ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίσημα ο Άϊντα διάδοχος του Αλεξάντερ Ντάουνερ

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας έλαβε το χρίσμα του ειδικού συμβούλου Κυπριακού

ΚΥΠΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών διόρισε τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπαν Μπαχτ `Αϊντα (Espen Barth Eide) ως Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό, σε αντικατάσταση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη συγκεκριμένη θέση τον Απρίλιο.

“Ο ΓΓ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην Λίζα Μπάτενχαϊμ, από τις ΗΠΑ, Ειδική Αντιπρόσωπο και Επικεφαλής της Αποστολής του, η οποία υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Ειδική Σύμβουλος μετά την παραίτηση του κ. Ντάουνερ,” αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΗΕ.

Ο κ. Άϊντα είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης, με μακρά πείρα σε ειρηνευτικές διαδικασίες. Υπηρέτησε ως ΥΠΕΞ της χώρας του από το 2012 – 2013, καθώς και σε άλλες ανώτερες κυβερνητικές θέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του με τη νοργηβική κυβέρνηση, περιλαμβανομένου και του χαρτοφυλακίου του Υπουργού Άμυνας από το 2011 – 2012.

Διετέλεσε επίσης ανώτερος ερευνητής και Διευθυντής Έρευνας στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (Norwegian Institute of International Affairs), με ειδικότητα στη διατήρηση της ειρήνης, την οικοδόμηση της ειρήνης και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα ασφάλειας. Έχει επίσης εργαστεί σε σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών των ΗΕ για καλύτερες πρακτικές και μεταρρυθμιστικές διαδικασίες.

Στο παρόν στάδιο υπηρετεί ως Εκτελεστικός Διευθυντής (Managing Director) και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στη Γενεύη (Managing Board of the World Economic Forum).

Γεννήθηκε το 1964, είναι νυμφευμένος και έχει τρεις υιούς.
(ΚΥΠΕ/ΜΜ)

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση