ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία: Ετοιμάζει είσοδο στις επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών

Αύριο ανακοινώνει, κατά πάσα πιθανότητα, τη συμμετοχή της χώρας του ο Κάμερον

ΚΥΠΕ

Την πρόθεση συμμετοχής της Βρετανίας στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τετάρτη από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Εκτιμάται ότι ο Βρετανός ηγέτης θα ταχθεί υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης των επιθέσεων στο βόρειο Ιράκ, αλλά θα αποφύγει τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας του στη Συρία, παρά τις αμερικανικές επιθέσεις εκεί κατά ισλαμιστικών στόχων.

Δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ την Τρίτη ανέφερε πως στη Νέα Υόρκη ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες για να εξετάσει «τι περισσότερο μπορούν το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι να κάνουν για να συνεισφέρουν στις διεθνείς προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η απειλή που όλοι αντιμετωπίζουμε [από το Ισλαμικό Κράτος]».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού ενός συνασπισμού χωρών κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο κ. Κάμερον συναντάται στη Νέα Υόρκη και με τον Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί, στην πρώτη συνάντηση μεταξύ ηγετών των δύο χωρών από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Πάντως ο Πρόεδρος Ρουχανί, σύμφωνα με το NBC, έχει σχολιάσει πως οι επιθέσεις κατά στόχων στη Συρία είναι παράνομες καθώς δεν έχουν εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ή από τη συριακή κυβέρνηση.

Πολλοί αναλυτές και βουλευτές λένε πως πρέπει να αναμένεται έκτακτη σύγκληση της Βουλής των Κοινοτήτων ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα για να εγκριθεί η συμμετοχή της Βρετανίας στις αεροπορικές επιθέσεις. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Πρωθυπουργός αισθάνεται αρκετά σίγουρος για τη στήριξη και των υπολοίπων κομμάτων, καθώς δε θα διακινδύνευε μία νέα ήττα σε ψηφοφορία για στρατιωτική επέμβαση σε άλλη χώρα, όπως είχε γίνει στην περίπτωση της προτεινόμενης δράσης κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία όταν οι Εργατικοί αλλά και 30 βουλευτές των Τόρις είχαν καταψηφίσει τις αεροπορικές επιθέσεις.

Στρατιωτικές πηγές που επικαλείται βρετανικός Τύπος αναφέρουν πως βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους «εντός ωρών» από μία εντολή του κ. Κάμερον.

Μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado που βρίσκονται στην περιοχή περιγράφονται ως «έτοιμα εδώ και εβδομάδες». Υπενθυμίζεται ότι έως έξι Tornado της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούν από τα μέσα Αυγούστου αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το βόρειο Ιράκ, έχοντας ως βάση τις βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως τα Tornado μπορούν εύκολα να εξοπλιστούν με κατευθυνόμενες βόμβες (Paveway IV) ή πυραύλους (Brimstone ) ώστε να πλήξουν επιλεγμένους στόχους. Τα μαχητικά υποστηρίζονται από ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού τύπου Voyager.

Αεροσκάφος παρακολούθησης επικοινωνιών πραγματοποιεί εξάλλου επιχειρήσεις από αεροπορική βάση στο Κατάρ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση