ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολύωρη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου άνευ δηλώσεων

Ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης τα μέλη του Σ.Α. η Λίζα Μπάτενχάιμ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πέραν των τεσσάρων ωρών διάρκεσε η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στην παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζας Μπάντενχαϊμ, μετά το πέρας της οποίας δεν έγινε η οποιαδήποτε δήλωση.

Η συνάντηση άρχισε γύρω στις 10:15 π.μ. και ολοκληρώθηκε στις 2:30 μ.μ. λόγω άλλης ειλημμένης υποχρέωσης του προέδρου Αναστασιάδη

Οι διαπραγματευτές κ.κ. Μαυρογιάννης και Οζερσάϊ ξανασυναντήθηκαν στην κατοικία της Ειδικής Αντιπροσώπου, στον υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, το απόγευμα για να διαμορφώσουν μια κοινή δήλωση για τα αποτελέσματα των σημερινών διαβουλεύσεων.

Ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης τα μέλη του Σ.Α. η Λίζα Μπάτενχάιμ
Θετική αποτίμηση για τη μέχρι στιγμής πορεία των συνομιλιών, έκανε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο,Λίζα Μπατενχάιμ, ενημερώνοντας πριν λίγο μέσω τηλεδιάσκεψης τα μέλη του Σ.Α. για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το κυπριακό. Αυτό ανέφεραν διπλωμάτες χωρών μελών του συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε πως πρέπει να σταλεί μήνυμα ενθάρρυνσης προς τις δύο πλευρές για περισσότερη πρόοδο.

Καθώς η ενημέρωση ακολούθησε την σημερινή συνάντηση των ηγετών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Λίζα Μπατενχάιμ αναφέρθηκε και σ’ αυτή, λέγοντας πως ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση των συνομιλιών, με τα μέρη να παρουσιάζουν τις προτάσεις τους και τώρα πρέπει να δούμε πως θα διαμορφωθεί η μέθοδος για να προχωρήσουμε απ’ εδώ και πέρα.

Στα θέματα που επίσης αναφέρθηκε ήταν, τα στρατιωτικά ΜΟΕ και η ανάγκη να προχωρήσει η αποναρκοθέτηση, ενώ ταυτόχρονα ήγειρε και τις διαρροές εγγράφων των συνομιλιών, που όπως είπε βλάπτουν τη διαδικασία.

Στις τοποθετήσεις τους, τα μέλη του Σ.Α. εξέφρασαν πλήρη υποστήριξη στο ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως και στις προσπάθειες της κ. Μπατενχάιμ και την ομάδας των καλών υπηρεσιών. Κάποια μέλη υποστήριξαν την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας και αποφυγή ενεργειών που θα διαταράξουν το καλό κλίμα.

Υπήρξαν επίσης μέλη που αναφέρθηκαν στην ανάγκη διεύρυνσης των ΜΟΕ, ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία και το καλό κλίμα, ενώ 1-2 μίλησαν για την επιτάχυνση της διαδικασίας των αγνοουμένων.

Τέλος, σε παρεμβάσεις τους δυτικές χώρες υποστήριξαν τον διορισμό μονίμου ειδικού συμβούλου του ΓΓ για το κυπριακό.

Αργότερα σήμερα έχουν σχεδιαστεί διαβουλεύσεις των μελών του Σ.Α. πάνω στο σχέδιο ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να κλείσει.

Ως γνωστόν η συνεδρίαση του Σ.Α. για την υιοθέτησή του έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουλίου.

ΗΕ: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση προτάσεων επί όλων των κεφαλαίων
Οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν την κατάθεση προτάσεων επί όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μισέλ Μποναρντό.

Όπως αναφέρεται, οι δύο ηγέτες, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την λύση του Κυπριακού, αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την μεθοδολογία. Προστίθεται ότι έδωσαν οδηγίες στους διαπραγματευτές τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στα θέματα αυτά πριν από την επόμενη συνάντηση των ηγετών, που έχει καθοριστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου.

Χωρίς πρόοδο σε μεθοδολογία και ΜΟΕ η συνάντηση των δύο ηγετών
Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ούτε για τη μεθοδολογία, ούτε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και το θέμα παραπέμπεται στους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι.

Αυτό αναφέρουν έγκυρες πηγές, οι  οποίες και σημειώνουν ότι η πολύωρη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν «δύσκολη». Η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών θα γίνει την Τρίτη, 26 Αυγούστου ενώ οι δύο ηγέτες συναντώνται μια εβδομάδα αργότερα, την Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου.

Παρόλο που κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα του να υπάρξει συμφωνία για τα ΜΟΕ, ωστόσο η Τ/κ πλευρά επέμενε στις δικές τις προτάσεις και δεν φάνηκε έτοιμη να αποδεχθεί προτάσεις που κατέθεσε η Ε/κ πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να ανέφερε ότι αποδέχεται το άνοιγμα οδοφράγματος στη Λεύκα, που αποτελεί πρόταση της Τ/κ πλευράς, αλλά επέμενε την ίδια ώρα να γίνει αποδεκτό και αίτημα της Ε/κ πλευράς για άνοιγμα οδοφράγματος στην Αθηένου. Κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο, ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ντερβίς Έρογλου.

Ως αποτέλεσμα η συζήτηση θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο διαπραγματευτών, Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το θετικό που καταγράφεται ήταν ότι για πρώτη φορά κατατέθηκαν προτάσεις επί όλων των θεμάτων.  Η Ε/κ πλευρά έχει καταθέσει συνολικά 17 έγγραφα η Τ/κ πλευρά 15 τα οποία καλύπτουν όλα τα σημαντικά θέματα. Παρόλο, προσθέτουν που οι Τ/κ θέσεις δεν ικανοποιούν, ωστόσο, το γεγονός ότι υποβλήθηκαν είναι σημαντικό.

Ο κ. Έρογλου, ο οποίος και τοποθετήθηκε πρώτος, φέρεται να επέμεινε πως ολοκληρώθηκε η 2η φάση των διαπραγματεύσεων και ότι ξεκινάει πλέον η 3η φάση, δηλαδή το `πάρε – δώσε`.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος εξήγησε στον Τ/κ ηγέτη ότι πρέπει  πρώτα να συμφωνηθεί μια κοινή βάση συζητήσεων και επανέλαβε την πρότασή του η κάθε πλευρά να προετοιμάσει κατάλογο με τα θέματα όπου υπάρχουν συγκλίσεις και όπου υπάρχουν μεγάλες διαφορές και να ξεκινήσουν από εκεί.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε όπως ετοιμαστούν τα έγγραφα των δύο πλευρών μέσα στο καλοκαίρι και γίνει η σύγκριση εντός Σεπτεμβρίου.  Οι δύο διαπραγματευτές, φέρεται να ανέφερε, μπορούν να συναντώνται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ εξέφρασε και την ετοιμότητά του οι δύο ηγέτες να συναντώνται παραπάνω από δύο φορές τον μήνα με στόχο την επίτευξη προόδου.

Την ίδια ώρα επανέφερε το θέμα της ΕΕ και το γεγονός ότι θα βοηθούσε τη διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα λόγω κοινοτικού κεκτημένου.

Ο κ. Έρογλου φέρεται να είπε ότι η Τ/κ πλευρά δεν δέχεται το έγγραφο συγκλίσεων Ντάουνερ ενώ αναφέρθηκε και στα 31 έγγραφα Χριστόφια - Ταλάτ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση καταγραφής των συγκλίσεων Αναστασιάδη – Έρογλου από την επίτευξη του Κοινού Ανακοινωθέντος μέχρι στιγμής, πρόταση ωστόσο που και πάλι απέρριψε ο Ντερβίς Έρογλου.

Και στο θέμα των συναντήσεων η Τ/κ πλευρά δεν φαίνεται πως ήταν πρόθυμη να συναινέσει σε εκ νέου συνάντηση, σύντομα, των δύο ηγετών, αφού δύο προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, η μία για συνάντησή τους στις 31 Ιουλίου και έπειτα για την 1η Αυγούστου δεν έγιναν αποδεκτές, η πρώτη λόγω Μπαϊραμιού – το οποίο τελειώνει στις 28 Ιουλίου – και η δεύτερη λόγω, όπως φαίνεται να αναφέρθηκε, έναρξης των καλοκαιρινών διακοπών.

Ενοχλημένα φάνηκαν να είναι και τα Ηνωμένα Έθνη από τη στάση του Τ/κ ηγέτη, αναφέρουν οι πηγές.

Ανεπιτυχής και η προσπάθεια για κοινή δήλωση για αγνοούμενους
Στο μεταξύ, νωρίτερα, κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ είχε καταβληθεί προσπάθεια για κοινή δήλωση των δύο ηγετών όσον αφορά στο θέμα των αγνοουμένων, η οποία ωστόσο προσέκρουσε και πάλι στην αρνητική στάση του κ. Έρογλου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, καταβλήθηκε προσπάθεια και από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά και του τρίτου μέλους της ΔΕΑ Πολ- Ανρί Ανρί να υπάρξει δήλωση των δύο ηγετών που θα κάνει αναφορά στη σημασία των πληροφοριών στο θέμα των αγνοουμένων και στην πρόσβαση σε αρχεία όλων των στρατών που μπορεί να περιέχουν τέτοιου είδους πληροφορίες, καθώς και στην πρόσβαση της ΔΕΑ σε στρατιωτικές ζώνες. Ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία.

Επίσκεψη των δύο ηγετών στο Ανθρωπολογικό
Πριν από την έναρξη της συνάντησης οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ. Πλαισιούμενος από τους δύο ηγέτες, το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, Paul-Henri Anri, ευχαρίστησε τους κυρίους Αναστασιάδη και Ερογλου για την επίσκεψή τους και σημείωσε: «Είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες επισκέφθηκαν μαζί το εργαστήρι μας και συζήτησαν με τους επιστήμονες αυτού του δικοινοτικού έργου» είπε, προσθέτοντας ότι «νοιώθουμε ενθαρρυμένοι από το ενδιαφέρον που επέδειξαν. Μας ενεθάρρυναν να κάνουμε βήματα για να επιταχύνουμε το έργο μας». Όπως είπε, η ΔΕΑ επιθυμεί να επιταχύνει το έργο της προκειμένου να ταυτοποιηθούν περισσότερα λείψανα Κύπριων θυμάτων και από τις δύο κοινότητες. Σημειώνοντας ότι η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά το έργο της ΔΕΑ και ότι η φετινή θα είναι επίσης μια καλή χρονιά, είπε ωστόσο ότι δεν μπορεί να λεχθεί ότι είναι μια καλή χρονιά για τις οικογένειες «καθώς δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει τα λείψανα πέραν των 1,000 ατόμων. Για τον λόγο αυτό, η ΔΕΑ θα προβεί σε ενέργειες προκειμένου να επιταχύνει την πρόσβαση σε χώρους, τη διερεύνηση, τις εκταφές, τις ταυτοποιήσεις και την επιστροφή των λειψάνων διότι επιθυμούμε να επιστρέψουμε τα λείψανα ενόσω οι οικογένειες είναι ακόμη εν ζωή διαφορετικά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα», υπογράμμισε. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτό λειτουργήσει και ως εργαλείο συμφιλίωσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Έκκληση για χρηματική ενίσχυση
Το τρίτο μέλος της ΔΕΑ απηύθυνε στη συνέχεια έκκληση για χρηματική ενίσχυση: «Χρειαζόμαστε χρήματα, ζητούμε επιπλέον από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό που φθάνει περίπου τα 4 εκατ. ευρώ, ακόμη 900,000 ευρώ από δωρητές, από την ΕΕ, από τις δύο κοινότητες, από άλλους δωρητές», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για εργοδότηση περισσότερου προσωπικού, όπως ερευνητές, αλλά και περισσότερων εκσκαφέων όπως και χρήματα για τις γενετικές αναλύσεις. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να επιταχύνουμε το έργο μας και να βοηθήσουμε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο των οικογενειών», είπε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στους δημοσιογράφους από την ΔΕΑ, η Επιτροπή έχει προβεί από το 2007 σε εκταφές λειψάνων σχεδόν 1100 ατόμων και έχει ταυτοποιήσει και επιστρέψει στις οικογένειες 500 από αυτά τα λείψανα. Παρά ταύτα, σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα λείψανα 1000 αγνοουμένων Ε/κ και Τ/κ: «Οι οικογένειές τους, 40 με 50 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, συνεχίζουν να έχουν τον αβάστακτο πόνο της αβεβαιότητας για την τύχη των αγαπημένων τους», προστίθεται.

Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η έλλειψη έγκυρων πληροφοριών είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΑ και για το λόγο αυτό καλεί όλους τους Κύπριους που μπορεί να κατέχουν πληροφορίες για πιθανούς χώρους ταφής αγνοουμένων να δώσουν τις πληροφορίες αυτές στην ΔΕΑ. Αναφέρεται ακόμη ότι όσοι έχουν πληροφορίες μπορούν να τις δώσουν στη ΔΕΑ υπό το καθεστώς της πλήρους εμπιστευτικότητας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση