ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η δημοσιογραφική πλατφόρμα «We Report Cyprus» στο ΡΙΚ

Η όλη προσπάθεια είναι πρωτοποριακή για την Κύπρο καιτον ελλαδικό χώρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ΡΙΚ και το ΤΕΠΑΚ παρουσίασαν σήμερα, 10 Μαρτίου, 2014 την πλατφόρμα συμμετοχικής     δημοσιογραφίας «We Report Cyprus» (www.wereportcyprus.org). Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και το Κέντρο Κοινοτικών Μέσων Επικοινωνίας με χρηματοδότηση του κράτους. 
Στη δημοσιογραφική διάσκεψη, που δόθηκε στην αίθουσα διασκέψεων «Τάσσος Παπαδόπουλος» του Αρχείου του ΡΙΚ, απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ κ.  Γρηγόρης Μαλιώτης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ  Αναπληρωτής  Καθηγητής Στέλιος Στυλιανού.

Στο δικό του χαιρετισμό ο κύριος Μαλιώτης τόνισε ότι η  πλατφόρμα  συμμετοχικής δημοσιογραφίας «We Report Cyprus»  είναι μια καινοτομία του ΡΙΚ, με στόχο να δοθεί η ευκαιρία σε πολίτες  να αναδείξουν θέματα, ιδέες και νέες προσεγγίσεις σε προβλήματα και καταστάσεις  που δεν καλύπτονται ή δεν καλύπτονται ικανοποιητικά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 
 
Η όλη προσπάθεια, πρόσθεσε, είναι πρωτοποριακή για την Κύπρο αλλά ακόμη και για τον ελλαδικό χώρο. Μεγάλοι διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί ωστόσο έχουν παρόμοιες πλατφόρμες όπως είναι  το BBC  και το  CNN.

Ο κύριος Μαλιώτης ανέφερε επίσης ότι η πρόταση δίνει στην πλατφόρμα μια περίοδο ζωής τεσσάρων μηνών πάνω σε πιλοτική βάση. Για να προσθέσει ότι: «Στο διάστημα αυτό έγινε η εκπαίδευση των δημοσιογράφων και των πολιτών δημοσιογράφων που ήθελαν να συμμετάσχουν, και προχωρήσαμε  στην ετοιμασία και προβολή θεμάτων που ψηφίστηκαν από το κοινό». 

Ένα μέσο αλληλεπίδρασης πολιτών και δημοσιογράφων
Από την πλευρά του ο κύριος Στυλιανού ανέφερε ότι η πλατφόρμα «We Report Cyprus» είναι ένα μέσο με το οποίο οι πολίτες, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους, αλλά και με τους δημοσιογράφους, μπορούν να αναδεικνύουν θέματα και απόψεις από εναλλακτικά σημεία παρατήρησης και να εφαρμόζουν εναλλακτικά πλαίσια ερμηνείας.
 
Ο κύριος Στυλιανού συνεχάρη το ΡΙΚ καθώς, σημείωσε, με τέτοιες πρωτοποριακές συνεργασίες κάνει βήματα για μια νέα εποχή, όπως και το ίδιο διακηρύττει, απομακρυνόμενο από τον παραδοσιακό του ρόλο, που εξυπηρετούσε πρωτίστως τη νομιμοποίηση των δομών του πολιτικού κατεστημένου στην αντίληψη και κρίση των πολιτών-καταναλωτών. 
 Με την προσπάθεια αυτή, είπε ο κύριος Στυλιανού, οι πολίτες δεν είναι πια απλοί καταναλωτές, αλλά συνδιαμορφωτές του ειδησεογραφικού περιεχομένου.
 
Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων του ΡΙΚ στο έργο, παρουσίασε η Αρχισυντάκτρια του ΡΙΚ, κα Σούλα Χατζήκυριακου, η οποία ανέφερε ότι με την πλατφόρμα το ΡΙΚ έδωσε φωνή στον πολίτη, άνοιξε ορίζοντες για κάτι καινούργιο και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος.
 
Στη συνέχεια οι ερευνητικές συνεργάτιδες του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Λία Σπυρίδου και κα Βένια Παπά, παρουσίασαν την πλατφόρμα και τα αποτελέσματά της στους παρευρισκόμενους.
 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Media: Τελευταία Ενημέρωση