αξιοπρέπειας.
 
Η Κύπρος και ο ευρύτερος Ελληνισμός θα τον θυμούνται πάντα με αγάπη, εκτίμηση και ευγνωμοσύνη.


Αβέρωφ Νεοφύτου: Ευθύνη και παρακαταθήκη το έργο του Κληρίδη
«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος για την απωλεια του μεγάλου μας ηγέτη», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. «Το έργο, το ήθος και η φιλοσοφία του Γλαύκου Κληρίδη, τεράστια ευθύνη και παρακαταθήκη», τόνισε ο κ. Νεοφύτου.

Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού θα συνέλθει εκτάκτως, αύριο Σάββατο στις 11:00 π.μ. στα Κεντρικά Γραφεία του κόμματος. Αποκλειστικό θέμα της συνεδρίας θα είναι οι ενέργειες του κόμματος, για να τιμήσει την μνήμη του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδρυτή και πρώην προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γλαύκου Κληρίδη.


ΑΚΕΛ: Σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία
 
Θλίψη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη εκφράζει το ΑΚΕΛ δια του εκπροσώπου Τύπου, Γιώργου Λουκαΐδη.
 
Ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Γλαύκου Κληρίδη, την κόρη του Καίτη και προς τον κόσμο του ΔΗΣΥ, του οποίου ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ο ιδρυτής και ο ιστορικός ηγέτης.
 
Ο Γλαύκος Κληρίδης «έχει σημαδέψει με το πέρασμά του ανεξίτηλα τη σύγχρονη πολιτική ιστορία αυτού του τόπου και έχει κερδίσει το σεβασμό όλων, ακόμη και των πολιτικών του αντιπάλων, παρά την ύπαρξη γνωστών φιλοσοφικών, ιδεολογικών, πολιτικών ή άλλων διαφορών», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.


ΔΗΚΟ: Έφυγε ένας μεγάλος ηγέτης
Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι «πρόκειται για έναν ιστορικό ηγέτη, του οποίου ο καθαρός πολιτικός λόγος και η πολιτική άποψη και θέση κέρδιζε το σεβασμό όλων, είτε συμφωνούσαν, είτε διαφωνούσαν μαζί του».  Είπε ότι έφυγε ακόμη ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης της γενιάς που έχει γράψει την ιστορία της Κύπρου κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Το Δημοκρατικό Κόμμα τιμά τον πολιτικό ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη και εκφράζει προς τους οικείους του ειλικρινά συλλυπητήρια, κατέληξε ο κ. Βότσης.

ΕΔΕΚ: Ανεξίτηλη η σφραγίδα του Γλαύκου Κληρίδη
Το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπηρεσία του κυπριακού λαού και των αγώνων για ελευθερία και δικαίωση».

«Έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη και πρωταγωνίστησε στη μακρά και δύσβατη πορεία του λαού μας τις τελευταίες έξι δεκαετίες» είπε.

«Η πολιτική του διαδρομή υπήρξε υπόδειγμα ήθους, εντιμότητας και αξιοπρέπειας. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπηρεσία της Κύπρου και του λαού μας» σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

Η ΕΔΕΚ, ανέφερε, «καταθέτει την προσήκουσα τιμή και εκτίμηση στη μακρά προσφορά του Γλαύκου Κληρίδη στους αγώνες της Κύπρου και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».



Μεγάλη θλίψη εκφράζει ο Συλλούρης
Τα Ευρωπαϊκό Κόμμα εκφράζει τη μεγάλη του θλίψη για το χαμό ενός μεγάλου πολιτικού άντρα της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης για το θάνατο του τέως Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Συλλούρης είπε ότι με τον Γλαύκο Κληρίδη συνεργάστηκε προσωπικά από την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού.  «Θεωρώ ότι μέσα από τις πολλές του προσφορές πρέπει να ξεχωρίσουμε τη δημιουργία του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία ξεκίνησε στην Κύπρο την πολυκομματική δημοκρατία, η οποία στην εξέλιξή της μας οδήγησε σε ένα οικονομικά εύρωστο, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που μπόρεσε να ενταθεί στην ΕΕ» κατέληξε ο κ. Συλλούρης.

ΕΥΡΩΚΟ: Aκούραστος πατριώτης
Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Υπήρξε ένας ξεχωριστός Έλληνας και ένας ακούραστος πατριώτης έφυγε πλήρης ημερών.
 
Ο Πρόεδρος, η ηγεσία και τα στελέχη του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ εκφράζουν τη συμπάθεια και τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους τόσο προς την οικογένεια του Γλαύκου Κληρίδη όσο και προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό του οποίου ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο ιδρυτής.
 
Η πορεία του Γλαύκου Κληρίδη χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και αγωνιστικότητα για τις ιδέες και τις αρχές του. Διακρίθηκε για την εντιμότητα και την ακεραιότητα του. Υπήρξε μάχιμος πολιτικός και αυθεντικός ιδεολόγος. Ήταν μια προσωπικότητα που σφράγισε με την παρουσία του τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, από την περίοδο του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ μέχρι και τις μέρες μας. Μεγάλη ήταν η συμβολή του Γλαύκου Κληρίδη στην αποκατάσταση της ομαλότητας και της δημοκρατίας στην Κύπρο και επιπρόσθετα υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες και πρωταγωνιστές της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Οικολόγοι: Έγραψε τη δική του σελίδα στην ιστορία της χώρας
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το χαμό ενός μεγάλου πολιτικού, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωση των Οικολόγων αναφέρεται ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έγραψε τη δική του σελίδα στην ιστορία της χώρας, μέσα από μια διαδρομή που χαρακτηρίστηκε από τους ακούραστους αγώνες που διεξήγαγε για τα δίκαια του κυπριακού λαού.
«Δαπάνησε μια ολόκληρη ζωή στην πολιτική, οδηγημένος από την αγάπη του για την πατρίδα μας, υπηρετώντας την στο έπακρο. Μια αναμφίβολα μεγάλη μορφή στη νεότερη ιστορία του τόπου μας» αναφέρεται.

Καταλήγοντας, το Κίνημα Οικολόγων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Συμμαχία Πολιτών: Έφυγε ο ακούραστος πολιτικός
Ειλικρινή θλίψη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη εκφράζει η Συμμαχία Πολιτών. Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι «ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ακούραστος πολιτικός, με έντονη δράση και πλούσια πολιτική διαδρομή. Προσωπικότητα που αναμφίβολα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στην οικογένεια του, στους οικείους του και στον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας, καταλήγει η ανακοίνωση.¨


Χάσικος: Το τελευταίο αντίο 'στο μεγάλο του δάσκαλο'

Το τελευταίο αντίο "στο μεγάλο του δάσκαλο" τον Γλαύκο Κληρίδη, απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος από το βήμα εκδήλωσης για την καταδίκη της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους που διοργάνωσε η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, στην Πύλη Αμμοχώστου.
 
"Υπήρξα μαθητής του την κυριολεξία. Αυτός ήταν ο μεγάλος μου δάσκαλος στην πολιτική. Βουλευτής του για πολλά χρόνια, αλλά και Υπουργός του στο Υπουργείο Άμυνας", ανέφερε ο κ. Χάσικος σε εκτός κειμένου αναφορά του.
 
"Θέλω να του πω ένα μεγάλο αντίο. Τον γνωρίσαμε ψύχραιμο, νηφάλιο και, ήρεμο προείδε τη μαύρη επέτειο που απόψε όλοι καταδικάζουμε, έτσι ήρεμα και νηφάλια έφυγε. Αιωνία του η μνήμη".
 
Πρέσβης Ελλάδας: "Eθνική απώλεια"
Και ο Πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Παπαϊωάννου χαρακτήρισε το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη ως "εθνική απώλεια",
 
"Μια απώλεια η οποία νοερά έρχεται να στηρίξει τις προσπάθειες για την επανεκκίνηση της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών που καταβάλλει η κυπριακή Κυβέρνηση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που για άλλη μια φορά προσκρούουν στην  τουρκική αδιαλλαξία", είπε.
 
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή για το θάνατο του πρώην Προέδρου.


ΕΣΚ: Eβαλε τη δική του σφραγίδα
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του πολιτικού και ανθρώπου Γλαύκου Κληρίδη και εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην κόρη του Καίτη Κληρίδη και στο γαμπρό του Κώστα Σιαμμά.
 
Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ αναφέρει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «με την για 70 χρόνια πορεία και παρουσία του στα πολιτικά πράγματα του τόπου, έβαλε και τη δική του σφραγίδα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Eίτε ως Πρόεδρος της Βουλής, ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ και αργότερα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε στενός φίλος και συμπαραστάτης των δημοσιογράφων».
 
«Ο Γλαύκος Κληρίδης δεν τα έβαλε ποτέ με δημοσιογράφους, ακόμα και όταν δεχόταν σκληρές επιθέσεις. Γι’ αυτό και πάντα έχαιρε της καθολικής  εκτίμησης των λειτουργών των ΜΜΕ» αναφέρει η ΕΣΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουρκοκυπριακή κοινότητα: «Αναπαύσου εν ειρήνη κ. Κληρίδη»

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση