ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ρυθμούς Κριμαίας η οικονομία

Τι φοβάται ο επιχειρηματικός κόσμος – Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθεί η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου τα γεγονότα στην Κριμαία. Η διαδικασία επιβολής κυρώσεων μπορεί σε αυτή τη φάση να μην προκαλεί προβλήματα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και στον τουρισμό, αλλά το κακό κλίμα που δημιουργείται προκαλεί προβληματισμός.

Από την έναρξη της κρίσης αρμόδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν στην «Κ» ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς όφελος κανενός και σε κάθε περίπτωση τα γεγονότα θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, χωρίς κινδυνολογία.

Ο πρώτος τομέας της οικονομίας που νοιώθει τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης είναι ο τουριστικός, κάτι που δεν αφορά μόνο την Κύπρο, άλλα όλες τις χώρες της Μεσογείου. Ακυρώσεις δεν υπάρχουν, αλλά το «μούδιασμα» στις κρατήσεις δεν περνά απαρατήρητο σε μια χρονιά που αναμένονταν πάνω από 700.000 Ρώσοι τουρίστες.

Ο φόβος της τουριστικής βιομηχανίας είναι ότι οι ρώσοι οργανωτές ταξιδιών θα ζητήσουν εκπτώσεις στα πακέτα, για να διατηρήσουν τις αυξημένες ροές τουριστών. Επιχειρήματά τους θα είναι η υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος, γεγομός που καθιστά ακριβούς τους προορισμούς του ευρώ.

Οι πρωινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί. Ο ΥΠΕΞ ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι η Κύπρος μαζί με άλλες χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για την αποφυγή της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία. Σε περίπτωση που οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίσουν την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων, η Κύπρος θα ζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα, καθώς, όπως σημείωσε, σε αυτή την περίπτωση το πλήγμα για την κυπριακή οικονομία θα είναι καίριο.

«Καθώς οι κυρώσεις πλήττουν καίρια βασικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάπτυξη, όπως είναι ο τουρισμός και οι υπηρεσίες, η Κύπρος διά του προέδρου Αναστασιάδη θα θέσει θέμα οικονομικών αντισταθμιστικών μέτρων», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

Σε κρίση η ρωσική οικονομία
Δεύτερη πηγή ανησυχίας για τον κυπριακό τουρισμό είναι το ενδεχόμενο η Ρωσία να περάσει σε ύφεση, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό. Οι Ρώσοι είναι πελάτες που προχωρούν σε κρατήσεις την τελευταία στιγμή και αν τις επόμενες εβδομάδες επαληθευτούν οι φόβοι για επιδείνωση των συνθηκών της ρωσικής οικονομίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επηρεαστούν και οι κρατήσεις.

Η ρωσική οικονομία θα βρεθεί πιθανόν σε ύφεση στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο του 2014, καθώς «η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να παγώσει από το σοκ της αβεβαιότητας και των πιο δύσκολων χρηματοδοτικών συνθηκών», προειδοποιούν οικονομολόγοι της VTB Capital με έδρα τη Μόσχα, σε σημείωμά τους. Οι ίδιοι θεωρούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του 2014 θα είναι μηδενικός έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για ρυθμό ανάπτυξης 1,3%.

«Η κατάσταση στην οικονομία παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις κρίσης», δήλωσε στο Bloomberg ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Μπελιάκοφ.

Η ρωσική οικονομία αντιμετώπιζε πριν ακόμη ξεσπάσει η μεγαλύτερη αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση από την εποχή του ψυχρού πολέμου, την ασθενέστερη ανάπτυξη μετά την ύφεση του 2009, καθώς η καταναλωτική ζήτηση δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό από τη μείωση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg η ουκρανική κρίση πιέζει τη μεγέθους 2 τρισ. δολαρίων ρωσική οικονομία, η οποία σημείωσε πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης 1,3% έναντι 3,4% το 2012.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% έως το 2030.

Το ρούβλι υποχώρησε κατά 9,4% έναντι του δολαρίου φέτος, που είναι η μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο, με εξαίρεση τα νομίσματα της Αργεντινής, της Ουκρανίας, του Καζακστάν, της Ζάμπια και του Κιργιστάν. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,2% τον Φεβρουάριο έναντι 6,1% τον Ιανουάριο, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θέλει να περιορίσει τον πληθωρισμό κάτω από το 5% φέτος.

Πριν ακόμη από τις θανατηφόρες συγκρούσεις στο Κίεβο τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αντρέι Κλέπαχ είχε δηλώσει ότι οι εκροές κεφαλαίων αυξάνονταν και πιθανόν να έφθαναν τα 35 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% των εκροών ύψους 63 δισ. δολαρίων που σημειώθηκαν στο σύνολο του 2013.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι ρωσικές επιχειρήσεις είχαν προχωρήσει την τελευταία διετία σε εταιρικές συμφωνίες ύψους 180 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις οποίες είχαν σταθερά κέρδη οι τραπεζίτες και οι δικηγόροι στο Λονδίνο, καθώς η πόλη είναι κόμβος για τέτοιες συμφωνίες. Οι κυρώσεις που σχεδιάζονται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα απειλήσουν τη δραστηριότητα αυτή, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ακόμη και περιορισμένης στόχευσης κυρώσεις μπορεί να πλήξουν τη διεθνή λειτουργία πολλών μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων που ελέγχονται από το κράτος ή από δισεκατομμυριούχους με στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Πούτιν, σημειώνει το Bloomberg.

G7
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες της Ομάδας G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Στην G7 μετέχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Ιταλία. Στη συνάντηση της Χάγης προσκλήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ηγέτες της G7 έχουν ήδη διακόψει τις προετοιμασίες που έκαναν ενόψει της επόμενης συνόδου της G8 (η Ομάδα της G7 συν τη Ρωσία) η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, όμως η διεξαγωγή της είναι πλέον αμφίβολη, λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Με αντίμετρα προειδοποιεί η Ρωσία
Η Ρωσία, από την πλευρά της, επέκρινε έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα.
Τυχόν «απόπειρες να παραδοθούν μαθήματα στη Ρωσία με τη γλώσσα της ισχύος, με τον εκφοβισμό Ρώσων πολιτών διαμέσου κυρώσεων, δεν θα οδηγήσουν πουθενά», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων δεν είναι δική μας επιλογή, όμως είναι σαφές ότι η επιβολή κυρώσεων εναντίον μας δεν θα μείνει χωρίς την προσήκουσα απάντηση από τη ρωσική πλευρά», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση