ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Eγκαινίασε το Μουσείο Κουμανδαρίας και Λαδιού στη Συλίκου

Διαβεβαίωσε για το μεγάλο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα της κοινότητας και της υπαίθρου

ΚΥΠΕ

Την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της αμπελουργίας και  την εξαιρετική προτεραιότητα που επιδεικνύεται στην ανάδειξη και την προώθηση της Κουμανδαρίας ως εθνικού προϊόντος, επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στα εγκαίνια του Μουσείου Κουμανδαρίας και Λαδιού, στη Συλίκου.

«Στις μέρες μας ο αμπελοοινικός τομέας διανύει μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία καλείται να προσαρμοσθεί σε νέα δεδομένα. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, με τα δεδομένα της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, καθώς και η απελευθέρωση του εμπορίου από περιορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, οδήγησαν στη ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των εμπορικών μας συναλλαγών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Κουμανδαρία, το γλυκόπιοτο κρασί της Κύπρου που είναι γνωστό και φημισμένο από τα πανάρχαια χρόνια συνεχίζει να αποτελεί το καμάρι της Κυπριακής Οινολογίας, όπως πριν από αιώνες.

Διαβεβαίωσε επίσης το μεγάλο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα της κοινότητας και για την ευρύτερη ύπαιθρο.

 `Οπως είπε, είναι καλά γνωστό ότι ύστερα από προσπάθειες που καταβλήθηκαν πέρσι επιτεύχθηκε η συγχρηματοδότηση των έργων να φτάσει από το 50% στο 95% και εξέφρασε την ελπίδα ότι και τα πολιτιστικά έργα που εξήγγειλε η κοινότητα αλλά και γενικότερα η σταδιακή πρόοδος της οικονομίας  θα  επιτρέψει το συντομότερο να υπάρξει ανταπόκριση στις προσδοκίες του κόσμου, όχι μόνο της υπαίθρου αλλά και των αστικών περιοχών και να δοθεί η ευκαιρία μέσα από κίνητρα και ευκαιρίες έτσι ώστε οι νέοι  να παραμένουν στην ύπαιθρο.

«Το όραμα που όλοι έχουμε είναι να δούμε να ανακτά η πατρίδα μας και την αξιοπιστία της και την υπερηφάνεια οι πολίτες, αλλά την ίδια ώρα και μέσα από τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού να πετύχουμε επιτέλους την απελευθέρωση και την επανένωση και ιδιαίτερα τη διασφάλιση ειρηνικών συνθηκών διαβίωσης μεταξύ μας έτσι ώστε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, οι μέλλουσες γενεές να έχουν πραγματικά την ευκαιρία να ζήσουν και να προκόψουν μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», είπε.

Εξέφρασε επίσης τη χαρά του γιατί στις χορεσπερίδες της κοινότητας παρευρίσκονται και οι Τουρκοκύπριοι μέλη της κοινότητας.

«Θέλω να σας συγχαρώ για άλλη μια φορά, να συγχαρώ τους Κοινοτάρχες των 14 χωριών όπου η μοναδικότητα της γης δίδει σε όσους γεύονται την Κουμανταρία μια μοναδική γεύση ανά το παγκόσμιο. Πολλοί προσπάθησαν να παράξουν ανάλογα προϊόντα με πλήρη αποτυχία. (Η επιτυχία) για τη μοναδικότητα της Κουμανταρίας οφείλεται στην ευλογία του Θεού, στη γη των 14 κοινοτήτων», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε παράλληλα ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, αφού το Μουσείο Κουμανδαρίας, στεγάζεται στο σπίτι της γιαγιάς του, του πατέρα του και του θείου του, στο οποίο πέρασε αξέχαστες μέρες ξεγνοιασιάς ανάμεσα σε αγαπημένα πρόσωπα της Συλίκου.

Τα εγκαίνια του Μουσείου Κουμανδαρίας και Λαδιού πραγματοποιούνται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μέρες Κουμανδαρίας», 14 χωριών της περιοχής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση