ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενστάσεις από Τ/κ για την κατοχύρωση του χαλλουμιού

Καταγγέλλουν ότι δεν περιέλαβαν τους Τ/κ παραγωγούς στην όλη διαδικασία

ΚΥΠΕ

Το τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο ζητά την ανάθεση σε αυτό του ελέγχου της παραγωγής χαλουμιού στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, κατά ανάλογο τρόπο με αυτό που έγινε με το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των προϊόντων που διακινούνται με βάση τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου 10.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αλί Τσιραλί, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στο Σπίτι της Συνεργασίας, στη νεκρή ζώνη, στη Λευκωσία, σημειώνοντας πως “οι ελληνοκυπριακές Αρχές”, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, υπέβαλαν αίτηση στην ΕΕ στις 9 Ιουλίου 2014 για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης “χωρίς να περιλάβουν τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς” στην όλη διαδικασία.

Επεσήμανε πως “οι ελληνοκυπριακές Αρχές” δεν έχουν δώσει κάποια λύση ως προς το θέμα του ελέγχου της παραγωγής χαλουμιού και πως το κυριότερο αίτημα του επιμελητηρίου είναι να δοθεί σε αυτό ο έλεγχος της παραγωγής  χαλουμιού “στη βόρεια Κύπρο”, όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα,  μέχρι να βρεθεί λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Τσιραλί ανέφερε πως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, Τουρκοκύπριοι παραγωγοί υπέβαλαν 8 εντάσεις κατά της κατοχύρωσης, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έδωσε ορισμένες απαντήσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις εντάσεις και τα αιτήματα του επιμελητηρίου  και πως οι απαντήσεις αυτές “δεν είναι συμβατές με τις πραγματικότητες στο νησί”.

Εκανε έκκληση στις αρχές της ΕΕ και της “νότιας Κύπρου”, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, για διευθέτηση του όλου θέματος, σημειώνοντας πως “κανένας δεν πρέπει να αναμένει από το Τουρκοκυπριακό Βιομηχανικό Επιμελητήριο να αποδεχθεί να υποφέρει ο λαός μας και οι παραγωγοί σε σχέση με το χαλούμι”.

Εκτίμησε  πως η έγκριση αποφάσεων από την ΕΕ  που θα οδηγήσουν τους Τουρκοκύπριους σε οικονομική καταστροφή θα μειώσει την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς της ΕΕ και θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, τονίζοντας πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η συμπερίληψη των Τουρκοκυπρίων στην όλη διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού.

Επεσήμανε πως το Υπουργείο προχώρησε χωρίς να αξιολογήσει τις εκκλήσεις τους για κατοχύρωση του χαλουμιού ως Hellim και χαλούμι με βάση το γεγονός ότι το τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο, η βιομηχανία Coop-Milk και άλλοι παραγωγοί στα κατεχόμενα “δεν λειτουργούν και δεν κατοικούν στην Κυπριακή Δημοκρατία”.

“Ως Τουρκοκυπριακό Βιομηχανικό Επιμελητήριο ζητούμε όπως δοθεί στο επιμελητήριό μας ανάλογη εξουσία για έλεγχο του χαλουμιού με αυτήν που δόθηκε στο Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο για την εμπορία προϊόντων με βάση τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου 10”, ανέφερε.

Ο κ. Τσιραλί είπε πως απόρριψη των αιτημάτων των Τουρκοκυπρίων και κυρίως του αιτήματός του για τον έλεγχο του χαλουμιού στα κατεχόμενα θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά τους κτηνοτρόφους, τους παραγωγούς χαλουμιού καθώς και 16.5% του πληθυσμού.

“Οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί παραγνωρίζονται όπως και το γεγονός ότι το χαλούμι είναι ένα κοινό πολιτιστικό προϊόν των Κυπρίων και όλων όσων ζουν στο νησί”, ανέφερε.

Είπε πως οι εξαγωγές χαλουμιού αποτελούν το 25% των συνολικών εξαγωγών, κάτι που σε αριθμούς μεταφράζεται σε 30 εκατομμύρια δολάρια.  “Δεν μπορούμε να δεχθούμε να ξανατιμωρηθούν οι Τουρκοκύπριοι από οικονομικής και πολιτιστικής πλευράς”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που έχουν επαναρχίσει οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και συζητούνται, όπως είπε, τα ΜΟΕ, “πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί και στις δυο πλευρές του νησιού πρέπει να αναλάβουν με υπεύθυνα βήματα μια πρωτοβουλία καλής θέλησης για αποτροπή μιας τέτοιας ενδεχόμενης κρίσης”.

“Ως εκ τούτου αναμένουμε την υποστήριξη όλων των λειτουργών του Τύπου, των πολιτικών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και όλων των παραγόντων που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό πάνω σε αυτό το θέμα”, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τσιραλί είπε πως το πρόβλημα αυτό πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο, σημειώνοντας πως αυτό είναι προς το συμφέρον και των δυο κοινοτήτων “γιατί γνωρίζουμε πως στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιείται το όνομα hellim ή χαλούμι σε προϊόντα που πωλούνται”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση