ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λεωνίδας Φυλακτού: Επιστήμη και έρευνα, προσφορά στους ασθενείς

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής μιλά στην «Κ» για τη στρατηγική του

Ο καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού αναπληρώνει σήμερα την κενωθείσα θέση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, μετά την ανάληψη των καινούργιων καθηκόντων του δρ Φίλιππου Πατσαλή ως υπουργού Υγείας, ο οποίος κατέχει τη θέση του Γενικού Εκτελεστικού Ιατρικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) αλλά και της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου.

Ο κ. Φυλακτού βρίσκεται στο ΙΝΓΚ από το 1998, και πάντα, όπως δήλωσε στην «Κ» είχε στο μυαλό του την επιστήμη, την έρευνα και πως αυτή μπορεί να «μεταφραστεί» σε προσφορά προς τους ασθενείς.

Ο ίδιος αναφέρει ότι το ΙΝΓΚ είναι μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας, γιατί συμπληρώνει με επιτυχία το τρίπτυχο: υπηρεσίες-έρευνα-εκπαίδευση. Προτεραιότητά του σήμερα ως αναπληρωτή γενικού διευθυντή αλλά και ως επιστήμονα είναι η συνέχιση του καλού έργου του Ινστιτούτου και η ανάπτυξή του στους τρεις αυτούς τομείς, που μοναδικό στόχο έχουν την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών. Η προηγούμενη χρονιά, για το ΙΝΓΚ σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, ήταν δύσκολη. «Παρ’ όλες όμως τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και κατά συνέπεια ως οργανισμός, εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια» τονίζει.

Η τεχνογνωσία, οι υποδομές και η τεχνολογία από τη μία, αλλά και η ποιότητα, οι γνώσεις και η εμπειρία του ίδιου του ανθρώπινου δυναμικού του Ινστιτούτου από την άλλη, είναι τα θεμέλιά για τη συνέχιση του έργου που παράγει σήμερα το Ινστιτούτο. Ο κ. Φυλακτού παραδέχεται ότι υπάρχουν χρηματοοικονομικοί περιορισμοί τους οποίους έχει υποστεί και το Ινστιτούτο και όπως αναφέρει γίνονται προσπάθειες με όσα μέσα έχουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μόνη και κύρια έγνοια, σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού είναι η ποιοτική προσφορά στους συνανθρώπους μας, είτε αυτοί είναι οι ασθενείς, οι γιατροί, οι φοιτητές και η κοινωνία γενικότερα.

Νέα μεταπτυχιακά προγράμματα
 Το Ινστιτούτο, από την ίδρυσή του, δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης, παρέχοντας μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές. Στο Ινστιτούτο ολοκληρώθηκαν ήδη πάνω από 50 διδακτορικές διατριβές και συνεπώς, το επιστημονικό-ακαδημαϊκό προσωπικό του έχει τεράστια πείρα και εμπειρία. Η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 με 4 μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως μας ενημερώνει ο κ. Φυλακτού, στους Κλάδους της Μοριακής Ιατρικής και Ιατρικής Γενετικής, και τα δύο σε επίπεδο Μάστερ και Διδακτορικό. «Το ενδιαφέρον ήταν αξιοσημείωτο και αυτό δείχνει ότι ο κόσμος αναγνωρίζει το επίπεδο, το έργο και την εμπειρία των ανθρώπων του Ινστιτούτου. Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε δυναμικότερα με την ένταξη και άλλων νέων προγραμμάτων, καλύπτοντας έτσι και άλλους κλάδους της ειδικότητας του Ινστιτούτου και σύντομα αναμένεται να εγκριθούν και να ανακοινωθούν καινούργια μεταπτυχιακά προγράμματα».

Επίκεντρο η έρευνα
Το ΙΝΓΚ είναι ένα κατεξοχήν ιατρικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό κέντρο με ανθρώπινο δυναμικό που αριθμεί περίπου 250 άτομα, από τα οποία πάνω από 55 είναι κάτοχοι MD και PhD καθώς επίσης και 18 διδακτορικοί φοιτητές της Σχολής και έτσι η ερευνητική δραστηριότητα του Ινστιτούτου ολοένα αυξάνεται.

Το τρίπτυχο εκπαίδευση-έρευνα-υπηρεσίες είναι απόλυτα αλληλένδετο και λειτουργικό. «Μέσω της εκπαίδευσης, διεξάγεται έρευνα, τα αποτελέσματα των οποίων προσφέρονται ως υπηρεσίες στους ασθενείς» εξηγεί ο κ. Φυλακτού αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα πετυχημένο μοντέλο που εξυπηρετεί θετικά και τους τρεις τομείς. Κάθε χρόνο, οι επιστήμονες διεξάγουν μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων, πετυχαίνοντας πολλά αξιόλογα επιτεύγματα και ανακαλύψεις, με επιστημονικά και ιατρικά οφέλη, από τα οποία κάποια με πολύ μεγάλες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις π.χ. ανάπτυξη νέων μεθόδων διάγνωσης και ριζικής θεραπείας ασθενειών, ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών, νέων φαρμάκων κλπ.

«Αποτέλεσμα των ερευνητικών αυτών δραστηριοτήτων» ενημερώνει ο κ. Φυλακτού «είναι η δημοσίευση επιστημονικών άρθρων σε διεθνή έγκριτα περιοδικά, παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων της έρευνας σε επιστημονικά διεθνή συνέδρια, καθώς και η απονομή βραβείων. Μέσω της έρευνας δημιουργείται νέα ιατρική γνώση και εμπειρογνωμοσύνη, η οποία καταλήγει πίσω στους ασθενείς».

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναπτυχθεί τέσσερεις πατέντες που δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, προβάλλοντας την Κύπρο διεθνώς. Κλείνοντας ο κ. Φυλακτού αναφέρει πως «το ΙΝΓΚ ως Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Αναφοράς ενισχύει τον πολύ σημαντικό περιφερειακό και στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στη γύρω περιοχή και την Ε.Ε., προβάλλοντας την υψηλή μας τεχνογνωσία, εμπειρογνωμοσύνη, επάρκεια, εμπειρία και τεχνολογική υποδομή».

Στόχος η λειτουργία Σχολής Αριστείας
Η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου λειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 2012, και σήμερα διανύει τους τελευταίους μήνες του δεύτερου ακαδημαϊκού έτους, με μεγάλη επιτυχία, παραδέχεται ο κ. Φυλακτού. Αυτή τη στιγμή φοιτούν στη Σχολή 51 μεταπτυχιακοί φοιτητές, 33 σε επίπεδο Μάστερ (MSc) και 18 σε επίπεδο Διδακτορικό (PhD). Όλα τα προγράμματα που προσφέρονται είναι πιστοποιημένα από το Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης – Πιστοποίησης (Σ.ΕΚ.Α.Π.) και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Για δεύτερη χρονιά λειτουργίας της Σχολής, τόσο το ενδιαφέρον για φοίτηση στη Σχολή όσο και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Από την ίδρυσή του, το ΙΝΓΚ φιλοξενούσε φοιτητές για τις ερευνητικές τους εργασίες σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, της Ελλάδας και της Κύπρου. Το 2012, ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας του Ινστιτούτου επισημοποιήθηκε με την ίδρυση της μεταπτυχιακής Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου. «Οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ θετικές και στόχος μας δεν είναι το μέγεθος, αλλά η ψηλή ποιότητα των προγραμμάτων που προσφέρουμε» εξηγεί ο κ. Φυλακτού και συμπληρώνει: «Αναζητούμε την Αριστεία πρώτα σε εμάς και μετά στους φοιτητές μας».

Τα αυστηρά κριτήρια εισδοχής των φοιτητών, το ψηλά καταρτισμένο προσωπικό, τα σύγχρονα προγράμματα και οι τεχνολογικά σύγχρονες ερευνητικές τους υποδομές, εγγυώνται την επιτυχία της Σχολή που είναι αντάξια των ξένων πανεπιστημίων και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά από την αναγνώριση που εισπράττει η Σχολή από τον κόσμο και τους νέους που θέλουν να φοιτήσουν σε αυτή. «Στόχος μας, όπως και με το Ινστιτούτο, είναι η λειτουργία μιας Σχολής Αριστείας η οποία να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της παιδείας και της έρευνας στην Κύπρο και στη γύρω περιοχή» τονίζει ο κ. Φυλακτού.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση