ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

91% των Κυπρίων δεν πιστεύει στα κόμματα

Ανεργία και οικονομική κρίση απασχολούν τους Κύπριους σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργου Μαρκοπουλιώτη η έρευνα του ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη μεταξύ 2 και 17 Νοεμβρίου 2013, σε δείγμα 1.000 περίπου ατόμων, μοιρασμένο ισόποσα στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές της χώρας μας.

Κυριότερο συμπέρασμα της συγκεκριμένης έρευνας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους Κύπριους τόσο στους εθνικούς όσο και στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.  Από την άλλη ισχυρό πλήγμα φαίνεται να δέχονται τα κυπριακά κόμματα τα οποία καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη δυσπιστία των Κυπρίων με ποσοστό 91%. Ταυτόχρονα, όμως, ιδιαίτερα χαμηλός είναι και ο βαθμός εμπιστοσύνης στα Μέσα Ενημέρωσης ενώ η ανεργία και η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο νησί είναι τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους Κυπρίους σήμερα.

Η κακή κυπριακή και ευρωπαϊκή οικονομία
Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων κρίνουν την παρούσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ως κακή, σε ποσοστό 97%, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά την Ελλάδα (98%) και πολύ υψηλότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 68%. Το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα το μέλλον εκτός ΕΕ, άποψη με την οποία διαφωνεί το 40%. Το 78% των Κυπρίων ερωτηθέντων, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, θεωρεί κακή την παρούσα κατάσταση της Ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ το 72% - το ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ - προσδοκεί πως η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο θα χειροτερέψει.  Το 50% προσδοκεί επίσης πως η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερέψει (ΕΕ 19%). Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 64% θεωρεί πως τα πράγματα γενικά οδεύουν προς την λάθος κατεύθυνση όσον αφορά την Κύπρο, ενώ το 60% πιστεύει το ίδιο για την ΕΕ.

Κακή η κατάσταση εργοδότησης στην Κύπρο
Το 69% των Κυπρίων απάντησε ότι είναι ικανοποιημένο από τη ζωή που ζει, σε σύγκριση με το 75% του μέσου όρου της ΕΕ. Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση εργοδότησης στην Κύπρο, το 92% την κρίνει ως κακή, πίσω μόνο από τους Έλληνες (99%), ενώ ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 78%. Επίσης, μόνο 11% των ερωτηθέντων στην Κύπρο πιστεύει ότι ο αντίκτυπος της κρίσης στις θέσεις εργασίας έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του, σε σχέση με το 40% των απαντήσεων στην ΕΕ των 28. Το 87% των Κυπριών που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν συμβεί ακόμη, με το αντίστοιχο ποσοστό των απαντήσεων στην ΕΕ να κυμαίνεται στο 50%.

Η ανεργία το σημαντικότερο ζήτημα
Οι ερωτηθέντες χαρακτήρισαν την ανεργία (σε ποσοστό 77%, 5% αύξηση από την Άνοιξη 2013) και την οικονομική κατάσταση της χώρας (74%) ως τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Κύπρος, ποσοστά που είναι από τα υψηλότερα της ΕΕ. Εξάλλου, το 77% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη λιτότητα στην Ευρώπη και το 69% ότι η ΕΕ δημιουργεί υπερβολική γραφειοκρατία. Επίσης, το 78% διαφωνεί με το ότι η ΕΕ κάνει την ποιότητα ζωής καλύτερη και το 72% διαφωνεί με το ότι η ΕΕ κάνει χαμηλότερο το κόστος διαβίωσης στην Ευρώπη. Ένα ποσοστό 67% των ερωτηθέντων λέει ότι η φωνή της ΕΕ μετρά στον κόσμο, 86% διαφωνεί με τη θέση ότι η φωνή του μετρά στην ΕΕ, 85% λέει ότι τα συμφέροντα της Κύπρου δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην ΕΕ, ενώ το 77% λέει ότι η φωνή του δεν μετρά στη χώρα του. Επίσης, το 62% λέει ότι καταλαβαίνει πως λειτουργεί η Ένωση, το 66% είναι απαισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ και το 29% αισιόδοξο.

Η ΕΕ καταλληλότερη να αντιμετωπίσει την κρίση
Ως προς το ποιος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, οι Κύπριοι λένε η ΕΕ σε ποσοστό 24%, η Κυβέρνηση 18%, το ΔΝΤ 15% και κανείς το 15%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στον κοινοτικό μέσο όρο είναι 22% η ΕΕ, 22% η εθνική Κυβέρνηση, 15% κανείς και 15% το ΔΝΤ. Το 99% των ερωτηθέντων στην Κύπρο λέει ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις (88% στην ΕΕ των 28), 98% λέει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργάζονται περισσότερο για την καταπολέμηση της κρίσης (90% στην ΕΕ των 28), ενώ 87% λέει ότι δεν μπορούν να καθυστερήσουν τα μέτρα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος που πρέπει να πάρει η Κύπρος, με το 81% να λέει ότι αυτά αποτελούν προτεραιότητα τώρα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων λέει εξάλλου ότι θέλει μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (90%) και μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης (90%). Ακόμη το 76% είναι υπέρ την τραπεζικής ένωσης, με τον αντίστοιχο κοινοτικό μέσο όρο να κυμαίνεται στο 70%.

Έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς
Καταγράφεται εξάλλου έλλειψη εμπιστοσύνης σε ευρωπαϊκούς, εθνικούς και τοπικούς θεσμούς, καθώς και στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, το 91% των ερωτηθέντων στην Κύπρο λέει ότι δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά τους Έλληνες, Ισπανούς και Σλοβένους. Το 77% λέει ότι δεν εμπιστεύεται τη Βουλή (ΕΕ 69%) και το 75% την ΕΕ, ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο μετά τους Έλληνες (77%) και πολύ ψηλότερο του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (58%). Το 74% δεν εμπιστεύεται τα ΗΕ και το 58% τις περιφερειακές και τοπικές αρχές. Μάλιστα καταγράφεται μικρή αύξηση της δυσπιστίας έναντι των θεσμών, σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο.

41% εμπιστεύεται το Διαδίκτυο
Αναφορικά με τα ΜΜΕ, το 56% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τον Τύπο, ενώ το 36% τον εμπιστεύεται, το 54% δεν εμπιστεύεται την τηλεόραση (το 45% δηλώνει ότι την εμπιστεύεται) και το 50% δεν εμπιστεύεται το ραδιόφωνο, σε αντίθεση με το 46% που το εμπιστεύεται.  Στο διαδίκτυο υπερισχύει η εμπιστοσύνη με 41% έναντι 34% της δυσπιστίας.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση