ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γάζα: Εκεχειρία τέλος - Ξαναρχίζει η αιματοχυσία

Χάνονται οι ελπίδες για διαρκή εκεχειρία διαμηνύει η Χαμάς

ΑΜΠΕ

AFP, REUTERS,ΓΕΡΜ.ΠΡΑΚΤ

Οι ελπίδες να επιτευχθεί μια διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Καΐρου ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ «εξανεμίζονται», έκρινε σήμερα ένας εκπρόσωπος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που συμμετέχει στην αποστολή των διαπραγματευτών στην Αίγυπτο.

«Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οι ελπίδες να επιτευχθεί μία συμφωνία εξανεμίζονται και εμείς επιρρίπτουμε την πλήρη ευθύνη για αυτήν την κατάσταση στους σιωνιστές κατακτητές» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Έζατ αλ Ρισκ, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία παρουσίασε την τελική της απάντηση στην πρόταση (της διαρκούς κατάπαυσης του πυρός) που έκαναν οι Αιγύπτιοι. Οι Αιγύπτιοι τη διαβίβασαν στους εκπροσώπους του εχθρού, που έχει φύγει (από το Κάιρο) με τη δικαιολογία ότι πρέπει να την παρουσιάσουν στην κυβέρνησή τους» συνέχισε ο Ρισκ.

Νωρίτερα δόθηκε εντολή στους Ισραηλινούς διαπραγματευτές που βρίσκονται στο Κάιρο να επιστρέψουν στο Ισραήλ από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με αφορμή τη ρίψη των ρουκετών, παρά την εκεχειρία που επρόκειτο να λήξει απόψε τα μεσάνυχτα.

Πριν από την εξέλιξη αυτή, η Χαμάς είχε επιρρίψει στο Ισραήλ την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών που είχαν ως στόχο την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης στην περιοχή. «Εάν ο Νετανιάχου δεν αντιλαμβάνεται το μήνυμα και τα αιτήματα της Γάζας μέσω της πολιτικής γλώσσας και των διαπραγματεύσεων, ξέρουμε πολύ καλά τον τρόπο που θα τον υποχρεώσει να καταλάβει», είπε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φάουζι Μπάρχουμ.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την εκτόξευση των ρουκετών που έπληξαν το νότιο Ισραήλ.

Οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν παρά την παράταση της εκεχειρίας για 24 ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Οπως ανέφερε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε τον στρατό να απαντήσει στις ρίψεις ρουκετών, δίνοντας εντολή στον στρατό να πλήξει «τρομοκρατικούς στόχους» στη Γάζα.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, εκπρόσωπος του στρατού είχε δηλώσει ότι οι ρουκέτες προσγειώθηκαν σε ανοιχτό χώρο κοντά στην πόλη Μπεερσέμπα και δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές. Μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς από την πόλη της Γάζας είπαν ότι άκουσαν τον ήχο των ρουκετών που εκτοξεύονταν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Περισσότεροι από 2.080 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC. 

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στη Γάζα
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν σήμερα περιοχές στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, καθώς φοβούνται μια επανάληψη των ισραηλινών επιδρομών εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, είπαν σήμερα αυτόπτες μάρτυρες.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε εκατοντάδες κατοίκους της Γάζας φορτωμένους με σακίδια και στρώματα να φεύγουν από την Σετζάγια προκειμένου να βρουν καταφύγιο στα σχολεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έχουν μετατραπεί σε κέντρα υποδοχής των εκτοπισμένων.

Η Σετζάγια, ένα προάστιο στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, βρίσκεται δίπλα στην ισραηλινή μεθόριο και είχε καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν χιλιάδες άλλους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείπουν τους τομείς του Ζεϊτούν και Σάαφ, αφού άκουσαν αλλεπάλληλες εκρήξεις.
 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση