ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τζέιμς Κλάπερ: Η Δαμασκός μπορεί να παράγει βιολογικά όπλα

Δήλωσε σήμερα ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ

ΑΜΠΕ

Το καθεστώς της Συρίας, το χημικό οπλοστάσιο της οποίας έχει αρχίσει να καταστρέφεται, είναι «χωρίς καμία αμφιβολία ικανή να προχωρήσει σε μια περιορισμένη παραγωγή» βιολογικών όπλων, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ.

«Φρονούμε ότι στοιχεία του προγράμματος βιολογικών όπλων της Συρίας έχουν περάσει το στάδιο της έρευνας και της ανάπτυξης, και ότι η Συρία είναι χωρίς καμία αμφιβολία ικανή να προχωρήσει σε μια περιορισμένης εμβέλειας παραγωγή» εκτίμησε ο Κλάπερ στην έγγραφη κατάθεσή του προς τα μέλη της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας.

Είναι η πρώτη φορά που ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται ανοικτά στην πιθανή απειλή που συνιστούν τα βιολογικά όπλα του καθεστώτος Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Οι 16 υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, τις οποίες της Υπηρεσίας Πληροφοριών, θεωρούν ότι η Δαμασκός «δεν έχει καταφέρει να καταστήσει κατάλληλους για στρατιωτική χρήση τους βιολογικούς παράγοντες» δηλαδή να τοποθετήσει τις ουσίες αυτές σε βόμβες ή σε κεφαλές πυραύλων που θα εξασφαλίσουν την διασπορά τους όταν εκρήγνυνται.

«Όμως η Συρία έχει στην κατοχή της συμβατικά όπλα που θα μπορούσαν να τροποποιηθούν» ώστε να φέρουν κεφαλές με γόμωση αποτελούμενη από βιολογικούς παράγοντες, προειδοποίησε ο Κλάπερ, ο οποίος, ωστόσο, δε διευκρίνισε την ποσότητα των βιολογικών όπλων ή το είδος των ουσιών εκείνων τις οποίες υποπτεύεται ότι έχει στην κατοχή της η Δαμασκός.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση