ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χαμηλές ταχύτητες αλλά αξιόπιστο διαδίκτυο

Πλεονέκτημα για την Κύπρο ότι οι υψηλές ταχύτητες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Χαμηλές αλλά αξιόπιστες αποδεικνύονται οι ταχύτητες διαδικτύου που προσφέρονται στην κυπριακή αγορά, μιας και το κόστος, όπως επίσης και η περιορισμένη γκάμα υπηρεσιών που δεν προαπαιτούν υψηλές ταχύτητες, ωθούν τους καταναλωτές στην αναζήτηση οικονομικών συμβολαίων. Παρόλο που ομολογουμένως, και διά στόματος Υπουργού Συγκοινωνιών, υπάρχει η παραδοχή ότι το διαδίκτυο που προσφέρεται στην Κύπρο είναι το πιο αργό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και στόχος είναι η αναβάθμισή του, εντούτοις τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προσφερόμενες ταχύτητες είναι σε μεγάλο βαθμό ακριβείς και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Ψηφιακή Ατζέντα για την Ευρώπη, η Κύπρος καταλαμβάνει υψηλό ποσοστό όσον αφορά στην αξιοπιστία του ευρυζωνικού δικτύου XDSL. Για παράδειγμα, το 2012, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών παρείχαν ταχύτητα διαδικτύου στους καταναλωτές σε ποσοστό 82,6% σε σχέση με τη συνολική διαφημιζόμενη ταχύτητα, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Στην κορυφή της λίστας κατατάσσεται η Σλοβακία με ποσοστό 97,1%, ενώ ακολουθούν η Ουγγαρία με ποσοστό 90,3%, η Μάλτα με 86%, η Λιθουανία με 85,7% και η Πολωνία με ποσοστό 83,4%. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διαφημίζουν ότι παρέχουν υψηλότατες ταχύτητες διαδικτύου, όπως η Ελλάδα (πραγματική ταχύτητα 48,6%), το Ηνωμένο Βασίλειο (44,7%) και η Γαλλία (40,4%), ουσιαστικά δεν προσφέρουν ούτε τη μισή ταχύτητα, την οποία αναγράφουν στο συμβόλαιο, που συνάπτουν με τους καταναλωτές. Αν και για την περσινή χρονιά, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την Κύπρο, το συμπέρασμα που απορρέει είναι ότι οι χώρες που κατείχαν χαμηλό ποσοστό όσον αφορά στην ακρίβεια του δικτύου το 2012, (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία) συνέχισαν και τη συγκεκριμένη χρονιά να προσφέρουν ταχύτητες χαμηλές σε σύγκριση με αυτές που διαφήμιζαν.

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και από το ειδικό ευρωβαρόμετρο 414 για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, το οποίο δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2014 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ερώτηση, για το ποιοί παράγοντες συνυπολογίζονται στην αγορά υπηρεσιών από πάροχο διαδικτύου, οι καταναλωτές στην Κύπρο απάντησαν ότι λαμβάνουν υπόψη κατά 80% το κόστος για τις υπηρεσίες. Παράλληλα, το 71% κρίνουν ως σημαντική την ταχύτητα που προσφέρεται, ενώ το 42% δίνει έμφαση στην εξυπηρέτηση των πελατών, που ενδέχεται να χρειαστούν μετά την αγορά.

Στο πλαίσιο της Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη, μέχρι το 2020, θα πρέπει να παρέχεται από τις εταιρείες η πρόσβαση σε ταχύτητες 30 MBPS για το σύνολο του πληθυσμού, ενώ το 50% θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες που φτάνουν τα 100 MBPS. Ο προηγούμενος στόχος, ο οποίος έχει επιτευχθεί, ήταν μέχρι το 2013 να υπάρχει η πρόσβαση για ολόκληρο τον πληθυσμό σε ταχύτητες τουλάχιστον 2 MBPS.

Θετική ένδειξη για την υλοποίηση των στόχων αποτελεί η ύπαρξη παρόχων διαδικτύου στην κυπριακή αγορά με υψηλές ταχύτητες, που αρχίζουν από τα 30 MBPS και φτάνουν μέχρι και τα 100 MBPS, νοουμένου ότι το δίκτυο καλύπτει την επιθυμητή περιοχή. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο, μέχρι το 2020, οι συγκεκριμένες ταχύτητες θα εξακολουθήσουν να προσφέρονται στις ίδιες τιμές ή θα γίνουν πιο προσιτές, ούτως ώστε να προσελκύσουν όσους το δυνατό περισσότερους καταναλωτές. Εξάλλου, οι υπηρεσίες που προσφέρει αυτή τη στιγμή η κυπριακή αγορά δεν προαπαιτούν, σε μεγάλο βαθμό τις γρήγορες ταχύτητες διαδικτύου, που επιβάλλεται μελλοντικά να προσφέρουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρο ή σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Εξαίρεση αποτελούν τα κανάλια υψηλής ευκρίνειας, τα οποία προσφέρουν οι συνδρομητικές πλατφόρμες μέσω live streaming και χρειάζονται γρήγορο και αξιόπιστο δίκτυο για να μην προκύψουν διάφορα προβλήματα (διακοπή ή πάγωμα σήματος). Βέβαια, η αναβάθμιση των υπηρεσιών προαπαιτεί αναβάθμιση των ταχυτήτων, ενώ η βελτίωση επιτυγχάνεται μέσω της ύπαρξης της αναγκαίας υποδομής.

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση