ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα 10 στοιχήματα του αρχηγού Αστυνομίας

Τρεις μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου

Σε δέκα άξονες στηρίζεται ο νέος αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου με σκοπό να αναδιαρθρώσει το Σώμα. Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Χρυσοστόμου, η «Κ» επιχειρεί ένα πρώτο έλεγχο των πεπραγμένων μέσα από τις διακηρύξεις του ίδιου. Στις 7 Ιουλίου 2014 στην πρώτη επίσημη παρουσία του ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ο Αρχηγός ανέλυσε τον τρόπο δράσης του και τους δέκα άξονες πέριξ των οποίων θα περιστραφεί ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας:

1. H καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
2. Η καταγραφή του εγκλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις.
3. Η χαρτογράφηση του εγκλήματος
4. Η αναβάθμιση και συστηματοποίηση των πεζών περιπολιών για αύξηση της ασφάλειας και του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.
5. Η υιοθέτηση μοντέλου αστυνόμευσης που θα καταστήσει την Αστυνομία σύγχρονο και αποδοτικό οργανισμό.
6. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας για πιο αποτελεσματική αστυνόμευση.
7. Η πρόληψη και καταστολή της βίας στα γήπεδα.
8. Η πάταξη της διαφθοράς.
9. Η ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας της Αστυνομίας.
10. Η εφαρμογή μέτρων χρηστής διοίκησης διαφάνειας και αξιοκρατίας.


Προτεραιότητα οι υποθέσεις της οικονομίας
Υψηλά στην ατζέντα του Αρχηγού βρίσκονται οι εξαιρετική σημασίας και προτεραιότητας έρευνες της ανακριτικής ομάδας, που ασχολείται με το σκάνδαλο της οικονομικής κρίσης, οι οποίες και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ήδη κατόπιν αιτήματος του γενικού εισαγγελέα η δύναμη της ανακριτικής ομάδας ενισχύθηκε και αριθμεί 30 μέλη που διαχωρίστηκαν σε ομάδες, η καθεμία εκ των οποίων ασχολείται με την εξέταση διαφορετικών θεματικών ενοτήτων. Για τις περισσότερες υποθέσεις προκύπτει ανάγκη για λήψη μαρτυρίας από το εξωτερικό.


Μεταθέσεις και συνεχείς επιχειρήσεις
Πρώτη κίνηση του Αρχηγού ήταν να δρομολογήσει σημαντικές μεταθέσεις σε καίρια πόστα της αστυνομικής πυραμίδας. Στο πλαίσιο αυτό: Μετάθεση μετά από πολύχρονη παρουσία στα Τμήματα που υπηρετούσαν έλαβαν οι αστυνόμοι: Δημήτρης Δημητρίου από το Τμήμα Τροχαίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας, Κύπρος Μιχαηλίδης από την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας στην αντίστοιχη Διεύθυνση της Λεμεσού και Γιαννάκης Χαραλάμπους από το ΤΑΕ Αρχηγείου στο Τμήμα Τροχαίας.

Ο νέος Αρχηγός έδωσε ρητές οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων και των επιχειρήσεων της Αστυνομίας κατά του ηλεκτρονικού τζόγου, των παράνομων γραφείων παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας και των «εταιρειών προστασίας».
Σύμφωνα με την Αστυνομία είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο πλέον οι επιχειρήσεις σε παράνομα καζίνο. Τον τελευταίο μήνα διενεργήθηκαν στη Λάρνακα δύο μαζικές και άρτια συντονισμένες επιχειρήσεις με στόχο την πρόληψη του εγκλήματος. Σε μια περίπτωση έγιναν συλλήψεις για τοκογλυφία. Πρόσφατα, αστυνομική επιχείρηση απέτρεψε εγκληματική ενέργεια στην πόλη του Ζήνωνα. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες κατά της κυβείας και των παράνομων στοιχημάτων. Εντός του Ιουλίου τρία πρόσωπα οδηγήθηκαν για ανάκριση σε σχέση με παράνομο στοιχηματισμό σε ποδοσφαιρικούς αγώνες των δύο τελευταίων πρωταθλημάτων Α’ Κατηγορίας.

Όσον αφορά δε στο οργανωμένο έγκλημα ο νέος αρχηγός έχει ενώπιον του την υπόθεση δολοφονίας του Γιάννη Καλοψιδιώτη από το Παραλίμνι, η οποία μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένει ανεξιχνίαστη.


«Πονοκέφαλος» τα τροχαία
Από την 1η Ιανουαρίου 2014 – 16 Ιουλίου 2014 σημειώθηκαν 24 θανατηφόρα δυστυχήματα, δηλαδή τρία περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το πρόβλημα των τροχαίων δυστυχημάτων απασχολεί έντονα το νέο αρχηγό, καθώς εκτός των τραγικών συνεπειών η Κύπρος κατέχει την 11η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θανατηφόρα.
Όπως έγραψε η «Κ», δρομολογήθηκαν ήδη οι διαδικασίες για την εξασφάλιση συστήματος φωτοεπισήμανσης που θα καλύπτει πέραν της υπέρβασης του ορίου ταχύτητας και την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη. Το νέο σύστημα αναμένεται να εγκατασταθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του 2015. Θα τοποθετηθούν συνολικά 150 κάμερες σε όλο το οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, αναμένεται ότι η λειτουργία του Συστήματος φωτοεπισήμανσης θα συμβάλει αποτελεσματικά στην πρόληψη και μείωση των οδικών τροχαίων συγκρούσεων, αλλά και στην εμπέδωση της οδικής συνείδησης.

Επιπρόσθετα με την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος αναμένεται η εξοικονόμηση προσωπικού, γιατί οι δρόμοι θα επιτηρούνται απρόσκοπτα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου με κινητές και σταθερές κάμερες.

Με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εγκλημάτων, αλλά και των τροχαίων δυστυχημάτων στις 4 Ιουνίου 2014 ορίστηκε Επιτροπή με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός συστήματος καταγραφής όλων των εγκλημάτων, τροχαίων δυστυχημάτων και παραβατικής συμπεριφοράς. Η πλήρης καταγραφή θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2015.


Πρόκληση η μάχη με τα ναρκωτικά
Έντονη κινητικότητα ανέπτυξε η Αστυνομία το τελευταίο διάστημα με στόχο να κτυπήσει στη ρίζα του το πρόβλημα των ναρκωτικών. Σημειώνονται οι δύο τελευταίες επιτυχίες εξάρθρωσης κυκλωμάτων μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών. Από την αρχή του χρόνου η ΥΚΑΝ κατάσχεσε σχεδόν 300 κιλά ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν 150 κιλά κάνναβης, 12 κιλά κοκαΐνης, 4,5 χιλιάδες χάπια έκσταση, 3,5 κιλά συνθετικών ουσιών και 112 κιλά ουσίες που είχαν προορισμό άλλες χώρες. Με βάση το σχέδιο δράσης που τέθηκε, στόχος είναι να ενισχυθεί ο εξοπλισμός των υποκλιμακίων της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και στο νέο Λιμάνι Λεμεσού. Σημαντική παράμετρο αποτελεί η βελτίωση της συνεργασίας της Αστυνομίας με τις τελωνειακές Αρχές και τη ΜΟ.ΚΑ.Σ, ειδικότερα για τους ελέγχους στα οδοφράγματα, από και προς περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.


Όπλο ο νόμος για τη βία στα γήπεδα

Η έγκριση από τη Βουλή την περασμένη Τετάρτη του νόμου για τη βία στα γήπεδα αποτελεί όπλο για την Αστυνομία ενόψει της επικείμενης έναρξης της ποδοσφαιρικής χρονιάς που αρχίζει στις 23 Αυγούστου 2014. Η Αστυνομία αναθεωρεί τις πρακτικές της και εκπαιδεύει τους αστυνομικούς και αξιωματικούς για την αντιμετώπιση επεισοδίων. Το Αρχηγείο είναι έτοιμο για την άμεση καταχώρηση εντός 24 ωρών των υποθέσεων στα Δικαστήρια. Επίσης, θα καθιερώνεται κάρτα φιλάθλου (σ.σ. υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις μεταξύ των Συνδέσμων Φιλάθλων). Θα επιβάλλονται ποινές απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα σε παραβάτες του Νόμου και η ταξιθέτηση των φιλάθλων στις κερκίδες.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση