ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΗΕ: «Εγκλημα πολέμου» ενδεχομένως η κατάρριψη του αεροσκάφους

Διερεύνηση υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ στο χώρο της συντριβής, θέλει η Ρωσία

ΑΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS
 

Η πτώση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, το οποίο κατερρίφθη από πύραυλο σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες, μπορεί να συνιστά «έγκλημα πολέμου», δήλωσε σήμερα η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι.

«Αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεδομένων των συνθηκών μπορεί να αντιστοιχεί σε έγκλημα πολέμου», δηλώνει η Ναβί Πιλάι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

Στο μεταξύ, η κοινή αυστραλο-ολλανδική ομάδα ερευνητών της αστυνομίας βρίσκεται καθ΄οδόν προς τον τόπο της συντριβής του μαλαισιανού Μπόινγκ σε περιοχή που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, επιβεβαίωσε πριν από λίγο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ομάδα αναχώρησε από το Ντονέτσκ για να μεταβεί στο σημείο συντριβής του αεροπλάνου που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα ανατολικά.

Οι σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή δεν τούς επέτρεψαν χθες να μεταβούν εκεί.

Νωρίτερα σήμερα, ο αναπληρωτής επίτροπος της υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας Άντριου Κόλβιν δήλωσε ότι τα στοιχεία κινδυνεύουν να καταστραφούν αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις και όσο περνάει ο χρόνος εξανεμίζονται οι πιθανότητες να βρεθούν όλες οι σοροί και των 298 επιβαινόντων που σκοτώθηκαν από την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Στη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Η 49μελής ομάδα άοπλων αυστραλών και ολλανδών ερευνητών της αστυνομίας συντονίζεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Διερεύνηση υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ στο χώρο της συντριβής, θέλει η Ρωσία

Η Μόσχα αναμένει πως κανένας δεν θα προσπαθήσει να συγκαλύψει στοιχεία στην διερεύνηση της συντριβής του μαλαισιανού αεροπλάνου στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Ταςς, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να υπάρξει εκεχειρία στην περιοχή της συντριβής του Boeing 777.

«Ακούσαμε τις υποσχέσεις του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Αλλά τα λόγια του δεν συμβαδίζουν με τις πράξεις του. Οι μάχες συνεχίζονται. Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί συστήματα εκτόξευσης πυραύλων Grad», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «μας έχει ανησυχήσει το γεγονός ότι μερικοί από τους εταίρους μας προσπαθούν να μεταφέρουν τις πρακτικές (διεργασίες) της έρευνας στην ουκρανική κυβέρνηση στο πλαίσιο ξεχωριστών διμερών συνομιλιών τους».

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε τη θέση ότι «μία διερευνητική αποστολή θα πρέπει να καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, βασισμένη στην αξιοπιστία του και με εγγυήσεις ασφάλειας».

Όσον αφορά στις κυρώσεις ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν εκφράζουν ενθουσιασμό γι αυτές. «Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ εταίρων δεν μπορεί να ικανοποιεί κανένα. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αναπτυχθεί μια εταιρική σχέση αμοιβαίου οφέλους», είπε.

Πρόσθεσε ότι «οι κυρώσεις σπάνια πετυχαίνουν το στόχο. Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δεν μπορούν να πετύχουν το στόχο». Δεν σημαίνει, ανέφερε, «ότι χαιρόμαστε γι` αυτές αλλά θα υπερπηδήσουμε πιθανές δυσκολίες σε κάποιους οικονομικούς τομείς».

Είπε ακόμη ότι «η Ρωσία δεν πρόκειται να ακολουθήσει την αρχή `οφθαλμός αντί οφθαλμού` στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας». Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να ανταποδώσουμε, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «η αντεπίθεση δεν αρμόζει σε μια μεγάλη χώρα. Αυτή θα είναι η βασική μας αρχή».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση