ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

12 θάνατοι από χρήση ναρκωτικών το 2013

Στοιχρεία από το Κέντρο Τεκμηρίωσης Ναρκωτικών

ΚΥΠΕ

Μείωση των χρηστών οπιοειδών και παράλληλη αύξηση των χρηστών κάνναβης καταγράφει κατά τα τελευταία έτη στην Κύπρο το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), αποδίδοντας την αύξηση των αιτημάτων θεραπείας για κάνναβη, κυρίως, στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για την παραπομπή νέων παραβατών ηλικίας μέχρι 24 ετών, όπως και στις παρεμβάσεις της Αστυνομίας, που στοχεύουν στην παραπομπή όλων των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών σε θεραπεία, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Παρ` όλα αυτά, όπως ανέφερε ο Νεοκλής Γεωργιάδης, Προϊστάμενος στο Τμήμα Παρακολούθησης του ΕΚΤΕΠΝ) κατά την παρουσίαση σήμερα στη Βουλή της Έκθεσης 2014 του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, όσον αφορά τη χρήση κάνναβης, στοιχεία της έρευνας γενικού πληθυσμού υποδεικνύουν πως η κάνναβη, παρά τη σχετική πτώση, εξακολουθεί να παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία, με την υψηλότερη επικράτηση, σε σύγκριση με άλλες παράνομες ουσίες.

Κατά το 2013, είπε ο κ. Γεωργιάδης, καταγράφηκαν στην Κύπρο 12 θάνατοι τα αίτια των οποίων συνδέονται με τα ναρκωτικά και από αυτούς οι 3 ήσαν άμεσα συνδεόμενοι, ενώ οι 9 εμμέσως και σε 3 θανάτους (2 εμμέσως και 1 άμεσα συνδεόμενους με ναρκωτικά) ανευρέθηκαν στους θανόντες υποκατάστατα ηρωίνης και πιο συγκεκριμένα η ουσία Οξυκωδόνη (οξικοντίν) . Σχετικώς με την ηρωίνη και τα υποκατάστατά της, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι με ποσοστό 29% η ηρωίνη ήταν και το 2012 η δεύτερη ουσία για την οποία καταγράφηκε κατάχρηση μετά την κάνναβη, λόγω της οποίας γίνονται αιτήσεις θεραπείας.

Σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, είπε ο κ. Γεωργιάδης, παρατηρείται μία συνεχής μείωση αιτημάτων θεραπείας για ηρωίνη και γενικότερα παρατηρείται μία σχετική μείωση όλων των δεικτών παρακολούθησης από το ΕΚΤΕΠΝ. Πτωτική τάση δείχνουν τα στοιχεία της Έκθεσης και για τη διαθεσιμότητα και χρήση ηρωίνης στην Ευρώπη, κρούεται ωστόσο ο κώδωνας του κινδύνου, με προειδοποιήσεις για τα υποκατάστατα ηρωίνης, όπως είναι τα συνθετικά οπιοειδή. Αρκετές χώρες αναφέρουν ότι ποσοστό άνω του 10% των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, που εισήχθησαν για πρώτη φορά σε προγράμματα θεραπείας, δήλωσαν ότι έκαναν χρήση οπιοειδών πέραν της ηρωίνης και ανάλογη ανησυχία εκφράζεται και στην Κύπρο, κυρίως για το οξικοντίν.

33 άτομα για κατάχρηση
Για το 2012, αναφέρεται στην Έκθεση ότι 33 άτομα στην Κύπρο (3%) προσήλθαν σε προγράμματα θεραπείας για κατάχρηση κυρίως οπιοειδών (όπως το οξικοντίν) πέραν της ηρωίνης. Στην παρουσίαση της Έκθεσης, στην κατάμεστη Αίθουσα “Κερύνεια” της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας, Βουλευτές, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, Επίτροποι, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου, ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου Χρύσανθος Γεωργίου και συνεργάτες του, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών Στέλιος Σεργίδης και άλλοι φορείς και πρόσωπα που σχετίζονται με τις προσπάθειες πρόληψης και καταστολής της χρήσης ναρκωτικών.

Στην παρουσίαση της Έκθεσης, ο Eoghan Quigley, ειδικός αναλυτής της πολιτικής για τα ναρκωτικά στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και τον Εθισμό στα Ναρκωτικά, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η χρήση της κάνναβης στης Ευρώπη καταγράφει συνολικώς μία σταθερή ή φθίνουσα τάση, ιδίως στους νέους. Όπως ανέφερε ο κ. Κουίγκλι, κατά το 2012 η κάνναβη ήταν η συχνότερα αναφερθείσα κύρια αιτία έναρξης θεραπείας από χρήστες που ξεκινούσαν απεξάρτηση για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Σε αναφορές τους για τη κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, οι παρουσιαστές της Έκθεσης ανέφεραν ότι υπήρξαν 526 θάνατοι κατά το χρονικό διάστημα 2004 – 2010, οφειλόμενοι στην κατάχρηση αλκοόλ, ποσοστό δηλαδή 2% όλων των θανάτων στην Κύπρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 7,4%. Κατά το 2012, είπε ο κ. Γεωργιάδης, 377 άτομα αιτήθηκαν θεραπείας στην Κύπρο λόγω κατάχρησης αλκοόλ και από αυτά τα άτομα τα περισσότερα ήσαν κάτω των 40 ετών.
“Τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά Κύπρου”, είπε ο Πρόεδρος του ΑΣΚ, Χρύσανθος Γεωργίου, “αποτελούν ένα ισχυρό υπόβαθρο για τη διαµόρφωση µιας πραγµατιστικής και ισορροπηµένης πολιτικής”.

“Χωρίς να παραγνωρίζουμε το µεγάλο βαθµό δυσκολίας στην αντιµετώπιση της ουσιοεξάρτησης”, πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου, “οφείλουµε να δεσµευθούµε ότι θα συνεχίσουµε να παρακολουθούµε µε την ίδια συνέπεια το φαινόµενο και να αναµορφώνουµε εγκαίρως τις πολιτικές και δράσεις µας αναλόγως των µεταλλάξεων του φαινοµένου της ουσιοεξάρτησης, έτσι που να απαντούν σε πραγµατικές ανάγκες των ατόµων που αντιµετωπίζουν το πρόβληµα”. “Μόνον έτσι”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, “θα µπορούµε να είμαστε συνεπείς με το ρόλο που η Πολιτεία µάς έταξε για να υπηρετήσουμε”.

Ομήρου:«Εχθρός τς κοινωνίας τα ναρκωτικά»
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, “το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, μέσω του δικτύου του, λαμβάνει από τα εθνικά κέντρα πληροφορίες, τις οποίες αναλύει επιστημονικά, με σκοπό να διαμορφώσει την καλύτερη δυνατή εικόνα του προβλήματος στην Ευρώπη, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή του”.
“Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν ιδανικό πεδίο δράσης για τους εμπόρους του λευκού θανάτου”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως “η ελευθερία διακίνησης αγαθών, κεφαλαίου και προσώπων αφήνει σχετικά λίγα εμπόδια στη μεταφορά των ναρκωτικών από τα σημεία παραγωγής ή εισαγωγής τους προς τους τελικούς προορισμούς”.

“Εκμεταλλευόμενοι τα αναπτυγμένα μέσα μεταφοράς στην Ευρώπη, οι λαθρέμποροι μεταφέρουν εύκολα κάνναβη, οπιοειδή και συνθετικά ναρκωτικά στα μέρη που πιστεύουν ότι θα βρουν τα επόμενα θύματά τους και ένα από αυτά τα μέρη είναι και η Κύπρος”, δήλωσε ο κ. Ομήρου. “Η μάστιγα των ναρκωτικών είναι σήμερα ένας από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς της κυπριακής κοινωνίας και η διάδοσή τους επιφέρει τεράστιο κόστος τόσο σε πόρους, που με την οικονομική κρίση καθίστανται ακόμα πιο πολύτιμοι, όσο και σε ανθρώπινο πόνο και οδύνη.”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι “ο χρήστης των ναρκωτικών χάνει την υγεία του, δηλητηριάζονται οι σχέσεις του με την οικογένειά του, οικονομικά γίνεται δέσμιος των προμηθευτών του και το μέλλον του υποτάσσεται στην εξασφάλιση της επόμενης δόσης”.

Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, “οι έμποροι των ναρκωτικών, χωρίς να έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους δουλεμπόρους του παρελθόντος, εξαναγκάζουν τα θύματά τους να διαρρήξουν, να κλέψουν, να σκοτώσουν, αλλά και να πουλήσουν τον ίδιό τους τον εαυτό, για να τους προμηθεύσουν το δηλητήριο τους”. “Ακόμα και στην Κύπρο, προσφάτως”, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, “η κοινωνία μας συγκλονίστηκε από τα περιστατικά που ήρθαν στο φως, κατά τα οποία ανήλικα κορίτσια πουλούσαν το σώμα τους, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη δόση τους”.

“Η Αστυνομία από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και, παρά τις πολλές και επιτυχημένες εκστρατείες των διωκτικών Αρχών σε όλη την Ευρώπη”, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, “το πρόβλημα παραμένει, εφόσον η ζήτηση τέτοιων ουσιών υπάρχει και σε πολλές περιπτώσεις αυξάνεται”. “Η κατάσχεση και καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών έχει οπωσδήποτε πολλά θετικά, πλην όμως αυξάνει το κόστος των ποσοτήτων ναρκωτικών που βρίσκουν το δρόμο τους προς τους χρήστες, εξωθώντας τους σε ακόμα πιο απονενοημένες ενέργειες, προκειμένου να ικανοποιήσουν την εξάρτησή τους”, είπε ο κ. Ομήρου, επισημαίνοντας ότι “ο χρήστης, το θύμα των ναρκωτικών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως χαμένος σκοπός”.

“Το να πέσει ένας άνθρωπος στην παγίδα τους δεν σημαίνει πάντα το τέλος και οφείλει η πολιτεία, στο πλαίσιο των αρχών της ενωμένης Ευρώπης, που είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, η αλληλεγγύη, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, “να τους βοηθήσει να επανέλθουν σωματικά και ψυχικά, να μπορέσουν να επανενταχθούν στην κοινωνία ως υγιή κύτταρά της, να φτιάξουν τη ζωή τους, να επουλώσουν τις πληγές τους και τις πληγές των δικών τους και να αντιμετωπίσουν το αύριο με αισιοδοξία”.

Ο κ. Σεργίδης, εκ μέρους της ΥΚΑΝ, ευχαρίστησε τη Βουλή για την ανταπόκριση της να συνεργασθεί μαζί τους στη συν-διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης “αλλά κυρίως”, είπε, “διότι η παρουσία του Προέδρου της Βουλής, κ. Γιαννάκη Ομήρου, εκφράζει και σφραγίζει τη δέσμευση του σώματος αυτού να συνεχίσει να ευρίσκεται δίπλα μας στα θέματα που αφορούν την ουσιοεξάρτηση τόσο από παράνομες ουσίες όσο και από νόμιμες”.

 

 

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση