ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επικυρώθηκε η συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας - ΕΕ

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε «ιστορική» τη στιγμή

ΑΜΠΕ

REUTERS


Το ουκρανικό κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσαν ταυτόχρονα σήμερα τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια «ιστορική» ενέργεια για τους Ευρωπαίους, η οποία αποτελεί «ένα πρώτο βήμα» προς την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, σύμφωνα με το Κίεβο.

«Ποιος θα αντιταχθεί στην προοπτική ένταξης στην ΕΕ προς την οποία κάνουμε σήμερα ένα πρώτο, αποφασιστικό βήμα;», διερωτήθηκε ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ενώπιον των βουλευτών λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία.

Στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε «ιστορική» τη στιγμή, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει υπάρξει ποτέ μια ταυτόχρονη ψηφοφορία δύο κοινοβουλίων που καλούνται να επικυρώσουν μαζί μια συμφωνία σύνδεσης».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπιζόταν πάντα την ακεραιτότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να δρα προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Σουλτς.

Ο πρόεδρος Ποροσένκο απέτισε επίσης φόρο τιμής στους Ουκρανούς που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων τον χειμώνα στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, αλλά και στους περισσότερους από 800 ουκρανούς στρατιώτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

«Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κανένα κράτος δεν έχει πληρώσει ένα τόσο υψηλό τίμημα για το δικαίωμά του να βρίσκεται στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. «Ποιος μετά από όλα αυτά θα τολμήσει να κλείσει την πόρτα της Ευρώπης στην Ουκρανία;», συνέχισε.

«Αντισταθήκαμε στην ισχυρή πίεση (της Ρωσίας). Δεν υποκύψαμε στους εκβιασμούς. Καμία λέξη, κανένα θέμα, κανένα κόμμα της συμφωνίας δεν τροποποιήθηκε», υπογράμμισε ο Ποροσένκο.

Παρόλα αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία συμφώνησαν την προηγούμενη Παρασκευή να καθυστερήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μετά το τέλος του 2015, κάνοντας μια υποχώρηση στη Ρωσία.

Η Μόσχα, η οποία επισημαίνει ότι η οικονομία της θα πληγεί από την ξαφνική εισροή ευρωπαϊκών προϊόντων χωρίς δασμούς στην αγορά της μέσω της Ουκρανίας, έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα που εισάγει από την 1η Νοεμβρίου.

Βάσει της συμφωνίας, η Ουκρανία θα εξακολουθεί να έχει προνομιακή πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016, όμως θα παραμείνουν οι φόροι στα προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ. Το Κίεβο ανησυχεί ότι αν εισάγει πιο φθηνά προϊόντα από την ΕΕ, θα πληγεί η αγορά των τοπικών προϊόντων.

Αναφερόμενος στο χρονικό αυτό περιθώριο ο ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε: «Η εθνική οικονομία έχει ενάμιση χρόνο για να γίνει ανταγωνιστική και να προετοιμαστεί για τον ανταγωνισμό με τις ευρωπαϊκές αγορές».

«Ευρώπη, σε ευχαριστούμε για αυτό το μπόνους των πολλών δισεκατομμυρίων!», συνέχισε.

Ψηφίστηκε νομοσχέδιο για το «ειδικό καθεστώς» στις ανατολικές επαρχίες
Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης νομοσχέδιο που παραχωρεί «ειδικό καθεστώς» στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, στο οποίο περιλαμβάνεται η σύσταση προσωρινής, για τριετή θητεία, τοπικής κυβέρνησης, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.

Το δεύτερο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας στους αυτονομιστές μαχητές στις συγκρούσεις με τον ουκρανικό στρατό.

Η παραχώρηση «ειδικού καθεστώτος» στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ προβλέπεται από το πρωτόκολλο το οποίο υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου από την ουκρανική κυβέρνηση και την ηγεσία των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι απορρίπτουν την πρόταση του Κιέβου και εμμένουν στην διεκδίκηση της ανεξαρτησίας των ανατολικών επαρχιών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη χορήγηση βοήθειας για την ανοικοδόμηση των υποδομών που έχουν καταστραφεί κατά την πεντάμηνη ένοπλη σύγκρουση και οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας προς τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ανοίγουν τον δρόμο για την αποκέντρωση παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις «για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας μας».

Οπως διευκρίνισε η ουκρανική προεδρία, ο νόμος περί αμνηστίας καλύπτει όλους τους μαχητές, εκτός από εκείνους που έχουν κατηγορηθεί «για δολοφονίες, βιασμούς και τρομοκρατικές ενέργειες».

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, εξαιρούνται επίσης από την αμνηστία οι υπεύθυνοι για την καταστροφή εν πτήσει του Boeing της Malaysia Airlines τον Ιούλιο, με 298 νεκρούς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση