ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα όρια της εξασθένησης το Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ιατρικού λάθους

ΚΥΠΕ

Την ανάγκη ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου το συντομότερο δυνατόν υποδεικνύει η Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Υγείας, καθώς το υφιστάμενο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, λειτουργεί στα όρια της εξουθένωσης με σοβαρό ενδεχόμενο ιατρικού λάθους.

Η Επιτροπή εξέτασε τα προβλήματα του νοσοκομείου, ύστερα από πρόταση των Βουλευτών Σωτήρη Σαμψών, Στέλλας Κυριακίδου και Κυριάκου Χατζηγιάννη. «Επιβάλλεται να αυξηθεί ο αριθμός τόσο ιατρών όσο και του παραϊατρικού προσωπικού, πρέπει να αυξηθούν γιατί το εξουθενωτικό πρόγραμμα το οποίο ακολουθείται ελλοχεύει αρκετούς και σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους τους ιατρούς, αλλά πολύ περισσότερο για τους ασθενείς», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Κωνσταντίνου.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι ιατροί δεν ξεπερνούν τρεις ανά κλινική αλλά και υπάρχουν κλινικές που λειτουργούν με δύο. «Αυτοί δεν μπορούν να πάρουν άδεια, δεν μπορούν να ασθενήσουν, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια, ή να έχουν οποιαδήποτε άλλο δικαιώματα τα οποία έχουν συνάδελφοί τους σε άλλα νοσοκομεία», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστεθούν ένας ή και δύο σε ορισμένες κλινικές. Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι η Επιτροπή θα θέσει το θέμα μέσω της Επιτροπής Οικονομικών στο υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρξει η ανάλογη ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό. Ανέφερε περαιτέρω ότι πρέπει να υπάρξει νέο οργανόγραμμα για το νοσοκομείο.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει μορατόριουμ προσλήψεων, λόγω οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας πως απ’ αυτό εξαιρούνται οι τομείς της υγείας και της παιδείας, εκεί που οι προσλήψεις αιτιολογηθούν πλήρως.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάνι είπε πως το Νοσοκομείο Αμμοχώστου λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό με τους όποιους κινδύνους που συνεπάγονται. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «γιατροί οι οποίοι παίρνουν προαγωγή και μετάθεση για το Νοσοκομείο Αμμοχώστου την επόμενη μέρα με κάθε τρόπο προσπαθούν να μετακινηθούν σε άλλα νοσοκομεία λόγω απόστασης και λόγω του μικρού μεγέθους του νοσοκομείου Αμμοχώστου».

Συνεχάρη το υφιστάμενο προσωπικού του νοσοκομείο για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνει, ενώ έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του φόρτου εργασίας το ότι αναισθησιολόγος ήταν υπηρεσία για τρεις συνεχόμενες μέρες με τους όποιους κινδύνους μπορεί αυτό συνεπάγεται.

Εξάλλου, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Γιαννάκης Γαβριήλ είπε ότι τα προβλήματα και οι ελλείψεις διαπιστώθηκαν σε επί τόπου επίσκεψη στο Νοσοκομείο πολλών βουλευτών της Επαρχίας. Υπογράμμισε την ανάγκη στελέχωσης του νοσοκομείου ιδιαίτερα ενόψει της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου, κατά την οποία σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή. Σημείωσε δε ότι ενώ όλες οι κλινικές εργάζονται με τρεις ιατρούς, η γυναικολογική είχε μέχρι πρόσφατα μόνο ένα ιατρό και προστέθηκε μετά από πολλές παρεμβάσεις, όπως είπε, για να προστεθεί άλλος ένας.

Από την πλευρά της, η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι είναι απαράδεκτο οι ιατροί να δηλώνουν εξουθενωμένοι λόγω του ότι δεν υπάρχουν συνάδελφοι να τους αντικαταστήσουν και οι ίδιοι ιατροί να δηλώνουν τόσο εξουθενωμένοι στο βαθμό που να κινδυνεύει η υγεία των ασθενών. «Θεωρούμε ότι από τη στιγμή που έχουν ανοίξει και έχουν πληρωθεί και νομιμοποιηθεί οι καθηγητές θα πρέπει την ίδια στιγμή να γίνει το ίδιο και για τους νοσηλευτές. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά», κατέληξε.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση