ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αμφιβολίες πολιτικών κομμάτων για το ΓεΣΥ

Από την πλευρά του βλέπει συγκλίσεις ο Πατσαλής

ΚΥΠΕ

Τις αμφιβολίες τους εξέφρασαν σήμερα τα κόμματα στην πλειοψηφία τους γύρω από τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Τα πλείστα κόμματα κάνουν λόγο για πολλαπλασιασμό των ανησυχιών τους, ενώ δηλώνουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούν ένα σχέδιο υγείας δύο ταχυτήτων.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, για την πορεία μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας στην Κύπρο και την εφαρμογή του ΓεΣΥ, δήλωσε ότι διακρίνει πως υπάρχει συμφωνία και συγκλίσεις ως  προς τον στόχο να προχωρήσουν στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και την αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καθώς και των άλλων μέτρων, που απαιτεί αναδιοργάνωση του τομέα της υγείας.

«Ενημερώσαμε σήμερα τη Βουλή των Αντιπρόσωπων, για όλες τις ενέργειες που έχουμε ήδη ολοκληρώσει, όπως και για όλα όσα πρέπει να γίνουν πολύ σύντομα ούτως ώστε να αλλάξουμε ολόκληρο το πλαίσιο διαχείρισης της υγείας στη χώρα μας», είπε ο κ. Πατσαλής.

Επίσης, ανέφερε πως έχει ενημερώσει για τα δύο νομοσχέδια, που αφορούν το ΓεΣΥ και την  αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τα οποία η Κυβέρνηση θα ετοιμάσει, ενώ αυτή τη στιγμή προηγείται δημόσιος διάλογος, σημειώνοντας πως κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, επεξηγήθηκαν οι αρχές, που θα πρέπει να διέπουν τα νομοσχέδια αυτά και η λογική πίσω από αυτές τις αλλαγές.

Όπως πρόσθεσε έχει ενημερώσει τη Βουλή αναφορικά με τις αλλαγές, που έπονται στα οργανογράμματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων τις νέες θέσεις εργασίας, ούτως ώστε να  εκσυγχρονιστούν και να μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά μέσα από το περιβάλλον του ΓεΣΥ.

“Ενημερώσαμε για τις ενέργειες που γίνονται για την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας, τις ενέργειες που γίνονται γι την τιμολογιακή πολιτική και τη διαχείριση των φαρμάκων προ ΓεΣΥ και κατά ΓεΣΥ, καθώς επίσης και για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της υγείας με την ανάπτυξη λογισμικών, τα οποία θα συνδέσουν τόσο το ΓεΣΥ, καθώς και όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, φαρμακεία, εργαστήρια και άλλους παροχείς υγείας”, σημείωσε.

Ανέφερε πως “στόχος είναι μέσα από το δημόσιο διάλογο να αναπτύξουμε τα βασικά νομοσχέδια αλλά και τα άλλα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν και να έρθουν στη Βουλή και να ψηφιστούν”, για να προσθέσει πως “πρέπει να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη του ΓεΣΥ και προχωρούμε αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση”.

Επιπλέον, είπε πως “τα χρονοδιαγράμματα εξακολουθούν να είναι ασφυκτικά και είναι γι` αυτό το λόγο που πρέπει με πολλή εργατικότητα και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε”.

Ερωτηθείς εάν αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στο Υπουργείο Υγείας με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο κ. Πατσαλής είπε: “Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων όλοι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών υγείας θα μεταφερθούν στα δημόσια νοσηλευτήρια  και αυτό γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν θα παρέχει υπηρεσίες υγείας. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας άμεσα ή έμμεσα και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι θα τους προσφερθούν νέα συμβόλαια στα αυτονομημένα νοσηλευτήρια.  Αυτό θα είναι που θα προβλέπει και ο νόμος”.

Είπε ακόμα πως “οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν την επιλογή είτε να παραιτηθούν αν το θέλουν και  να πάρουν νέα συμβόλαια αλλά και να παραμείνουν με την ιδιότητα τους μεταφερόμενοι όμως στα δημόσια νοσηλευτήρια και διατηρώντας τα δικαιώματα τους”, σημειώνοντας ότι “το πως ακριβώς θα γίνει αυτή η τοποθέτηση των δημόσιων υπαλλήλων στα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελεί προϊόν του δημοσίου διαλόγου, ο οποίος έχει ξεκινήσει”.

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας της Βουλής Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι “εν κατακλείδι συμφωνούμε και υπάρχει σύγκλιση όσον αφορά την ουσία εφαρμογής του σχεδίου υγείας”, ωστόσο πρόσθεσε ότι “φαίνεται να υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σε επιμέρους ζητήματα, κάποιοι προβληματισμοί”.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη δήλωσε ότι μετά από την ενημέρωση που είχαν από τον Υπουργό Υγείας οι ανησυχίες τους πολλαπλασιάστηκαν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί “δεν μπορεί να διεξαχθεί υγιής δημόσιος διάλογος”.

“Υπάρχει μεγάλη έγνοια από τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και από τα κόμματα και πιστεύουμε ότι στο τέλος της ημέρας θα δούμε ότι ο διάλογος αυτός είτε θα είναι τυπικός, ή ελλιπής ή του αποφασίζω και διατάζω”, σημείωσε.

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε: “Ακόμα μια καυτή πατάτα βρίσκεται  ενώπιον της Βουλής και πρέπει να τη διαχειριστούμε πάλι -πολύ φοβούμαι- σε πολύ σφικτά χρονοδιαγράμματα. Μας ανησυχούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Μας ανησυχεί, επίσης, η αλλαγή της φιλοσοφίας του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.  Ένας οργανισμός που εδώ και εννιά  χρόνια έχει πληρώσει πάρα πολλά ο φορολογούμενος πολίτης, για να έχει την ευθύνη εφαρμογής του ΓεΣΥ”.

“Φαίνεται”, συμπλήρωσε, “ότι τουλάχιστον με τα νέα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον μας αλλάζει η φιλοσοφία που αφορά τον ΟΑΥ και ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας. Εμείς επιμένουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε αλλαγή της φιλοσοφίας ενός συστήματος υγείας καθολικό για όλους τους πολίτες και επιμένουμε ότι θα πρέπει να γίνει διαβούλευση και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους. Δεν πρέπει με καμιά δύναμη να θυματοποιήσουμε τους δυόμιση χιλιάδες εργαζόμενους,  που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα κρατικά νοσηλευτήρια. Θα πρέπει να είναι υγιής ο ανταγωνισμός μεταξύ των δημοσίων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε σχέδιο υγείας δύο ταχυτήτων”.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως ο  Υπουργός Υγείας “δεν κατάφερε να διαλύσει τις σκιές και τις αμφιβολίες γύρω από τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το ΓεΣΥ”, προσθέτοντας πως “υπάρχουν πολλοί βάσιμοι προγραμματισμοί σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, σε σχέση με πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για το χαρακτήρα που θα έχει το σύστημα ασφάλισης υγείας και για τις αμοιβές των γιατρών”.

Καταληκτικά είπε ότι “μέσα από τη σωστή ετοιμασία των νομοσχεδίων, αλλά και την ψήφιση της από τη Βουλή ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό που έπρεπε να γίνει από χρόνια, δηλαδή στην εφαρμογή ενός σωστού ΓεΣΥ”.

 

 


 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση