ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η αμφιλεγόμενη δράση Νταβούτογλου

Ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να κρύβεται πίσω από πολλές εστίες κρίσης στην Μ.Α.

Πριν από λίγες ημέρες, αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απογειώθηκαν από στρατιωτικές βάσεις της Αιγύπτου και εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Τα μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν θέσεις της αντιπολίτευσης και των τζιχαντιστών ανταρτών της Λιβύης στα περίχωρα της Τρίπολης. Οι συγκεκριμένες επιθέσεις συνεχίστηκαν για αρκετά εικοσιτετράωρα. Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Εμιράτα δεν πραγματοποίησαν καμία επίσημη δήλωση για το συμβάν. Ωστόσο, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η Ουάσιγκτον έριξε φως στην υπόθεση. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, οι δύο αραβικές χώρες επιτέθηκαν κατά των Λίβυων ανταρτών δίχως να έχουν ζητήσει τη συγκατάθεσή της. Η αιφνιδιαστική κίνηση της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνέπεσε με τη δριμύτατη κριτική την οποία εξαπολύουν αυτή την περίοδο τα Μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών κατά της πολιτικής γραμμής που ακολουθεί ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τύπος των Ηνωμένων Εμιράτων τόνισε ότι πίσω από πολλές εστίες κρίσης στη Μέση Ανατολή κρύβεται η πολιτική γραμμή της Άγκυρας. Στην περίπτωση της Συρίας και του Ιράκ, οι πράκτορες των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) είναι αυτοί οι οποίοι, με εντολή του νέου Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κ. Νταβούτογλου στελεχώνουν, οργανώνουν και κατευθύνουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, οι ένοπλες δυνάμεις των Τουρκομάνων του Ιράκ προέβησαν σε μια σημαντική αποκάλυψη. Μέλος των συγκεκριμένων ομάδων ανακοίνωσε στο διαδίκτυο ότι οι Τουρκομάνοι του Ιράκ προχώρησαν στη σύλληψη τριών πρακτόρων της ΜΙΤ, οι οποίοι πολεμούσαν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. Οι τρεις πράκτορες είχαν αναλάβει ηγετικό ρόλο στους κόλπους της οργάνωσης και κατεύθυναν τις επιθέσεις των τζιχαντιστών ανταρτών κατά των θέσεων των Τουρκομάνων.

Ενισχύοντας εξτρεμιστικά κινήματα
Οι ισχυρισμοί των αραβικών Μέσων ενημέρωσης και η σημαντική αποκάλυψη των Τουρκομάνων λύνει το μυστήριο το οποίο κάλυπτε τις σκοτεινές συνδιαλλαγές του νέου Πρωθυπουργού της Τουρκίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Από τη Λιβύη και τη Σομαλία μέχρι το Ιράκ και την Υεμένη, εδώ και τέσσερα χρόνια, ο κ. Νταβούτογλου προωθεί σε καίριες θέσεις εξουσίας συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες γειτνιάζουν ιδεολογικά με το κόμμα του. Μετά το περσινό στρατιωτικό πραξικόπημα στο Κάιρο, χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Εμιράτα υψώνουν τη φωνή τους κατά της Άγκυρας της οποίας επιχειρούν να ανακόψουν την επιθετική πολιτική. 

Πριν από τρία χρόνια, στον απόηχο της περίφημης Αραβικής Άνοιξης, υπό την καθοδήγηση του Νταβούτογλου, η Άγκυρα άρχισε να παρέχει οικονομική βοήθεια, τεχνογνωσία, πράκτορες και διπλωματική κάλυψη σε διάφορα παρακλάδια του Κινήματος των Μουσουλμάνων Αδελφών. Η τουρκική λίρα και η δράση των τουρκικών πρακτόρων, κυρίως υπό την κάλυψη των διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των συντηρητικών κινημάτων σε χώρες όπως η Τυνησία, η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Υεμένη, η Συρία και το Ιράκ. Εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, ο μουσουλμανικός κόσμος της Μέσης Ανατολής είχε εισέλθει στην εποχή της «παλινόρθωσης». Η εν λόγω εποχή έφερε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα όσα διαδραματίστηκαν την περίοδο 1989-1990 στην ανατολική Ευρώπη. Η άνοδος των ανεξέλεγκτων, εξτρεμιστικών στοιχείων σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή, η απειρία και οι πειραματισμοί των συντηρητικών στοιχείων, τα οποία υποστηρίχθηκαν από την Άγκυρα και οι προβληματισμοί της Δύσης δυσχέραιναν την υλοποίηση των μεγαλόπνοων σχεδίων του κ. Νταβούτογλου. Το στρατιωτικό πραξικόπημα της Αιγύπτου βρήκε εντελώς απροετοίμαστη την Άγκυρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν από το πραξικόπημα, η τουρκική πρεσβεία στο Κάιρο είχε στείλει «καθησυχαστικό» μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας ότι στην Αίγυπτο δεν υπήρχαν περιθώρια και προϋποθέσεις για ένα νέο στρατιωτικό κίνημα. Οι ψευδαισθήσεις των Τούρκων διπλωματών εξανεμίστηκαν με την άνοδο των Αιγυπτίων στρατηγών στην εξουσία και την αιματηρή διάλυση και απαγόρευση του Κινήματος των Μουσουλμάνων Αδελφών. Την ίδια περίοδο, η άνοδος των εξτρεμιστικών ομάδων στο Ιράκ, στη Συρία, στην Υεμένη και τη Λιβύη δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα των χειρισμών του κ. Νταβούτογλου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η θέση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη «σκακιέρα» της Μέσης Ανατολής επιδεινώθηκε περαιτέρω εξαιτίας της επέλασης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ, της εισβολής των τζιχαντιστών στο Τουρκικό Προξενείο της Μοσούλης και της ομηρείας των 49 Τούρκων διπλωματών και πολιτών.

Σήμερα, ο κ. Νταβούτογλου αναλαμβάνει το δεύτερο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα της χώρας του, αφήνοντας πίσω του ένα αμφιλεγόμενο έργο στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. «Η θέση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή είναι ισχυρότερη παρά ποτέ», ήταν το μήνυμα του συμβούλου του νέου Τούρκου Προέδρου της Τουρκίας λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την εκλογή του κ. Νταβούτογλου στην ηγεσία του ΑΚΡ. Από τη Λιβύη και τη Σομαλία μέχρι το Ιράκ και την Υεμένη, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι μια νέα ψευδαίσθηση βασιλεύει στην τουρκική πρωτεύουσα. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ