ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Σωσίβιο» στην κυβέρνηση από την Πινδάρου

Το χρονικό των αναπομπών και οι διαβουλεύσεις των κομμάτων μέχρι και την ψηφοφορία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μέσα σε οργιώδες παρασκήνιο διαβουλεύσεις και εντάσεις πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης η Ολομέλεια της Βουλής κατά την οποία συζητήθηκε το τι μέλει γενέσθαι με τις αναπομπές των δύο νομοθετημάτων που αφορούσαν την Κεντρική Τράπεζα και τις εργασίες  των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Βουλής, οι πολιτικές δυνάμεις ενέκριναν με πλειοψηφία την αναπομπή του Προέδρου του Περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων νόμου κατά την οποία σύμφωνα με απόφαση της Βουλής θα ζητηθεί γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με την εν λόγω πρόταση, παραχωρείτο το δικαίωμα στους δανειολήπτες να καταγγέλλουν στην Κεντρική Τράπεζα, τραπεζικά ιδρύματα για παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων δανείων.

Η δεύτερη αναπομπή η οποία απορρίφθηκε ομόφωνα, είχε να κάνει με την Κεντρική Τράπεζα όπου παρέχετο η δυνατότητα στην Εποπτικής Αρχή να παρεμβαίνει σε περίπτωση μαζικών εκποιήσεων. Σύμφωνα με την τροποποίηση του περιεχομένου η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία από την Βουλή, αναφέρει ότι όταν επηρεάζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δύναται να παρεμβαίνει στο ρυθμό των εκποιήσεων ακινήτων με την έκδοση ειδικών οδηγιών ή κατευθυντήριων γραμμών όταν το κρίνει αναγκαίο.

Στο προσκήνιο ο Αβέρωφ
Το σίγουρο είναι πως κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος έγινε μία οργιώδης διαβούλευση και έντονο παρασκήνιο για τη θέση που θα ακολουθούσαν τα κόμματα επί των αναπομπών. Πρωταγωνιστής των διαβουλεύσεων ήταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόσο στην Επιτροπή Οικονομικών όσο και κατά τη διάρκεια των σημερινών διαβουλεύσεων, έκανε έκκληση προς τα κόμματα να αναλογιστούν το κακό που μπορεί να προκληθεί στην κυπριακή οικονομία. Με στόχο το να βγουν όλοι κερδισμένοι από την κατάσταση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ φέρεται να πρότεινε σε ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ, να απορρίψει και ο ΔΗΣΥ τη μία αναπομπή ψηφίζοντας ελαφρώς τροποποιημένο κείμενο και τα κόμματα ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ, να αποδεχτούν την άλλη με πρόσχημα την γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Διφωνία στο ΔΗΚΟ
Ρευστή ήταν η κατάσταση στο ΔΗΚΟ από το πρωί για το αν θα απέρριπταν και τις δύο αναπομπές ή μόνο τη μία. Εσωκομματικοί κύκλοι του ΔΗΚΟ πάντως, αναφέρουν, πως κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής του κόμματος, υπήρχε διφωνία, σε ό,τι αφορά την αναπομπή για τον Περί Εργασιών των Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμο. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασε αρχικά την άποψη πως θα έπρεπε να απορριφθούν και οι δύο αναπομπές. Μετά από συνεχή διαβούλευση και συζήτηση, επικράτησε εν τέλει η άποψη πως θα πρέπει να εγκριθεί η αναπομπή των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, αφού απόρριψη και των δύο αναπομπών ενδεχομένως να προκαλούσε περισσότερα προβλήματα με τους δανειστές μας.

Αποχή η ΕΔΕΚ
Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΔΕΚ αρχικά υποστήριζε την απόρριψη και των δύο αναπομπών. Ωστόσο, μετά από έντονες συζητήσεις και διαβουλεύσεις, οι σοσιαλιστές επέλεξαν να απέχουν. Αυτό γιατί το σοσιαλιστικό κίνημα, αντιλήφθηκε πως με το ενδεχόμενο απόρριψης της αναπομπής, θα προκαλούσε ενδεχομένως κινδύνους στο πρόγραμμα προσαρμογής. Κομματικοί κύκλοι αναφέρουν στην «Κ» πως η αποχή ενδεχομένως να έχει πολιτικό κόστος για το ίδιο το κόμμα, ωστόσο οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως η αποχή της ΕΔΕΚ δίνει μεγαλύτερο περιθώριο χειρισμών μιας πιο ευνοϊκής ρύθμισης και αποφεύγονται τυχόν περιπέτειες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση