ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πυρά ΑΚΕΛ κατά κυβέρνησης για τις εκποιήσεις

Σε χέρια τρίτων οι περιουσίες Κύπριων καταγγέλλει το ΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε κινούμενη άμμο φαίνεται να είναι το επίμαχο νομοσχέδιο των εκποιήσεων, λαμβανομένου υπόψη τις τεράστιες κριτικές που επιδέχεται, τόσο από την κοινή γνώμη όσο και από πολιτικά κόμματα. Δημοσιεύματα στον τύπο αλλά και δηλώσεις Υπουργών της Κυβέρνησης σχετικά με τις εκποιήσεις φαίνεται να προκάλεσαν την ανησυχία πολιτικών κομμάτων και συγκεκριμένα του ΑΚΕΛ για το τι προνοεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το ΑΚΕΛ δια του Βουλευτή Άριστου Δαμιανού εξέφρασε τις ενστάσεις του αλλά και τις ανησυχίες του σε ο,τι έχει να κάνει με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, ενώ για άλλη μια φορά κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση νόμου ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ για την προστασία των εκποιήσεων.  Μάλιστα το ΑΚΕΛ, δεν δίστασε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για έλλειψη διαλόγου με τις υπόλοιπες δυνάμεις πλην του ΔΗΣΥ πριν την δέσμευσή της έναντι στην Τρόικα στο θέμα των εκποιήσεων.

Να πληρώσουν οι μεγαλο-οφειλέτες
Για αδυναμία της κυβέρνησης να δημιουργήσει δίκτυο προστασίας στους μικρούς δανειολήπτες κατηγορεί την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ καταγγέλλοντας την ίδια στιγμή ισοπεδωτικά σε επίσπευση διαδικασιών εκποίησης περιουσίας χωρίς να εξαιρείται η κύρια κατοικία. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ η κυβέρνηση όφειλε να δώσει προτεραιότητα στους 20 μεγαλοεπιχειρηματίες για την είσπραξη 6 δις ευρώ παρά να επιτρέπει σε τράπεζες να πιέζουν τον μέσο πολίτη με νέες υποθήκες ή εξασφαλίσεις.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ αφήνει αιχμές προς την κυβέρνηση για «φλερτ» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει με συγκεκριμένους παράγοντες του οικονομικού κατεστημένου με μεγάλα επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού για την αγορά πακέτων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο κ. Δαμιανού επισημαίνει πως αυτό, σύμφωνα με την εμπειρία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, θα οδηγήσει στο «ξεσπίτωμα χιλιάδων Κύπριων πολιτών για να αισχροκερδήσουν τα επενδυτικά ταμεία τους και οι εδώ εκπρόσωποι τους»  όπως χαρακτηριστικά δηλώνει.

Έκκληση προς ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ
Για την παρεμπόδιση ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου, το ΑΚΕΛ για άλλη μια φορά καλεί ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ να ψηφίσουν την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ για προστασία της κύριας κατοικίας αλλά και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Μάλιστα, καλεί το κυβερνών κόμμα να δράσει με γνώμονα και κριτήριο τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων. «Οι λίγοι επιτήδειοι που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν δεν πρόκειται να ωφεληθούν από την πρότασή μας» σημειώνει ο κ. Δαμιανού σε δηλώσεις του προσθέτοντας ότι κανείς δεν θεωρεί ότι δεν πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες τα χρέη τους. «Τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας αλλά και των τραπεζών δεν θα λυθούν με μαζικές εκποιήσεις»  επισημαίνει το ΑΚΕΛ εκφράζοντας την θέση ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα βοηθηθεί η ρευστότητα των τραπεζών αλλά θα ενταθούν οι κοινωνικές αντιθέσεις και θα οξυνθούν τα κοινωνικά προβλήματα.

«Να αποφύγουν τα ψεύτικα διλήμματα»
Να αποφύγει τα ψεύτικα διλήμματα καλεί την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ και την ίδια στιγμή να σεβαστεί την πλειοψηφία της Βουλής σημειώνει στις δηλώσεις του ο Άριστος Δαμιανού. Την ίδια στιγμή κάνει έκκληση στην Γενική Εισαγγελία να διασφαλίσει το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη για όσους πολίτες θα θεωρούν ότι αδικούνται. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση