ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφ. Καινοτομίας: Σε ακατάλληλους χώρους και άλλα κέντρα δεδομένων

Οι επιλογές που εξετάζονται και το σχόλιο για το πόρισμα της διοικητικής έρευνας μετά το περιστατικό της βλάβης στους κρατικούς servers

Εντοπίζονται και άλλα κέντρα δεδομένων που φιλοξενούνται σε ακατάλληλους χώρους και για τα οποία θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων με την φιλοξενία τους σε χώρους που πληρούν τα αναγκαία πρότυπα, δήλωσε ο Υφυπουργός Καινοτομίας Νικόδημος Δαμιανού. Σε ενημέρωση σε δημοσιογράφους ο κ. Δαμιανού ανέφερε επίσης ότι, παραλαμβάνοντας το αποτέλεσμα της διοικητικής έρευνας για το περιστατικό με τους servers στο Υπουργείο Οικονομικών ημερομηνίας 10 Απριλίου 2023, το οποίο δεν τον ικανοποιεί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, στην έκθεση καταγράφονται και αναδεικνύονται:

· η μεγάλη καθυστέρηση και οι χρονοβόρες διαδικασίες για λήψη αποφάσεων (όσον αφορά τη μεταφορά των συστημάτων πληροφορικής από τους ακατάλληλους χώρους στους οποίους βρίσκονται, σε κατάλληλα κέντρα δεδομένων)

· το σημαντικό έλλειμα και η ανεπάρκεια κουλτούρας ανάθεσης ευθύνης (accountability)

· οι σημαντικές ελλείψεις σε ότι αφορά τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς παρακολούθησης των συστημάτων και των συνθηκών στα κέντρα δεδομένων, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές – και

· οι αδυναμίες, δυσλειτουργίες και ανεπάρκειες του τρόπου διοίκησης.

Τονίζει ότι το θέμα αφορά κατ’ αρχήν τις υπηρεσίες πληροφορικής, που έχουν τον πρωταρχικό ρόλο και ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων, ενώ σημαντικοί είναι και οι μηχανισμοί συνεργασίας με άλλες κρατικές υπηρεσίες, η οποία είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του στόχου αυτού. Επισημαίνει παράλληλα ότι παρά το γεγονός ότι αναδεικνύονται τα πιο πάνω σοβαρά θέματα, το αποτέλεσμα του πορίσματος δεν τον ικανοποιεί. Προσθέτει ότι θα ανέμενε στοιχεία που να μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα απόδοσης ευθυνών κάτι που στην παρούσα περίπτωση δεν ισχύει. Από εκεί και πέρα ο ίδιος προτίθεται να αποστείλει το πόρισμα μαζί με τις επισημάνσεις του, στη Νομική υπηρεσία για τη δική τους ανάγνωση και συμβουλή.

Ειδικότερα δε όταν υπάρχουν και άλλα κέντρα δεδομένων που δεν πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα για την φύλαξη τους. Ήδη το Υφυπουργείο εξετάζει τις επιλογές του για την εξεύρεση χώρων φιλοξενίας των εν λόγω συστημάτων ώστε να εξαλειφθεί κίνδυνος επανάληψης του τί συνέβη τον περασμένο Απρίλιο. Στις επιλογές της, η δημιουργία νέων κατάλληλων χώρων φιλοξενίας, είτε εξεύρεση χώρων μέσω στρατηγικής συνεργασίας είτε εφαρμόζοντας ένα υβριδικό μοντέλο φύλαξης, με την αξιοποίηση του cloud. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σοβαρότερες ελλείψεις εντοπίζονται σε 5-6 κέντρα φύλαξης δεδομένων, ενώ γενικότερα στις πλείστες των περιπτώσεων οι χώροι δεν θεωρούνται ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση