ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: «Έχετε δικαίωμα να μάθετε για τους αγνοούμενούς σας»

Νέο μήνυμα συμπαράστασης προς τους συγγενείς έστειλε την Τετάρτη το βράδυ η Πολιτεία

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι μεταβαίνει την Πέμπτη με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, “για να διαπιστώσουμε από κοντά τη δουλειά που γίνεται εκεί και τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την ταυτοποίηση των αγνοουμένων μας”.

Σε χαιρετισμό του  στην τελετή απόδοσης τιμής στους συγγενείς των αγνοουμένων, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στόχος της μετάβασης στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ “είναι να τεθεί επιτέλους τέρμα στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να πονάει πολύ κόσμο, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και ειδικά εσάς, που έχετε το δικαίωμα να πάρετε απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων σας και να μπορέσετε να τελέσετε τις κηδείες τους, σύμφωνα με τη θρησκεία και τις ιερές μας παραδόσεις”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι “αναμένουμε και από την άλλη πλευρά να συνεργαστεί με την απαιτούμενη καλή θέληση και ειλικρίνεια χωρίς προσπάθεια εξυπηρέτησης πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων ή απόκρυψης ευθυνών για γεγονότα και αλήθειες που είναι δεδομένα”.

«Η πατρίδα οφείλει φόρο τιμής»
Απευθυνόμενος στους συγγενείς των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “σε αυτή τη λιτή εκδήλωση της τιμής και της μνήμης, με συγκίνηση και σεμνότητα θέλουμε να τιμήσουμε τους ανθρώπους σας και ανθρώπους μας, τόσο εκείνους οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν και ως πεσόντες ανακηρύσσονται ήρωες, όσο και εκείνους που παραμένουν αγνοούμενοι, προς τους οποίους η πατρίδα οφείλει ανάλογο φόρο τιμής”.

“Τιμούμε εκείνους και εσάς τους συγγενείς ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής για τον πόνο που κουβαλάτε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά για την καρτερικότητα, την υπομονή και το σθένος με τα οποία αντιμετωπίζετε την απώλεια των αγαπημένων σας”, συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “σαράντα χρόνια πέρασαν από τη θυσία τους, (όσων ταυτοποιήθηκαν και κατατάσσονται ως ήρωες) που παραμένοντας αδικαίωτη, λειτουργεί ως φωνή στο υποσυνείδητο μας και μας επιβάλλει να εντείνουμε τις προσπάθειες για τη δικαίωση τους, να ενδυναμώσουμε τη θέληση και την αποφασιστικότητα μας ώστε να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης η οποία να στηρίζεται στις αρχές και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Μιας λύσης που, όπως είπε, “θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και θα διασφαλίζει το μέλλον των σημερινών και των επόμενων γενεών μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους”.

“Μόνο έτσι θα δικαιώσουμε τη θυσία τους”, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος δήλωσε ότι  συναισθάνεται “τον πόνο, τη λύπη, την πίκρα και την οργή των γονιών, των συζύγων, των παιδιών και των αδελφών όσων τα ίχνη χάθηκαν τότε και ακόμα δεν έμαθαν για την τύχη τους”.

“Πρέπει, όμως, να νιώθετε υπερήφανοι για την κληρονομιά που άφησαν, όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε εμάς τους πολιτειακούς άρχοντες. Μια κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς την ιστορική ευθύνη για τη δικαίωση της θυσίας τους”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε, απευθυνόμενος στους συγγενείς των αγνοουμένων ότι “η Πολιτεία, ως ελάχιστη οφειλόμενη τιμή, θα είναι έμπρακτα στο πλευρό σας” ενώ τους διαβεβαίωσε ότι “η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των προσφιλών σας προσώπων”.

Ν.Σεργίδης: «Η Πολιτεία συμπληρώνει ένα κενό»
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Σεργίδης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση είπε ότι “σήμερα η Πολιτεία, έστω και καθυστερημένα, προχωρεί στην τίμηση των αγνοουμένων μας και των οικογενειών τους συμπληρώνοντας ένα κενό και μια παράλειψη – έστω και μη ηθελημένη – από το κράτος, η οποία δημιουργούσε ερωτηματικά και αισθήματα πικρίας στις επηρεαζόμενες οικογένειες”.


Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τρεις στη σειρά εκδηλώσεις τιμής για τους αγνοούμενους και τόνισε ότι επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων σημαίνει η διερεύνηση και η εξακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων μας.


Στην τελετή παρέστησαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση έκλεισε με μονόλεπτη σιγή και την ανάκρουση, ακολούθως, του Εθνικού Ύμνου.


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση