ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πρεμιέρα» στο Ανώτατο για τις εκποιήσεις

Πρώτη δικάσιμος για τα τέσσερα νομοθετήματα που αναπέμφθηκαν

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συνέλθει   αύριο Τρίτη στις 11 το πρωί στην πρώτη δικάσιμο για την εξέταση των τεσσάρων νομοθετημάτων για τις εκποιήσεις που αναπέμφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τα τέσσερα νομοθετήματα αφορούν: Την προστασία της πρώτης κατοικίας και  μικρής επαγγελματικής στέγης έως 350.000 ευρώ. Τη διαγραφή των ενυπόθηκων δανείων για εκποιήσεις. Τη διαγραφή των υποχρεώσεων εγγυητών και την αναστολή εφαρμογής του νόμου περί εκποιήσεων ώστε να εφαρμοστεί μαζί με την νομοθεσία με το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία , το Ανώτατο Δικαστήριο θα δώσει χρόνο εφόσον αυτό ζητηθεί από τους δικηγόρους της Βουλής για να υποβάλουν την ένστασή τους. Ακολούθως θα γίνουν αιτήσεις τόσο από την πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας όσο και από τους νομικούς της Βουλής να τους δοθεί χρόνος για να κατατεθούν τα περιγράμματα αγορεύσεων. Το Ανώτατο Δικαστήριο με βάση τη συνήθη πρακτική που ακολουθεί θα δώσει αυτό τον χρόνο. Λόγω όμως της σοβαρότητας της υπόθεσης η υπόθεση θα οριστεί για εκδίκαση σύντομα.

 Η Νομική Υπηρεσία θα εκπροσωπηθεί από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, τον Βοηθό Ρίκκο Ερωτοκρίτου και ομάδα νομικών, ενώ το δικό της επιτελείο νομικών θα έχει και η Βουλή. Tην ομάδα των δικηγόρων της Βουλής αποτελούν οι Χρίστος Κληρίδης, Γιώργος Σεραφείμ και Αχιλλέα;ς Αιμιλιανίδης Το Ανώτατο θα αποφανθεί κατά πόσον οι τέσσερεις νόμοι είναι συνταγματικοί ή όχι.

Στάληκαν πίσω στη Βουλή οι άλλοι δυο νόμοι
Σε μια άλλη εξέλιξη, το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε στη Βουλή τα άλλα δυο νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή και δεν αποδέχεται η Τρόικα που αφορούν: Τον νόμο περί πιστωτικών ιδρυμάτων και τον νόμο για την Κεντρική Τράπεζα.
Στο νόμο περί πιστωτικών ιδρυμάτων παρέχεται το δικαίωμα καταγγελίας των τραπεζών στη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Με τον έτερο νόμο που αφορά την Κεντρική Τράπεζα ελέγχεται η Κεντρική σε σχέση με την επιβολή καταχρηστικών ρητρών.

 

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση