ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: Η ουκρανική κρίση να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού

Παρέμβαση του Ι. Κασουλίδη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

ΚΥΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις της ουκρανικής κρίσης υπό το φως της κατάρριψης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, ήταν το κυρίαρχο θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
 
Σε παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε, εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, ειλικρινή συλλυπητήρια αλλά και αλληλεγγύη προς τις χώρες που σήμερα θρηνούν το χαμό αθώων πολιτών τους. Πρόκειται για μια τραγική εξέλιξη που δεν έπρεπε να είχε συμβεί, αλλά και που ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί στο μέλλον, τόνισε. Γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να δοθεί άμεσα τέλος στη διένεξη στη χώρα. Ο μοναδικός τρόπος για να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι δια της διπλωματικής οδού, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης. Οι ενέργειες της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα πρέπει να κινούνται μέσα σε αυτή τη λογική έτσι ώστε να εξευρεθεί πολιτική λύση και να επανέλθει η σταθερότητα στην περιοχή το συντομότερο δυνατό, υπογράμμισε.
 
Αναφορικά με το θέμα της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων, ανέφερε ότι δεν πρέπει να αποτελούν αυτοσκοπό αλλά να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός επιρροής για επίτευξη πολιτικής λύσης. Παράλληλα, επέμενε όπως στα Συμπεράσματα συμπεριληφθεί συγκεκριμένη αναφορά ότι ενδεχόμενα επιπρόσθετα ενισχυμένα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα και να τυγχάνουν της έγκρισης των κρατών μελών.
 
Όπως δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ‘Αστον, το Συμβούλιο κάλεσε την Κομισιόν να προετοιμάσει νέες στοχευμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες θα επιβληθούν εάν η Μόσχα δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για τη διευκόλυνση της διεθνούς έρευνας σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Πρόσθεσε ότι οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών θα συζητήσουν το θέμα την Πέμπτη.
  
Οι κυρώσεις εστιάζονται στο στρατιωτικό εξοπλισμό και στην υψηλή τεχνολογία, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς. Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επίσης περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και τον τομέα της ενέργειας.

Μέσα στη βδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί και η προετοιμασία της επιβολής των κυρώσεων που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 27 Ιουνίου, δηλαδή την αύξηση του αριθμού των προσώπων για τα οποία θα «παγώσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία γιατί εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, ενώ για πρώτη φορά θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία και εταιριών για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
 
Aπό τον περασμένο Μάιο που έγινε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, η ΕΕ έχει λάβει σειρά διπλωματικών και πολιτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 72 Ρώσων και φιλορώσων που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση.
 
Τους Υπουργούς Εξωτερικών απασχόλησαν, επίσης, οι εξελίξεις στο Ιράκ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέφερε πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης, που είχε υποβληθεί το 2011 από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, και η οποία αφορούσε εισήγηση όπως χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως χώρος συγκέντρωσης όλων των αγαθών που έχουν ως προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, και τα οποία, εφόσον ελεγχθούν, να μεταφέρονται στο λιμάνι αυτής.
 
Μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης συμμετείχε σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγους τους από τις χώρες-εταίρους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.
 
Αύριο, Τετάρτη 23 Ιουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, κατά τις εργασίες του οποίου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της εξαμηνιαίας Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Παράλληλα, τους Υπουργούς θα απασχολήσει η ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και η επικείμενη προσχώρηση της Λιθουανίας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση