ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Κάμερον

Βρετανία και Κύπρος επαναβεβαιώνουν τους ισχυρούς δεσμούς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν σήμερα στο Λονδίνο και επαναβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος έχουν μια μακρά ιστορία στενής συνεργασίας και σήμερα είναι εταίροι στην Κοινοπολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι δύο χώρες είναι δεσμευμένες στην επέκταση και εμβάθυνση των εποικοδομητικών τους σχέσεων σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Οι ηγέτες συζήτησαν τρόπους μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτως ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη, πιο ανταγωνιστική και πιο δημοκρατική – μεταξύ άλλων μέσω ενός ενισχυμένου ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων, όπου χρειάζεται, καθώς και την ανανέωση της δημοκρατικής συγκατάθεσης και υποστήριξης των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να επιτύχουν την ανάπτυξη τόσο για τις χώρες τους όσο και για την ΕΕ: μέσα από την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών, τον εντοπισμό των ευκαιριών που παρουσιάζονται με τις νέες τεχνολογίες, την καλύτερη αξιοποίηση των δεσμών που ήδη υπάρχουν μέσα από την εκπαίδευση για να προετοιμάσουν τις επόμενες γενιές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του αύριο, καθώς και την ενίσχυση του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, αναγνώρισαν ότι η μεταρρύθμιση της κοινής αγοράς θα ενισχύσει και την δική τους ατζέντα όσον αφορά στον τομέα της ανάπτυξης στην Ευρώπη μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών, τη στήριξης του διασυνοριακού εμπορίου των υπηρεσιών και την περαιτέρω ανάπτυξη της κοινής ψηφιακής αγοράς. Συμφώνησαν ότι η μείωση στο κόστος των κανονισμών θα συμβάλει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, ενώ αποτελεί κλειδί στην ατζέντα της μεταρρύθμισης της ΕΕ. 

Επιπρόσθετα επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη Διεύρυνση της ΕΕ, την οποία θεωρούν κινητήριο δύναμη για την ειρήνη, ευημερία και πρόοδο στην ήπειρο, ενώ συμφώνησαν ότι η ένταξη στο μέλλον κρατών μελών στην ΕΕ εξαρτάται από την εκπλήρωση από αυτά των κριτηρίων της ένταξης. Συμφώνησαν επίσης πως προκειμένου να διατηρηθεί η δημόσια στήριξη στη Διεύρυνση, θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για την καλύτερη διαχείριση της επίδρασης στις τοπικές κοινωνίες από την μελλοντική ένταξη κρατών στην ΕΕ.

Οι ηγέτες μίλησαν για τη σημαντική πρόοδο μέχρι σήμερα, καθώς και την ισχυρή δέσμευση της Κυπριακής κυβέρνησης, για την εφαρμογή του Μνημονίου με την Τρόικα και για την αναζωογόνηση της οικονομίας και την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με την Κύπρο και να ανταλλάζει εμπειρίες στον τομέα της μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα και του τραπεζικού συστήματος. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν επίσης τη συνεργασία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο θέμα των ακινήτων, που θα βοηθήσει στην περαιτέρω προώθηση της ευημερίας. Σε θέματα ενέργειας, συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης πάνω στις γεωτρήσεις και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο. Γεγονός που θα προωθήσει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και θα συμβάλει σε οικονομικά οφέλη.

Βρετανία και Κύπρος είναι δεσμευμένες στην αντιμετώπιση των απειλών στην ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όπως αναφέρθηκε, η Συριακή κρίση έχει αναδείξει προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, και σε σχέση με τις Βάσεις, στην αντιμετώπιση απειλών και διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει και την ενεργό συνεργασία στον τομέα μιας πολιτικής διευθέτησης στην Συρία, δράση για περιορισμό των σοβαρών ανθρωπιστικών συνεπειών της Συριακής κρίσης καθώς και τον τομέα της στήριξης στις μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός Κάμερον και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναβεβαίωσαν την ενεργό τους δέσμευση σε μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος, που θα φέρει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στο νησί και την περιοχή. Και οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν μια διευθέτηση συμφωνημένη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθρνών, βασισμένη στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, καθώς και στις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ, για ένα Κράτος της Κύπρου με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος κατέληξαν με επιτυχία και υπέγραψαν μια διευθέτηση που επιτρέπει αυξημένη ελαστικότητα για ανάπτυξη της ιδιωτικής περιουσίας εντός των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Η διευθέτηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία διότι παρέχει περισσότερη ελευθερία στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών εντός των Βάσεων για να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματική λειτουργία των Βάσεων (στρατιωτική χρήση) και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων όσον αφορά στις Βάσεις. Η διευθέτηση προωθεί σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές επένδυσης και ανάπτυξης.

Ο Πρωθυπουργός Κάμερον και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσδοκούν στην συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας σε όλους αυτούς τους τομείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απευλευθερώνεται γη στις Βρετανικές Βάσεις

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση