ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντίδραση Π.Δημητριάδη για δημοσίευμα της New York Times

Απορρίπτει και χαρακτηρίζει ανυπόστατες ή παραπλανητικές τις αναφορές για τον ίδιο

ΚΥΠΕ

Ανυπόστατες, ανακριβείς ή παραπλανητικές, χαρακτήρισε σήμερα ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, αναφορές σε άρθρο της εφημερίδας New York Times στις 24 Ιουλίου, γύρω από το ρόλο του ως Διοικητή της ΚΤ.

Ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Δημητριάδης γράφει ότι σε άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times στις 24 Ιουλίου 2014 από τον Thomas Landon  με τίτλο “A secret Cyprus bank bailout stirs resentment” “γίνονται αναφορές και αφήνονται αιχμές γύρω από τον ρόλο μου ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου οι οποίες είναι ανυπόστατες, ανακριβείς ή παραπλανητικές”.
 
Η αναφορά ότι έγινε δημόσια δήλωση από τον ίδιο τον Ιούλιο του 2012 πως οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν 12 δισεκατομμύρια για να επιβιώσουν είναι παντελώς αναληθής, σημειώνει ο κ. Δημητριάδης.  Στη πραγματικότητα, συνεχίζει, “είναι το ΔΝΤ που αρχικά είχε υπολογίσει τις κεφαλαιουχικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος σ’αυτά τα επίπεδα τον Ιούλιο του 2012, ωστόσο καμία δημόσια αναφορά για το θέμα δεν έγινε είτε από εμένα είτε από τη ΚΤΚ”.

Η αναφορά του κ. Landon ότι «κορυφωνόταν η ανησυχία του κ. Δημητριάδη και ζήτησε να λάβει μια αληθινή κατάσταση της ζημιάς ζητώντας προσφορές από τη Pimco και τη BlackRock» είναι επίσης αναληθής, προσθέτει. Η διενέργεια ανεξάρτητου διαγνωστικού ελέγχου των κεφαλαιουχικών αναγκών του τραπεζικού συστήματος αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση γιά τη σύναψη της προκαταρκτικής συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα, κάτι που άλλωστε έγινε και στη περίπτωση της Ελλάδας και της Ισπανίας.

  Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. Δημητριάδης, “ο αρθρογράφος παραπλανεί με την παράληψη του να αναφέρει πως ο διορισμός και η μετέπειτα διαχείριση της εργασίας της Pimco έγινε από Συντονιστική Επιτροπή η οποία αποτελείτο από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τις κυπριακές αρχές περιλαμβανομένου της ΚΤΚ, του υπουργείου οικονομικών και της Υπηρεσίας Αδειοδότησης και Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών”.

Το άρθρο, σύμφωνα με τον πρώην Διοικητή της ΚΤ, “υπονοεί πως η BlackRock διενέργησε υπολογισμούς για τις κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών. Αυτό αποτελεί ανακρίβεια. Η BlackRock διορίστηκε με σκοπό να βοηθήσει τη ΚΤΚ να αξιολογήσει την αντικειμενικότητα των υπολογισμών της Pimco. Η εξέταση των stress tests της Pimco από τη BlackRock δεν αποσκοπούσε ποτέ στην υποκατάσταση της δουλειάς της Pimco. Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, το υπουργείο οικονομικών ήταν πλήρως ενήμερο αλλά και εμπλεκόμενο στις διαβουλεύσεις που είχαν γίνει με τη Pimco, αφού όλη η συζήτηση που προέκυψε από τα σχόλια της BlackRock γινόταν πάντοτε μέσα στα πλαίσια της συντονιστικής επιτροπής, της οποίας αποτελούσε πλήρες μέλος”. Προσθέτει οτι η τελική έκθεση της BlackRock, η οποία δεν υποκαθιστούσε με κανένα τρόπο το διαγνωστικό έλεγχο της Pimco, παραλήφθηκε από την ΚΤΚ αρκετές βδομάδες μετά τη συμφωνία που επήλθε με το Eurogroup στις 25 Μάρτη 2013.

Το άρθρο, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, κάνει επίσης τον “ ατεκμηρίωτο ισχυρισμό ότι δήθεν κυβερνητικοί ελεγκτές που εξέτασαν την υπόθεση βρήκαν πως οι κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών ήταν χαμηλότερες, μόλις 6 δις. Απ’ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω η κυπριακή κυβέρνηση δεν διαθέτει  την τεχνογνωσία για να διενεργήσει stress tests τραπεζών αλλά ούτε πληροί το κριτήριο της ανεξαρτησίας που απαιτείται για να εξασφαλισθεί η αξιοπιστία των stress tests από τις αγορές διεθνώς”.

Συμπληρώνει ότι το “άρθρο θέτει επίσης μια προβοκατόρικη ερώτηση «κατά πόσο η Pimco υπέκυψε στις πιέσεις της ΚΤΚ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής επιτροπής για να τιμωρήσει τις τράπεζες αυξάνοντας τις κεφαλαιουχικές τους ανάγκες». Τέτοια σενάρια συνωμοσίας είναι τουλάχιστον προσβλητικά όχι μόνο για τη ΚΤΚ και τους διεθνείς αυτούς οργανισμούς αλλά και την ίδια την εφημερίδα που τα εγείρει. Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου δεν επιδιώξαμε να «τιμωρήσουμε τις τράπεζες» αλλά ενεργούσαμε πάντοτε με στόχο να διασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την αξιοπιστία του συστήματος”, αναφέρει ο κ. Δημητριάδης,

Γι’αυτό άλλωστε, προσθέτει, “η ΚΤΚ επιδίωξε να διασφαλίσει την αντικειμενικότητα και ακρίβεια της δουλειάς που έκανε η Pimco. Είναι αλήθεια πως η Τράπεζα Κύπρου ανακεφαλαιοποιήθηκε με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco, που της επέτρεψε να ανακτήσει άμεσα καθεστώς αντισυμβαλλόμενου με την ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2013.   Το σημαντικό αυτό επίτευγμα αποτέλεσε σταθμό για την περαιτέρω σταθεροποίηση της Τράπεζας Κύπρου αλλά και του υπόλοιπου τραπεζικού συστήματος.  Με δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων περίπου 10.5% η τράπεζα παραμένει σήμερα επαρκώς κεφαλαιοποιημένη αλλά είναι δύσκολο να ισχυρισθεί κανείς ότι η τράπεζα είχε ανακεφαλαιοποιηθεί υπερβολικά. Άλλωστε αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα αναζητούσε σήμερα πρόσθετα κεφάλαια ύψους €1 δισεκατομμυρίου”.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει επίσης ότι το “άρθρο ισχυρίζεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο έφθασαν τα €11 δις αποδίδοντας την εκτίμηση στο ΔΝΤ κάτι που είναι όχι μόνο αναληθές αλλά και κατά παρασάγγης χαμηλότερο από την πραγματικότητα”. Οπως εξηγεί, “σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τη Κύπρο (IMF Country Report 14/180, July 2014) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν το 52% των συνολικών χορηγήσεων ή 140% του ΑΕΠ δηλαδή φθάνουν περίπου τα €23 δις και αποτελούν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το υψηλότερο ποσοστό ΜΕΔ στην ΕΕ”.

Είναι σημαντικό, σημειώνει, “να υπενθυμίσω πότε και πως προέκυψαν οι ζημιές των τραπεζών. Η τριπλή συγχώνευση της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία εγκρίθηκε από την προηγούμενη διοίκηση της ΚΤΚ τον Μάρτιο του 2011 εν μέσω της βαθαίνουσας ελληνικής κρίσης χωρίς προηγουμένως τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για τις κεφαλαιουχικές ανάγκες της Λαϊκής στην Ελλάδα, επέφερε ζημιά στην Κύπρο αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.   Ζημιά περίπου €4.5 προκλήθηκε από τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα και ενώ από τον Απρίλιο του 2010 οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης τα είχαν κατατάξει σε επενδυτική βαθμίδα «σκουπιδιών» οι τράπεζες συνέχιζαν να τα κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους. Υπενθυμίζω επίσης ότι μεγάλο μέρος της προσπάθειας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τη περίοδο 2009-2011 έγινε σε βάρος ανυποψίαστων καταθετών με παράνομες πρακτικές πωλήσεων”.  Είναι επίσης γνωστό, προσθέτει, “ότι η μεγέθυνση του τραπεζικού συστήματος κατά 50% τα 6 χρόνια που προηγήθηκαν της δικής μου θητείας συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία προβληματικών δανείων που οδήγησαν σήμερα στα 23 δισεκατομμύρια των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Τέλος ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε πως “τρεις μέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα διοικητή στη ΚΤΚ τον Μάιο του 2012, η Λαϊκή Τράπεζα με πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου τον κ. Μιχάλη Σαρρή υπέβαλε αίτημα στη κυβέρνηση για κρατική στήριξη”.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση